AV. FEVZİ KONAÇ

Anadolu İnsanı Vakıflar Eliyle Devlete Yürüdü… Dert Bu Olsa Gerek !!

ANADOLU İNSANI VAKIFLAR ELİYLE DEVLETE YÜRÜDÜ… DERT BU OLSA GEREK !!

Üniversiteler açıldı. Birkaç gündür bir kısım televizyonlarda hem gençleri hem de velileri kışkırtmaya yönelik yurt haberleri yer alıyor. Devletin yurtlarının yetersizliği ve ev kiralarının pahalılığı üzerinden bir propaganda yapılıyor. Özellikle dikkatimi çeken bir haberi FOX TV da gördüm. Yetersiz yurt imkanı nedeniyle üniversite kazanan gençlerin bir kısım vakıfların, derneklerin ve cemaatlerin yurduna gitmek durumunda kaldığını ve bunun özellikle yapıldığını ifade eden bir haberdi. Yani demek istiyorlar ki; okul kazanan gençler devlet sahip çıkamayınca yurt hizmeti veren vakıf ve derneklerin ağına (!) düşüyor. Bunların çarpık mantıkları ne yazık ki bu...

Öğrencilik yıllarımda bu vakıfların ev ve yurtlarında kalan biri olarak şu hakkı teslim etmem lazım. Bizler, gariban Anadolu insanının çocukları olarak bugünün güzel şartlarıyla mukayese edildiğinde hiçbir imkanın olmadığı o yıllarda, sadece Allah rızası için yurt imkanı bulamayan gençlere sahip çıkan hayır kurumlarımızın yaptığı yardımlarla okuduk. Kredi yurtların yurdu çıkmamış ve akrabalarıma sığınmıştım. Sonra ise Hakyol Vakfı ve MGV yurtlarında ve evlerinde barındım, sığındım ve kaldım. Hayatımın en güzel dönemleri idi. Allah o günlerde bizlere sahip çıkan tüm vakıf idarecilerimizden razı olsun. O hizmetler çok şükür ki bugün aynı heyecanla ve aşkla birçok kurumumuz üzerinden devam ediyor.

Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama istatistiklere göre 3 milyon gencin yurt ihtiyacının 750 binini KYK Yurtları üzerinden devletimiz karşılıyor. Gördüğüm kadarıyla son yıllarda bu yurtlarımız kapasite olarak artıyor ve standart olarak 4/5 yıldızlı oteller kalitesinde inşa ediliyor. Devletimizin barınma ihtiyacına yetişemediği öğrencilerimizin bir kısmı ev kiralarken, kimileri ise gönüllü kültür teşekkülü vakıf ve derneklerimizin bu sorunu kendilerine dert edinmeleri nedeniyle açtığı yurtlarda, yardım severlerin bursları veya uygun ücretlerle barınıyorlar. Bu vakıf ve dernekler uzun yıllar özellikle Anadolu'nun gariban insanlarının çocuklarının şehirlerde eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla ya ücretsiz ya da sembolik ücretler karşılığında hizmet veren yurtlar açtılar. Maksat kazanç elde etmek olmadığı için (ilim talebesine yardımın ilahi bir emir olduğu inancıyla ve Allah rızası için) hayır sahipleri eliyle gençliğe sahip çıktılar ve çıkmaya devam ediyorlar.

Gönül arzu eder ki; devletimiz tüm gençliğe hizmet verebilsin ama bu cumhuriyet döneminde bu hiç mümkün olmadı. Sıkıntılı öğrencilerimiz, illerimiz ve durumlar mutlaka vardır. Ama büyük bir çabanın ve kaliteli hizmetin olduğu da hakkı teslim etmek adına görülmeli. İşte tam da burada devletin yardımına bu hayır kurumları yetişiyor. Bu yüzden eğer bu vakıflar ve dernekler olmasaydı, Anadolu insanı devlete ve bürokrasiye hizmet edecek gençlerini yetiştiremez, bu nitelikteki gençlik heder olurdu. Devlet ise bir avuç azınlığın tekelinden asla kurtulamaz ve taşra merkeze taşınamazdı. Belki FOX ve avanelerinin olumsuz yaklaşımının temel sebebi, bu çalışmalar nedeniyle yetişen nesiller üzerinden iktidarlarını kaybetme psikolojisidir. Bu yönüyle aslında yapılan bu hayırlı hizmet sadece bir barınma hizmeti değil, bizim açımızdan toplumsal barışa katkısı olan büyük ve önemli bir organizasyondur.

Şimdi bu provokatif haberi yapan zihniyete, vakıf ve derneklerin hizmetini lekelemeye çalışanlara soru sormak, bir çift söz söylemek hakkımız ve vazifemizdir. Öğrencilerin yetersiz imkanlar nedeniyle bu vakıflara ve derneklere mahkum edildiğini söyleyenler (!) size soruyorum ...!!

Bir gün elinizi cebinize atarak bir öğrencinin barınma ihtiyacını karşıladınız mı?
Bir gün bu hususta bir kurumsal çalışma yaptınız mı?
Bu kurumlara iftira atarken çözüm öneriniz var mı?
Elinizi taşın altına koyup biriktirdiğiniz kapitallerinizle bir öğrencinin masrafını yüklendiniz mi?
Gariban bir öğrencinin sofrasında bir kaşık çorba, odasında ışık oldunuz mu?
İdeolojileriniz adına bina inşa ederek ihtiyaç sahibi bir öğrenciyi kolladınız mı?
Aslında daha birçok soru sorabilirim ama maksat hasıl oldu zannımca.

Biliyorum ki sizin böyle dertleriniz hiç olmadı. Kılınızı kıpırdatmadığınız bu hayırlı işlerde tek bildiğiniz kafa karıştırmak, sövmek ve yermek. Allah rızası için çalışma yapanlara çamur atmak için çırpınıyorsunuz bunun farkındayız. Bu vakıf ve dernekler kendi idealleri ve Allah için manevi değer atfettikleri meseleleri sahipleniyorlarken peki siz eleştiri dışında ne yaptınız?

Mesela sol tüfekler kutsalınız Marks adına bir yurt yaptınız mı?
Lenin kabul etsin (!) adına evler açıp bedava hizmet ettiniz mi?
Mao bizden razı olsun diye (!) cebinizden para harcadınız mı?
Tabulaştırdığınız liderleriniz adına milyon milyon para verip kurumlar açtınız mı?
Tapındığınız kapitalizm adına bir mekan yapıp gariban sevindirdiniz mi?
Laik ilkeleriniz uğruna para harcayıp hiç mazlum sevindirdiniz mi?

Aslında sorduklarımın cevabını ve olabilme ihtimalini inanın sizden iyi biliyorum. Yasalar böyle niyetlere ne kadar izin verir elbette o da ayrı bir konu. Ama altı çizilmesi gereken konu şu ki;

Sizin hiçbir kutsalınız (!) binlerce gencin sorumluluğunu almak için size hareket kabiliyeti veremez, bizim Rabb'imiz için yapacağımız fedakarlığın eş değeri olamaz. Bizi harekete geçiren ruh için yaptıklarımız sizin hayallerinizde bile yer alamaz. Tüm hesabı dünyalık olanlar uhrevi plan ve projeleri olanların fedakarlıklarını algılayamazlar. Sizin gözle görmeden iman etmediğiniz menfaat algınız bizim hiç görmeden yaptıklarımızın yanına bile yaklaşamaz. O yüzden siz boş ideolojik nutuklar atıp, sadece muhalefet ederken, biz paramızla iman ettiğimiz cenneti satın almanın hazzını yaşarız. Bana göre öğrencilerin barınma sorunu yaşaması, herhangi bir yurda yerleşememesi ve sıkıntı çekmesi bu kesimin umrunda bile değil. Onları asıl rahatsız eden konu bu gençlere sahip çıkan vakıflar ve dernekler ile onların ideolojik düşünce dünyasına ters bir gençliğin yetişmesi ve bu gençlik eliyle ideolojik iktidarlarını kaybetmeleri.

Hasılı kelam… gidin kendi çöplüğünüzde debelenin. Hayır kurumlarımızın aşk ve imanla yaptığı hizmetlere gölge etmeyin…!!

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri