AV. MUSTAFA İLHAN

Seçimde Dürüstlük Prensipleri

               SEÇİMDE DÜRÜSTLÜK PRENSİPLERİ

  Seçim yaklaştı. Sosyal medya savaşları da başladı.  Biz yazdığımız her şeyin hesabını vereceğimize inanan birileriyiz. O halde bir takım prensipler edinmeliyiz.
  Dün göklere çıkarttığımız siyasilerin başka cephelere geçmesi bizleri tahrik ediyor. Haklarında karşı cephede gördüklerimizden daha ağır eleştiriler yapıyoruz. O halde madde madde bir takım prensipler edinelim ki ileride vebalde kalıp hesap günü zorda kalmayalım.

  • Karşı görüşlerin paylaşımlarının altına hakaret, tehdit hatta yorum yazmayalım.  Yorum yazarsak o kişinin fikrini değiştiremeyiz. Ancak nefsimizi tatmin ederiz. Bunun yerine kendi profilimizde o şahıstan bahis etmeyerek orada yazılı fikirleri çürütecek bir paylaşım yapalım. Bir örnek verecek olursak. Hayvancılık öldü diye yazan birisi olursa hemen Tarım Bakanlığının sitesine girip hayvancılıkta hangi noktadan hangi noktaya geldiğimize, verilen teşviklere ilişkin bir yazı paylaşın.

  • Yorumlarımızda asla küfür, tehdit ve hakaret içeren kelime yazmayalım. Her hakarette sabıkamızın olmasının dışında para cezası ödemek zorunda kalmaktayız. Bugün için şikayet edilen her hakaret nedeni ile ayrıca açılabilecek manevi tazminat davası, vekalet ücreti v.s. hariç sırf ceza davasında 9200,00 TL vekalet ücreti,   1800,00 TL icra vekalet ücreti, yaklaşık 400,00 TL yargılama gideri ödemek zorunda kalacaksınız. Bunun affı ertelenmesi de yok. Çocuklarınızın rızkını hakaret ettiğiniz kişi ya da vekillerine ödemek zorunda kalırsınız.

  • Seçim döneminde feyk hesaplardan yüzlerce yalan haber yapılır. Bunların büyük kısmı da yurt dışı kaynaklıdır. İnanmadığınız, emin olmadığınız hiçbir haberi paylaşmayın.

  • Siyasileri eleştirmek en tabii hakkınızdır. Hatta ağır sayılabilecek bazı paylaşımlar bile siyasetle uğraşanlar ağır eleştirilere tahammül etmek zorunda diye Yargıtay kararları da vardır. Bu nedenle eleştirileriniz dolayısıyla hakkınızda şikayet yapılmış ise bu hususu dikkate alarak savunma yapın.

  • Kişilik haklarına zarar verecek paylaşımlar yapmayın. İzinsiz resim yayınlamayın.

  • Siyasileri dini konularda eleştirmeyin. Aranızda Lavrens gibi Müslümanlar olabileceği gibi ibadetsiz Müslümanlarda vardır. Kimseyi kâfirlikle suçlamayın.  Kişileri kendinize yaklaştıracak paylaşımlar yapın uzaklaştıracak ayrıştıracak değil. Kendi safınıza daha fazla insan çekebilmeniz için tartışma yapmamanız gerekir. Karşınızdaki ile tartıştıkça yoğurda siyah demek zorunda bırakırsınız bu da sizi vebalde tutar.

  • Bilmediğiniz konuda da tartışmayın. Hatta hiç tartışmayın. O konunun ilgilisine senin hakkında şöyle bir paylaşım var diye iletin ki cevap verebilsin.  

  • Sevdiğiniz insanların paylaşımlarını beğenmekten ziyade paylaşımlarını paylaşın ki daha fazla insana ulaşsın.  

  • İnsanların sevinçli ve hüzünlü günlerinde sosyal medya ile de olsa yanlarında olun. Acılarını paylaşın, sevinçlerine ortak olun.

  •  Bazı kişiler sizin paylaşımlarınıza aleyhe yorum yazarak sülük gibi yapışır. Her yazdığınıza cevap verir. Asla da kendi düşüncelerini değil kendine at gözlüğü taktıranların görüşlerini size yazar. Mesela megri megri, Habur, gemicikler, ayakkabı kutusundaki paralar gibi. Bunlara yüzlerce defa cevap verildiği halde asla cevapları görmezler. Bu kişilerin yorum yapmalarını engelleyin. Size saygılı yazan muhalif de olsa profilinize yorum yapmasına engel olmayın. Bunlara verilecek tek cevap bu süreçler sonrası PKK ya katılım bu sayede durduğu olacaktır.

  • Seçim sürecinde kendi desteklediğiniz taraf aleyhine dürüstlük gereği de olsa seçim bitene kadar paylaşım yapmayın. Zaten muhalifler sizden fazlasıyla yapacaklardır.

Bu prensipleri çoğaltabiliriz. Ancak şimdilik bu kadar yeter. Bakalım benim profilimdekiler bu prensiplere ne kadar uyabilecekler.

Allah doğrunun yardımcısı olur inşallah…

 

                                                                                               Kayseri Strateji Dermeği Başkanı
                                                                                                         Av. Mustafa İlhan

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri