Av.Fevzi Konaç

Virüste Ete Kemiğe Büründü...Ama Biz Hala Akıllanmadık!!

VİRÜS ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜ... AMA BİZ HALA AKILLANMADIK!!

Memleket Gazetesi Köşe Yazısı...

Zor günlerden geçiyoruz. Oysa mücadeleye ne kadar da azimle ve makul tedbirlerle başlamıştık. Sanki maçın ilk yarısını farklı bir skorla galip kapatmıştık. Devletimiz ve milletimiz el ele vererek hastalığa karşı başarılı bir sınav vermiştik. Başarılı tedbirler sonuç verince tedbirler gevşetiliyor, kontrollü sosyal hayata geçiliyor, evlerdeki mahkumiyet azalıyor, mola verilen normal hayat kaldığı yerden devam ediyordu. Millet olarak rahatlamış moral bulmuştuk.

Ne oldu da birdenbire maçın ikinci yarısı aleyhimize döndü anlamakta güçlük çekmeye başladık.

Zaten ilk zamanlar hep başkaları hasta oluyordu ve tehlike uzaktaydı. Hatta kimilerine göre bu bir oyundu.Küresel güçler insanlığı ve dünyayı yeniden dizayn etmek için bir "virüs düşmanı" icad etmişlerdi. Sanal para ve çipli insana gidişin taşları döşeniyordu. İnsanlık korkutularak istenilen kıvama getirilmeye çalışılıyordu.

Ama umarım farkındayızdır (!) iş tamamen tersine döndü.Covid Ağa yeniden ete kemiğe büründü ve görünür oldu. Uzaktan sadece rivayet olarak duyduğumuz ve sırtını tuşa getirmeye yakınlaştığımız mikrop birden canlandı. Artık sadece hastanelerdeki rakam olmaktan çıktı. Şehrimizin sokaklarına, resmi kurumlarına, binalara, komşulara ve akrabalarımıza dokundu.  

Hastalığı çok dikkate almamamızın bedelini ödemeye başladık. Rivayetler gösteriyor ki; geldiğimiz nokta devletimiz ve sağlık ordumuz tarafından aslanlar gibi verilen mücadelede elde edilen başarıların bir düğüne, bir gereksiz organizasyona ve lakayıtlığa kurban edildiğidir.

Ülkemiz adına, şehrimiz adına çok üzgünüm. Özellikle şehrimizde tanıdığımız birkaç kıymetli ağabeyimizin ardı ardına covid-19 nedeniyle vefat haberini alınca, çok daha kederlendiğimi ifade etmem lazım. Hastaneler dolmuş, hastalara yetişmekte zorlanılır olmuş, pozitif vakalar evlerde polis marifetiyle karantina altına alınmakta ama biz hala işin magazin tarafındayız. Ne garip ve tuhaf milletiz kimi zaman (!) Kendimizi düşünmediğimiz bir yana, başkalarının hayatlarını tehlikeye attığımızın farkında bile değiliz. Şuursuz bir varlık gibi davranıyoruz. Hastalıkla mücadelede verilen bunca emeğe yazık ettik/ediyoruz.

Ülke insanımız artık şunun farkına varmalıdır. Suriye'de, Libya'da, Akdeniz ve Karadeniz'de savaş halinde olduğumuz gibi Covid'lede bir savaş halindeyiz. Artık bu mücadeleye bu açıdan bakmamız lazım. Savaşta canımızı, toprağımızı, ülkemizi korumak için nasıl her şeyi yaparsak, bu mücadelede de aynısını yapmamız lazım. Belki bir seferberlik dahi ilan edilmesi, bunun planlanması gerekebilir.

Devletimiz canhıraş bir gayret içinde olsa da, sistemli bir takip ağı kurulmuş olsa da, testi pozitif çıkıp "evden çıkma" denilen vatandaşa, acilen moral desteği vermek için topyekün bir bakım ve gözetim ordusu kurmak gerekeceği kanaatindeyim. Neticede bu durumda olanları en azından derhal ilaca ulaştıracak bir şeyler yapılmalı. Allah korusun Covid-19, insan kaynaklarımızı sakatlayacak bir savaş durumu olarak görülmeli. Hastalığa yakalanan insanımızın aceleciliği ve ölüm korkusu psikolojisi iyi tahlil edilerek, talep ve tepkilerine kızılmadan, devlet olarak son düzlükte sabrı ve merhameti terk etmemek gerekir. Böyle bir virüs yok diyenleri de Covid hastaları ile kucaklaşmaya davet etmek lazım.(!) Devletimizin ve sağlık ordumuzun emeklerine yazık eden bu tipler, farkında değiller ama aslında elalemin canına da kastediyor.

Dostlar şehir dışındayım. Ama dedim ya; takip ettiğim kadarıyla şehrimizde yakînen tanıyıp sevdiğim üç güzel insanımızı covid-19' a kurban verdik. Tekrar ediyorum ki; virüs görünür oldu ve yeniden ete kemiğe büründü. Uzaktaydı ama artık en yakınlarımıza ve sevdiklerimize dokunmaya başladı. Şimdi kapımızda. Gelin tüm uyarılara dikkat kesilelim.Cami minaresinden yapılan uyarılara gösterdiğimiz yanlış tepkiyi, önce virüse sonra virüse prim veren insanlara gösterelim. Bir yakınımızın cenazesine katılamamak veya uzaktan gözyaşları ile bakakalmadan.

Kalemin ve bilginin sahibi Cenab-ı Hakk'a hamd ile...

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri