ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

İnsan Ne Ederse Onu Bulur

KİM NE EDERSE KENDİNE EDER

Geçmiş zamanın behrinde yaşlı bir adam “İyilik yapan kendine; kötülük yapan kendine” diyerek bağıra bağıra gidiyordu. Böylece köyden köye gezen yaşlı adamı insanlar, onun bu cümlesi ile bilirlerdi. Bütün civar köylerde de böyle tanınırdı.

Günlerden birgün yaşlı adamın yolu, yine bir köye uğramıştı.  “İyilik yapan kendine; kötülük yapan kendine” diyerek köyün sokaklarında yürüyordu. İnsanlara ısrarla bu hakikati duyurmak ister, gibiydi.

Yaşlı adamın sesini uzaktan duyan ve o sırada ekmek yapan köylü kadınlardan birisi “Nedir bu adamın dediği böyle!”.  Kendi kendine “Dur bu adama bir tuzak kurayım da sesi ilelebet kesilsin” dedi. Yaptığı ekmek hamurlarından birisine zehir katarak, yaşlı adama o ekmeği vermek kaydıyla onu öldürmeyi planlar.

Yaşlı adam onun evinin önünden geçerken kadın  “Taze ekmek yapıyorum.  Sıcak ekmek ister misin?” diye söyledi ona. Adam da teşekkür ederek ekmeği alıp heybesine koyar. “İyilik yapan kendine; kötülük yapan kendine” diyerek uzaklaşır oradan.

Yaşlı adam köyden çıkıp diğer köye doğru yol alırken, köyden henüz uzaklaşmamıştı ki bir gençle karşılaştı. Selamlaştıktan sonra kısaca sohbet ederler. Genç adam askerliğini bitirdiğini ve teskeresini aldığını söyler. Yaşlı adam genç adamın uzak yoldan geldiğini düşünerek, aç olup olmadığını sorar. Genç de acıktığını söyler. Adam “Ekmek taze. Biraz önce köylü kadının birisi verdi” diyerek heybesindeki ekmeği çıkarır ve genç adama ikram eder.

“İyilik yapan kendine; kötülük yapan kendine”  diye nida ederek ayrılırlar. Genç adam ekmeği yiyerek köye doğru yol almaya devam eder. Ama çok geçmeden, daha köyün girişine gelmeden genç adam fenalaşır. Köylüler hemen oraya koşuştururlar. Genç adamın elinde yarısını yediği ekmeği vardır.

Genç adam can çekişirken, ekmek yapan kadın da bağrışmaları duyunca  oraya doğru koşar. Kadın sekarat halinde olan genci görünce yıkılır.  Genç adam, ekmek yapan kadının oğludur. Kadın son anlarında olan çocuğuna sarılır. Genç kadının kollarında hayata gözleri kapatır. Kadının asıl yıkımı, gencin elindeki kendi yaptığı ekmeği görmesiyle olmuştu. Başkasına kötülük yapacağım derken asıl kötülüğü ve fenalığı kendisine yapmıştı.

“Kim iyi bir iş yaparsa faydası kendisinedir ve kim kötülükte bulunursa zararı kendisine ve Rabbin, kullarına asla zulmetmez.” Fussilet 46

NOT: Bu hikayeyi çocukluğumda rahmetli annem anlatmıştı

1 Yorum

Meryem Dağdelen

Meryem Dağdelen

22 Ağustos 2022
Çok güzel hocam ağzınıza sağlık

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri