AV. MUSTAFA İLHAN

Deprem Birlik Beraberlik

              DEPREM BİRLİK BERABERLİK

  Deprem oldu. Kayseri’ye yakın yerlerde olması dolayısıyla depremi iliklerimize kadar hissettik. Her ne kadar evlerimize giremesek de hamdolsun sağ ve sıhhatteyiz. Rabbim ahirete intikal edenlere merhameti ve rahmeti ile muamele eylesin. Yaralılarımıza da acil şifalar versin. Bir daha böyle yüzyılda bir görülebilen felaketlerden emin eylesin.

  Bizlere düşen bu duadan daha fazlası olmalı. İlk gün her ne kadar depremin büyüklüğü anlaşılsa da öğle saatlerinde meydana gelen ikinci büyük deprem hesapları alt üst etti ve herkesi panikletti. Kayseri’miz Elbistan’da olan ikinci depreme daha yakın olduğu için çok fena sallandı. Gece olan depremi tolere edip evlerinde kalmaya devam edip, nispeten de olsa dükkânlarını açanlar ikinci depremle şoka girdiler. Kayseri Ankara yolu bu güne kadar hiç olmadık şekilde araç kuyruğu oluştu. 30 km yolu araçlar 2-3 saatte alabildiler. Herkes tek katlı bir ev aradı. Köylere, bağ evlerine kendilerini attılar. Kimisi ailesini, kimisi komşu ve arkadaşlarını da yanlarına alarak tek katlı evlere tıklım tıklım oldular.   Kayseri boşaldı. Fabrikalar kapandı.

  Pandemideki gibi o zaman sokağa çıkmak yasak diye sokağa çıkamıyorduk. Şimdi evlerimiz, işyerlerimiz güvenli olmadığı için evlere giremiyor, dükkânlarımızı açamıyoruz.

  Biz bu hale gelmiş iken deprem bölgesindekiler ne yapıyordu. İlk gün böyle geçti. Ankara’da şaşkındı. Deprem bölgesine en yakın illerde de deprem olunca organizasyonlarda yeniden gözden geçirilmek zorunda kalındı. İlk gün yollarda kar, tipi, deprem nedeni ile kapalı olanlar oldu. Yolların dolu olması akaryakıt sıkıntısı yarattı. Tahminimce o gün en az 5 milyon kişi yaşadıkları illeri terk ettiler.

  İkinci gün depremin büyüklüğü anlaşılınca yardım organizasyonları hızla çalışmaya başladı. Otobanlarda tırlar üzerinde iş makinalarını görmeye başladık. İkinci gün akşama doğru kurtarma ekiplerinin sayısı da arttı. Üçüncü gün seferberlik başladı. Yüzbinler deprem bölgelerine yardım için aktı.

  Benim doğduğum beldenin yaklaşık 5000 nüfusu var. Üçüncü gün sabah içerisinde çok çeşitli ihtiyaç maddeleri olan 3 tır yardım yola çıktı. Üçüncü gün akşama 4. Tır de hazırlandı. Kayseri Kent ekmek vatandaşa ekmek satmayacağını üreteceği tüm ekmeği deprem bölgesine göndermeye başladı. Organize sanayiden giden tırların sayısı belirsiz.

  Bizim milletimizin asaleti burada ortaya çıktı. Aynı durumu dünyanın neresinde olursa olsun bir başka milletin başına gelse bakın bakalım aynı birlik ve beraberliği, fedakârlığı gösterebilirler mi? Dünyanın gösterdiği refleks de bizleri memnun etti.

  Türkiye’mizde de daha ilk günden yanıltma haber yapan bir kesim var. Hayatları boyunca eleştiriden başka bir şey yapmayı bilmeyenler asrın felaketinde yapılanlara hiç tolerans göstermiyorlar. Önlerine 10 keçi versen idare edemeyecek kişilerin bu tavırları benimle birlikte milletimiz de maneviyatını bozuyor.

  Milletimiz büyük millet bu felaketin de üstesinden gelecek inşallah. Bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. İlk gün münasebetsizin birisi deprem olan yerlerin inançlı insanların yaşadığı yerler olduğu gibi bir beyanda bulunmuş. Felaket inançlı inançsız herkesin başına gelir. Arada bir fark vardır. İnançlı insanlar musibetlerin bir imtihan olduğuna inanır. Kendince dersler çıkarır. Kendilerine çeki düzen verir. İnançsız ataistler ise Allah’ın gücü karşısında insani güçlerin bir karşılığının olamayacağını görüp yaşayınca boşluğa düşüyorlar. Rabbim onlara da bu musibetlerden ders çıkarma feraseti verir inşallah.

  Bir küçük notta Kayseri’mizi idare edenlere söylemek istiyorum. Bizim can kaybı ve yıkım olan 10 il içinde olmamamız nedeni ile bizdeki hasarlar hakkında kamuoyu bilgilendirilmiyor. Sularımız kirlenmiş. İncesu Boğazköprü gibi yerlerde 3-4 şiddetinde depremler oluyor. Bizde Ecemiş fayında bir tehlike var mı? Yer hareketleri takip edilebiliyor mu? Bilgi kirliliği ve yanıltıcı haberler çoğalmadan bizim de bilgilere ihtiyacımız var.

Allah yardımcımız olur inşallah.

 

                                                                                               Kayseri Strateji Dermeği Başkanı
                                                                                                          Av. Mustafa İlhan

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri