Erdal Ergenç

İyilik Öncüleri

Senenin kaç olduğunu bilmiyorum, zaten benim için çok da önemli değil. Çünkü yaşanmışlıkların ancak yaşanıldığı anda ve kişiye özel olduğunu düşünüyorum. Hiçbir fotoğraf makinesi ya da video cihazı yaşanılan anı zihninizin yaşadığı gibi, başınızdan ayaklarınıza kadar hissettiğiniz duygu seremonisini anlatamaz. Hiçbir rengi ve hiçbir sesi, sizin algıladığınız gibi anlatamaz. Bu nedenle zamana takılmadan yaşadığım anın hazzını “tam” anlamı ile anlayabilmek için tüm bedenimle odaklanmak için kendimi zorlarım. Bana kalan yaşadığım haz birde, zihin dünyamdaki değişim ve dönüşümdür.

Liseyi bitirene kadar yaşadığım ve hep özlemle andığım baba ocağından ayrıldığım tarihten itibaren, ne zihnim ne de ayaklarım eve geri dönmedi. Fırsatını bulduğum ilk anda dağlara-ovalara, şehir dışına, yurt dışına, kendimden başka insanların dünyalarına seyahat etmeyi, dünyanın keşmekeşinden kurtuluş bildim. Hele bir de bu kaçışlar insanın uhrevi ve dünyevi mutluluğunu birlikte ve olumlu etkiliyorsa tadından yenmez bir hal alıyor.

Hepinizin yakından bildiği ve çalışmalarını takdirle takip ettiğim, katkılar sağlamaya çalıştığım İHH İnsani Yardım Derneği aracılığı ile gittiğim Kurban organizasyonları dünyamı, hayata bakış açımı değiştiren önemli seyahatler oldu. Tabi her ne kadar Kurban faaliyetlerini takip etmek ve verilen vekaletlerin tam ve eksiksiz yerine getirilmesini sağlamak asıl görev olsa da, gidilen ülkede yaşayan insanların sosyokültürel yapısı, coğrafyası, demografisi, etnisitesini gözlemlemek de ayrı bir faaliyet olmalı diye düşünüyorum. İşte bu faaliyet insanın gelişimini, olgunlaşmasını ve hayatı daha doğru okumasına önemli katkılar sağlıyor.

2020 Kurban organizasyonları çerçevesinde yine çalışmaları, insanlığa katkıları nedeni ile Anadolu insanı tarafından kabul ve takdir gören İyilik Derneği aracılığı ile Müslümanların tarihinden ve dolayısı ile zihinlerinden silinsin diye isminin değiştirildiğini düşündüğüm bir ülkeye yolum düştü.

Hz. Muhammed’in Rabbinden aldığı kurtuluş mesajını Mekke insanına ulaştırdığında çok az kişi bu mesaja olumlu cevap vermişti. Dahası bu mesaj öyle bir mesajdı ki; Mekke insanının çivisi çıkmış yaşantılarını kökünden değiştiriyordu. Zenginin ve güçlünün haklarının dışındaki tüm hakların ayaklar altına alındığı bir yaşamdan kurtulmayı vaat eden bu mesaj Mekke ulularının rahatını bozmuştu. Önceleri bu mesajı getirmesi, Peygamberi yalanlayarak, dikkate almayarak, itibarsızlaştırmaya çalışarak engellemeye çalıştılar ancak, başarılı olamadılar. Öyle ki Mekke ulularının çocukları, kardeşleri, eşleri hidayetin vazgeçilmez tadını alıyorlardı. Bu durum ciddileştikçe rahatları bozulan ulular fiziki güç kullanarak İslam ile şereflenen Müslümanlara zulmetmeye başladılar. Bu zulüm haftalarca aç bırakılmaya, öldürülmelere kadar ileri gitti.

Tam bu sırada Müslümanların aklına, kıyının diğer yakasında adaleti ve merhameti ile nam salmış bir kralın memleketine hicret etmek geldi.

İşte bu yazıya neden olan ülke Habeşistan. Hatırlarsınız sizde Müslümanlara kucak açan, onları Mekkelilerin zulmünden koruyan Kral Necaşiyi. Bu satırları Müslümanların tarihinde kendini hep iyilikle ve minnetle anacağımız Necaşi’nin memleketi Habeşistan’dan yazıyorum. Ne yazık ki kendisinin büyük bir alçak gönüllülükle sergilediği adalet ve merhamet duygusu ülkesine çok görülmüş, sömürülmüş, güçsüz bırakılmış, ezilmiş ve fakirleştirilmiş durumda.

Bu arada unutmamamız gereken bir kardeşimiz, ağabeyimiz daha var bu Habeşistanlı olan. Önceleri yine Mekkeli uluların hizmetinde bir köle olan, sonrasında islam ile şereflenip kardeşimiz olan Bilal-i Habeşi abimiz. Yanık sesi ile Medine’nin göğüne Allahu Ekber nidalarını yükselten Müslüman.

Şimdiki adı Etyopya olan Habeşistanlı, göğsüne dininden, peygamberimizden ve getirdiği mesajdan vazgeçmediği için kayalar konularak zulmedilen adam; Allah için özlüyor ve seviyoruz seni.

Bilali Habeşi’nin ve Kral Necaşi’nin memleketinden kucak dolusu tecrübe iyilik ve kardeşlik getirmek ümidi ile hoşça bakın kendinize…

 

 

Erdal ERGENÇ

29-07-20 Addis Ababa-Sheza Hotel Etyopya

 

6 Yorum

Naciye  Gürbüz

Naciye Gürbüz

05 Ağustos 2020
Yüreği güzel kardeşim yolun hep açık olsun. Sen benim dualarımdasın...Sende beni dualarına al...

nebi güngör

nebi güngör

05 Ağustos 2020
yüreğine sağlık kardeşim rabbim hayrınızı kabul buyursun

Burcu

Burcu

05 Ağustos 2020
Selam olsun Güzel Habeşistan'a... 🕊️

Bilali habesi

Bilali habesi

05 Ağustos 2020
Konuyu anlamadım -duygu transferi yapmaya çalışan sosyal medyayı mı yerdin - habeşistan'ın insani sefaletini mi anlattın - Bilali Habeşiyi mi hatırlattın - yoksa yazı yazarak ruhunu mu parlatın vallahi konuyu anlamadım

Ahmed

Ahmed

05 Ağustos 2020
Allah iyi hizmetinizi kabul eylesin.

Fatma

Fatma

05 Ağustos 2020
İyilik öncülerine ve Habeşistanli kardeslere selamlar Allah iyiliklerinizi kabul etsin ve bereketlendirsin.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri