AV. FEVZİ KONAÇ

Yılbaşı Piyangosu ve Umudu Beslemek...!!

YILBAŞI PİYANGOSU ve UMUDU BESLEMEK...!!

Her yılbaşı arefesinde yaşadığımız tartışmalar yine bütün hızıyla devam ediyor. Bu ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en son bu hafta camilerde, Cuma vaazlarında imamlarımız diliyle dile getirmeye ve toplumu uyarmaya çalışmasına rağmen, ne tartışmalar bitiyor ne de %99’u Müslüman olan bir ülkede piyango çekilişi ve satımının önüne geçilebiliyor.Bütün illerde seyyar satıcılar neredeyse hiçbir cadde ve sokakta satış yapamazken, kimi illerde bunun tek istisnasını piyango bilete satanlar oluşturuyor. Zabıtalar üç kuruşluk simit veya sebze satana göz açtırmazken, piyangocular şehrin en stratejik yerlerinde arzı endam etmeye devam ediyorlar. Aslında ülkemizde hukuken kumar oynamak ve oynatmak yasaktır, cezası vardır. Tabiri caizse devlet eliyle oynatılan kumarın yine sistem tarafından kollanması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Devletin durumu adeta “sigara içme diye evladını uyaran babanın, sigara ticareti yaparak, duman tüttürmesine” benziyor.

Kumar Çekicidir ve Ayrıca Yıkıcıdır !!

İnsan nefsinin gereği sanki her yasağın bir çekiciliği söz konusu. Kumarda bunlardan biridir galiba. Piyango, Loto, Toto, Ganyan, Kazı Kazan gibi kısa mesafede, emek vermeden para kazanmanın, zengin olmanın yolu gibi görünen ve özellikle devlet gölgesinde hizmet veren bu işler, insanımızın köşeyi dönme hayallerini beslemeye  devam ediyor. İşin asıl acı tarafı ise; insanımızı kötülüklerden korumak için bir yandan beylik cümleler kurarken, diğer yandan açıktan kumarı teşvik gibi bir durumla karşı karşıyayız. Kumar ki, nice acı hikayeler yaşanmış, nice ocakları yaktığına dair filmler çevrilmiştir. Bir yandan İslam inancının haram olarak değerlendirmesi, diğer yandan yılbaşı arefesinde canımız (!) Nimet Ablamızın vakıf (!) kiracısı olduğu küçük bir dükkanda ve Yeni Cami gölgesinde sattığı piyango biletleri. Bu manevi atmosferi yüksek ortamda satılan biletlerin uğurundan istifade etmek adına, yüzlerce metre kuyruk bekleyen ve saatlerce hayalinin peşinde üşüyerek sabır gösteren vatandaşımıza acımak ötesi ne yapabiliriz.

Besmeleli Bilet ve Cami Yaptırmak !!

Bir kaç yıl önceydi. Benim gibi izleyenlerin dikkatini çekmiştir mutlaka. Televizyonda vatandaş bileti öyle bir ihlasla ve “Besmeleyle” çekiyor ki ağlasak mı? gülsek mi? bilemiyorum. Hele milyonlar çıkarsa, ne yapacakları sorulanların tahminim o ki; ruhlarındaki haram kaygısını izale etmek, parayı haramdan aklama adına kurdukları cümleler bir başka ironi. Cami yaptıracaklar, okul inşa edecekler, fakir sevindirecekler, gençleri evlendirecekler vs. vs. Diyebilirsiniz ki; para çıkmadan konuşmak kolaydır. Haklısınız. Ama ben bu milletin özünün temizliğine ve üzeri küllenmiş kalbine üflendiğinde, altından iman ateşinin çıkacağına inananlardanım. Para çıkınca yapacakları şeyler için ifade ettikleri her hedefin, bilinçaltlarındaki haram parayı aklama metodu olarak geliştirdikleri projeler olduğunu düşünüyorum. Umarım yanılmıyorumdur!!

Laik Devlette Kumar Oynanır ve İçki İçilir Kime Ne ??

Laik devlet algımız kumarı, içkiyi ve faizi legalleştirdiği için bu meselelere İslam’ın değer ve ölçüleri içinde çözüm bulma veya reddetme imkanımızın olmadığı ortada. Peki devlet eliyle kumar oynatmak inançlı insanların içine siniyor mu? Hayır. Öyleyse ne yapmalıyız? Gece başımı yastığa koyduğumda, bu yaman çelişkiyi çözmek adına beyin fırtınası yaşarken içimden şu geçti. Bu insanların belki bir kısmı ihtiyacı olmadığı halde, bu yaşam şekline aileden geleneksel olarak alıştığı için, kimi sadece fantezi olsun, heyecan olsun veya çekilişte adrenalin yaşayayım diye alıyordur. Kim bilir? Bir kısmı işsizdir ve son umudu bilettir. Müslüman olmayanlara veya İslam çizgisi içinde bir yaşam iddiası olmayanlara bir sözümüz olamaz. Ama bu insanlar cami gölgesinde bilet sırasında beklerken, sorsanız büyük çoğunluğunun Müslümanım diyeceği aşikarken, neden bir haramın peşinde koşar? Merak ediyorum. Buna dair çok şeyler söylenebilir. Şuursuzluk teşhisi konabilir, günaha karşı korunamamak denilebilir, zayıf itikad denilebilir veya İslamı hakkıyla anlayamamış olmak teşhisi mümkündür.

Umudu Piyango Bileti değil de Devletimiz Beslese... Keşke !!

Ama tüm bunların yanında anladığım kadarıyla alınan her bir bilet, bir hayali ve umudu beslemektedir. İnsanımız yıllar yılı emek vermekle, çalışmakla, alınteriyle, işini iyi yapmakla veya kabiliyetlerinin keşfedilmesiyle ulaşamadıkları yerlere, bir biletin kollarına sığınarak ulaşmayı hayal ediyor. Bir türlü kavuşamadıkları paraya, ekonomik refaha, dünya nimetlerine ulaşmanın son çaresidir bu bilet. Kiminin Belkisidir. Acabasıdır. Rüyalarının Yol Haritasıdır. Belki Sıra Sendesidir. Başına konacak Talih Kuşudur. Kim bilir? Belki de ülkesindeki fırsat eşitliğinin ve adil gelir dağılımı olmamasının intikamıdır. Yani son umuttur. Son söz olarak diyorum ki; keşke insanımızın içindeki bu umudu bir piyango bileti değilde yaşadığı devleti, adaletli dağıtılan iş imkanı, herkese insanca yaşayacağı iş ve aş bulan yönetim sistemi, oy verdiği partisi veya kabiliyetleri besleseydi... Besleseydi de, insanımız cami gölgesinde haram peşinde koşmasa, koşturulmasaydı. Keşke!!!   

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri