AV. MUSTAFA İLHAN

SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

 ( 6.5.2022 TARİHİNDE YAZDIĞIM YAZIYI EN UFAK BİR KISIM EKLEMEDEN AYNEN YAYINLIYORUM. )

            SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

            Suriye’den gelen 4 milyon Suriyeli ile ilgili bir yerlerden düğmeye basılmış gibi birbiri ardına haberler yapılması pek hayra alamet değil. 2017 yılından bu güne kadar Türkiye’deki Suriyelilerin sayısında bir artış olmamasına rağmen son günlerde kopartılmaya çalışılan fırtınanın sebebi ne acaba?

            2023 seçimlerine bir yıldan az zaman kaldı.Bu provokasyonların sağdan soldan bir çok mahfil tarafından dillendirilmeye başlandığını görüyoruz. Bunların en başında da Ümit Özdağ geliyor.  Kayseri’de gazetecilik yapan bir başka sol görüşlü kişi de Ümit Özdağ ile aynı dili kullanarak günde 5 kere Suriyelilere saydırıyor.

            Zaten işini Suriyelilere kaptırmış gençler ise en ufak bir kıvılcım olması halinde sonucu kestirilemeyecek toplumsal olaylara neden olacak psikolojide bulunuyor.

            Türkiye’de işsiz güçsüz serseri mayın gibi dolanan Afgan ya da Suriyelilerin cebine 200 dolar koyup şu bayrağı alın taksime çıkın deseler bu işte kullanabilecekleri çok sayıda insan bulabilirler. Tabii bunun karşısında işsiz üniversite mezunu binlerce gençte bunlara karşı kullanılabilir.

            O yüzden bu hususta en büyük görev Milli İstihbarat Teşkilatına düşüyor.  Olacakları olmadan önlemek için ne gerekiyorsa yapmalılar.

            Bu durumun kangrene dönüşmemesi için birkaç öneride bulunmak istiyorum.

            Afganistan’dan gelip Türkiye’de yakalananlar derhal THY uçakları ile Taliban’a idam edilmemek şartıyla teslim edilmelidir. Bu şekilde üç uçak gönderseniz bir daha kimse Türkiye’ye gelmek istemez vazgeçer.

            Suriye’nin kuzeyine yapılan biriket evler oradan Türkiye’ye geçirmediğimiz 4 milyon çadırda yaşayan Suriyeliye yetmez bile o yüzden başka bir formül bulunmalıdır.

            Kayseri’de yaşayan yaklaşık 80.000 Suriyeli var. Yaklaşık 12.000 aile olduğunu sanıyorum. Bunların yaklaşık 20.000 kişisi Organize sanayide çalışıyor. Bunların bir anda gitmesi Sanayi çarkını durdurur.

            Başta Erciyes holding olmak üzere Organize sanayide kendisine asgari ücretin yarısı fiyatına hizmet ettiren fabrika sahipleri şu ana kadar biriket ev yapılan yerlerden farklı olarak mesela El BAB civarına bir Yeni Kayseri biriket şehri kuralım. Bu şehre sadece Kayseri’de yaşayan ailelerin çalışmayan anne baba ve çocuklarını yerleştirelim. Yani Kayseri’de kira ödeyip oturmak yerine hazır yapılı bedava evlere bunları taşıyalım. Buradaki evlerini boşaltmak ve sığınmacı kartını iade etme şartını da koyalım. Çalışan gençleri için Organize sanayideki boş fabrika hangarlar kiralansın ya da şehir dışında Organizeye yakın bir bölgede oluşturulacak oda tipi yapılanmalarla ve Almanya’daki heimler benzeri yaşanılacak yerler haline getirsin ve çalışanlara cüzi bir fiyatla kiralasın. Gençler kazandıkları paralarla Suriye’deki ailelerine para göndersin. Onların Suriye’ye gidip gelmesi her zaman için serbest olsun.

            Burada esnaflık yapanlara da orada yapılacak dükkanlar kirası bedelinde verilip buradaki dükkanı kapatıp orada açmak şartı ile esnaflık yapmaları teşvik edilsin. Bu bölgenin her türlü güvenliği Türk ordusu tarafından sağlansın.

            Suriye’de fabrika kuracaklara arsa tahsis edilip elk ve vergi gibi ek imkanlar sağlansın. Buralarda da Türkiye’den dönenlerin çalışacağı şartı aransın.

            Allah doğrunun ve doğrunun yanında olanların yardımcısı olsun.

                                                                       Kayseri Strateji Derneği Başkanı
                                                                                   Av. Mustafa İlhan     

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri