AV. MUSTAFA İLHAN

Biber Gazı

BİBER GAZI

            Filistinde yaşanan vahşet tüm vicdanı olanları rahatsız ettiği gibi elbette bizleri de rahatsız ediyor. Bir boks maçı düşünün bir tarafta 48 kg gelen ancak yürekli bir boksör bir tarafta da 90 kg ağırlığında bir başka boksör savaşıyorlar. Ancak ortada 140 kg ağırlığında bir hakem 90 kg gelenin önüne duvar olmuş, 48 kg gelene 90 kg gelenin vurmasına imkan sağladığı gibi arada sırada çaktırmadan kendi de vuruyor. Bu maça isyan edersiniz değil mi? İşte dünyada zerre kadar insani duyguları olan herkes de isyan ediyor.

            Peki seyirci ne yapıyor derseniz. İşte orada durun. Seyircilerin amigoları durmadan 48 kg gelenin aleyhine tezahürat yaptırıyorlar.  Seyirci şaşkın. Bir müddet sonra olan biten gözleri önünde olan bu soykırıma daha fazla sessiz kalmayarak seslerini yükseltmeye çalışıyorlar.

            Biz de vicdanımızın sesine uyarak önce Cumartesi günü akşam Kayseri Kadir Has Kongre merkezindeki IHH tarafından düzenlenen Filistin gecesine katıldık. Birazcık da olsa tepkimizi gösterdik. IHH başkanı Bülent Yıldırım’ın İncirlik için yapılacak mitinge davetine uyarak Pazar günü erkenden Adana’ya gitmek üzere yola çıktık.

            Öncelikle IHH’ya bu olağanüstü organizasyonu başarılı bir şekilde yaptığı için tebrik ediyorum. Kayseri’deki gecede muhteşem ses düzeni, disiplin ve vakarlı duruş ve konuşmalar yerli yerinde idi. IHH logolu yelek giymiş görevliler görevlerini hakkı ile yerine getirdiler.

            Pazar sabahı Eski fuar alanında bulunan camide kılınan sabah namazı sonrası çorba ikram edildi. Araçlara Türk ve Filistin bayrakları asıldı. Yaklaşık 500 araçlık bir konvoyla yola çıktık. Yol boyunda trafik açısından bazı düzensizlikler olmasına rağmen motosikletli ve Çakarlı araçlarla trafiği düzenlemeye çalıştılar. Tabii yolda başka yerlerden yola çıkan binlerce araçla birleşince bir kısım katılımcılar nerede ise miting sona erdiğinde ancak alana ulaşabildiler.

            IHH mitingin amacına ulaşması için her şeyi yapmıştı. Miting alanına yakın bir yerdeki bir okulda abdest ve namaz için uygun yerler ayarlanmıştı. Okulun bahçesine bir tır, birkaç mobil araçla yemek, sandaviç, çay, su, ayran v.s. hizmeti verildi. Her şey çok güzel başlamıştı. İçimizde birikenleri ABD ye duyurabilmek için yüzbinler toplanmıştı.

            Adana valiliği, emniyeti hakkında olumlu konuşamayacağım. Biz sesimizi ABD liler duysun için Adana’ya gittik. Ancak bize öyle bir alan vermişlerdi ki değil sesimizi duyurmak, İncirlik üssünün tel örgülerini dahi zor göreceğimiz bir yer tahsis etmişlerdi. Bizim bulunduğumuz alanla İncirlik üssü arasında yaklaşık 1000 metre mesafe ve arada lahana tarlaları, kamışlıklar vardı. En önde olup o kadar incelemeye çalışsam da İncirlik üssü kapısının nerede olduğunu dahi göremedik. Adana polisi lahana tarlalarına girmememiz için iki sıra bariyer oluşturmuştu. Bariyerlerin arkasında polisler bekliyordu. Biraz daha geride ise robotop denilen toplum polisleri vardı.  Ona yakın TOMA da hazır edilmişti.

            IHH nın ses düzeni çok zayıftı. Sunucular milletin heyecanını alacak konuşma ve slogan yapamadılar. Bunu fırsat bilecek birileri hemen organize oldular. Önce miting merkezine uzak bir noktadan bariyerleri yıkıp lahana tarlasından tel örgülere yaklaştılar. Muhtemeldir ki orada bataklık v.s. geçilmeyi önleyen bir engelle de karşılaşınca geri döndüler. Bizler bariyerlerin arkasından olanı biteni izlemeye ve anlam vermeye çalışırken bizim bulunduğumuz merkez bir noktadan sırtlarında “ Hadid” yazan (arapça demir demekmiş, Kur’andaki sürelerden birinin adı da Hadid suresi) 20-30 kişilik bir grup plastik kelepçe ile birbirine bağlanan kelepçeleri koparıp ( muhtemelen elle koptuğuna göre ya çürüktü ya da ellerinde kesici bir alet vardı) bariyerleri yıkarak içeri girdiler.  Zaten heyecanlı olan fakat tahriklere uyan yaklaşık 200 kişi de onları takip etti.  Polisin kurduğu ikinci bir bariyer daha vardı. Onu da yıktılar. Yol boyu 200-300 metre de ilerlediler. Polis emir gelene kadar engellemeye çalışsa da sert müdahale etmedi. Daha sonra ileri gidenlere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale başladı.

            Biz binlerce kişi ile birlikte miting meydanında beklerken bize yakın bir noktaya da biber gazı attılar. Kaçmaya çalışsak da kaçamadık biber gazının tadına baktık. İyi de oldu. Hergün İsrail’in biber gazından nasibini alan Filistinlileri anlamaya çalıştık. Daha sonra gurubun hırçınlaşması sonucu polis de hırçınlaştı. En son olarak kadınların tam içerisine ve yayın yapılan platforma da biber gazı atılınca miting başlamadan bitirildi.

            Buradan çıkarılacak çok ders olmalı. Bunların başında da içimizde tahrik edilmeye elverişli gurupların takip edilip gerekli işlemelerin yapılması en başta geliyor. Devletimizin istihbaratı güçlüdür. Bunlara fırsat vermemeli. Bizim gibi büyük çoğunluklar ise tahriklere kapılmamalı disiplinli olmak zorundalar.

            Devletin polisine de bir çift lafım var. Yer seçiminiz çok kötü idi. Bariyerlerle kontrol altına almaya çalıştığınız alanda eğer bariyerler sağlam olsa izdiham yaşanması ihtimali vardı.  Tedbirinizi ileride almıştınız o gazın kadın, çocuk ve yaşlıların içine geleceğini hesap etmeden nasıl gaz atabilirsiniz. Miting alanına gaz atmakta ne demek.    Birileri tahrik edebilir ancak siz soğukkanlılığınızı korumak zorundasınız.

            IHH yöneticileri ne yapsalar bu tahriki önleyemezlerdi. Bu tahriki önleyecek, önlem alacak polisti. Provakasyon yapan gurubu engellemek için konuşturulan mollalarının da faydası olmadı. Daha da fazla olaylar büyümeden mitinge son verilmesi doğruydu. Ancak daha katılımcıların yarısı miting alanına gelememişti. Ses düzeni kötü olduğu için sesimizin Amerikalılara ulaştığını da düşünmüyorum.

            IHH yardım için gemi almayı düşünüyor. Bu gecikmeye yol açabilir. Uluslararası yardım örgütleri ile irtibata geçilmeli. Hızlı hareket edilmeli Eğer bizim donanma koruma sağlayacaksa bu önceden ilan edilmelidir.

            Allah, öncelikle mazlum Filistin ve Gazze halkını sonra tüm insanlığı ABD ve İsrail vahşetinden korusun.   

                                                                                   Av. Mustafa İlhan
                                                                                   Kayseri Strateji Derneği Başkanı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri