Mustafa Dündar

The Economist Dergisi Ve Buğday Tarlaları

  THE ECONOMİST DERGİSİ ve BUĞDAY TARLALARIMIZ

  The Economist Dergisi için gazetelerde genellikle “dünyada meydana gelecek olayları önceden tahmin eden dergi” şeklinde bahsedilmektedir. Peki The Economist’in mahareti sadece tahminden mi ibaret yoksa farklı bir durum da söz konusu olabilir mi?

  The Economist, 1843 yılından günümüze kadar yayınlanan bir İngiliz dergisidir. İngilizler, tarih boyunca sessiz sedasız, kimseye hissettirmeden dünyayı yönlendirmişlerdir. Dünyayı yönetme işini farklı toplulukların almasına göz yummuş fakat dünyayı yönetenlerin tek başına hareket etmesine izin vermemiş ve onları yönlendirme işini asla kimseye vermemiştir. Yani İngilizler esasen dünyayı yönetenleri yönlendirmektedir. Dolayısıyla dünyayı da yönetmektedir ve bunu gürültü çıkarmadan yapmaktadır.

  The Economist’in bir İngiliz dergisi olduğunu belirttik. İngilizlerin sessiz sedasız, dünyayı yönetenleri yönlendirdiğini de söyledik. O halde The Economist dergisinin, salt tahminden ibaret olmadığını, bir şekilde dünyayı yönetenleri yönlendiren bir misyonunun olduğunu ifade edebiliriz.

  Derginin, daha önce yaşanan olaylar ile günümüzde yaşananlar arasında bir bağlantı kurup geleceğe yönelik kehanetlerde bulunduğunu ya da okuyucularına mesaj verdiğini ifade edenler de var. Kehanet, mesaj veya tahmin… adına ne denirse denilsin, derginin kapakları ve yaşanan olaylar geçmişe dönük olarak incelendiği takdirde bir şekilde “yönlendirme”nin söz konusu olduğu görülecektir. (1)

  The Economist dergisi incelenirken aynı zamanda Türkiye’de yaşanan olaylara da bakınca insanın içi ürperiyor… Zira derginin kapağında ve muhteviyatında yer alan bazı olaylar, Türkiye’de yaşanmakta. Bunları komplo teorisi vs. diyerek kolaya kaçmadan, bir şekilde düşünüp sorgulamak gerekmektedir.

  2021 yılında “The World in 2021” başlığı ile bir kapak yapmıştı, The Economist. Kapakta, dört bölüme ayrılmış ve her bölümde çeşitli semboller bulunan bir slot makinesi vardı. Sembollerden biri de orman yangınlarını çağrıştıran alevin içindeki ağaç idi. Türkiye’de 2021 yaz mevsimini hatırlayalım… Günler süren orman yangınları… İnsanı en çok tedirgin eden ise yangınlar sırasında yeteri kadar tedbir alınmamış olması ve müdahale konusunda da eksikliklerin bulunması idi.  Bunları siyasi bir tartışma olarak düşünememek gerekiyor. Zira bu meseleler “iktidar / muhalefet” tartışması / eleştirisi olmaktan çok daha ileri bir durum. Bu hususlar Türkiye’nin bir noktada “milli bekasıdır” ve bunun için yazılıp çizilmeli, konuşulmalı, tartışılmalı ve gerekirse ilgili merciler uyarılmalıdır!

  YAKLAŞAN GIDA FELAKETİ Mİ YOKSA SUNİ KITLIK MI?

  The Economist’in 2022 yılı Mayıs ayı kapağında ise “The Coming Food Catastrophe / Yaklaşan Gıda Felaketi” başlığı ve buğday başakları fotoğrafı var. Buğday başaklarına dikkatli baktığımızda ise başaklarda buğday değil, kurukafalar olduğunu görülüyor. Ürpertici bir kapak açıkçası… Kapaktan daha ürpertici olan ise geçtiğimiz hafta Türkiye’de yaşanan buğday tarlaları yangınları…

  Aydın / Söke: 160 dönümlük buğday tarlası zarar gördü ve 1 haftada 3 kez yangın çıktı.(2)
  Adıyaman / Besni: 8 dönüm buğday kül oldu.(3)
  Aydın Kuyucak: 50 dönüm alan zarar gördü.(4)
  Mardin / Kızıltepe: Buğday ekili tarlada yangın çıktı.(5)
  Şanlıurfa / Harran: 15 dönüm buğday tarlası yandı.(6)
  Muğla / Milas: Binlerce liralık zarar.(7)

  The Economist dergisinde, yaklaşan kıtlığın müsebbibi olarak Ukrayna-Rusya savaşı gösterilmekte. Savaşın, tarım ürünlerinin fiyatının artmasına sebep olduğundan ve bu durumun da bir gıda krizine sebep olacağından bahsediliyor özetle. Her ne kadar savaş bir sebep olarak gösterilmiş olsa da derginin bir “yönlendirme” vasfının olduğunu da düşünecek olursak savaşa ek olarak, birtakım suikastlar / saldırılar ile planlanmış kıtlık projesinin hayata geçirilmesinin istendiği rahatlıkla söylenebilir. Son derece bereketli geçen bir kış mevsimine rağmen kuraklık ve kıtlık olması için birtakım suni yöntemlerin denenmeyeceğinin garantisi bulunmamaktadır ve “küresel çete” olarak tabir edilen muzır güçler, istediklerini elde etmek için her türlü kötülüğü yapacak potansiyeldeler. Buğday tarlalarında çıkan yangınlar da esasen bu kıtlık projesinin bir ürünü olabilir.

  Buğday tarlalarında çıkan yangınların yanında içimizi dağlayan bir başka olay da geçtiğimiz ay Tekirdağ’da kovanlara yapılan saldırı idi. Saldırı neticesinde 4 milyon arı öldürüldü ve genetik materyal olan kovanlardan ana arılar çalındı. Prof. Dr. Mustafa Necati Muz olaya ilişkin şunları söyledi:

  "Burada sadece hırsızlık yapılmadı. Yıllardır biriktirdiğimiz genetik ırklar, projenin verileri de çalınmış oldu. Peteklere zarar verildiği için arılar ölmüş, bazıları kaçmış. Genetik materyal olan kovanlardan ana arılar çalındı".

  Yaşanan bu olay da son derece korkutucu ve sonuna kadar araştırılması gereken bir mevzu. Araştırma, failleri bulmaktan ibaret olmamalı, bu saldırıyı planlayan ana unsurlar bulunmalı. Tıpkı uyuşturucu operasyonlarında torbacılardan ziyade baronları yakalamanın uyuşturucu ticaretini bitireceği gibi bu olayda ve yangınlarda da saldırganları bulmaktan ziyade saldırtanları bulmak bizler için önemli!

  Evet, şu an dünyada suni bir kıtlık çıkarılmaya çalışılmaktadır. The Econommist’in kapağı da aslında bunu göstermektedir. Peki çıkarılmak istenen bu suni kıtlık, The Economist’in kapağı ve Türkiye’de yaşanan buğday tarlası yangınları arasında bir ilişki olabilir mi? Vatandaş olarak endişeliyim, yangınların ve beraberinde olan / olacak olayların/ felaketlerin sonuna kadar araştırılması gerektiği kanaatindeyim. Zira Yusuf Kaplan’ın da sık sık dile getirdiği gibi gıda sorunu, milli güvenlik sorunudur.

  The Economist’e bakış açımız ne olursa olsun, küresel çeteye dair düşüncemiz ne olursa olsun buğday tarlaları yangını ve ülkemizi zarara sürükleyecek diğer -anormal- olaylar / felaketler için topyekûn bir refleks göstermeliyiz. The Economist’in böyle bir kapağı olmasaydı da bizler yine bir anda bu kadar buğday tarlasının peş peşe yanmasına endişe ile yaklaşmalıydık. Zira birileri, dünyada ve Türkiye’de bir şeyler ters gitsin istiyor!..

  Vesselam.

 

  Dipnotlar:

  1. The Economist Kehanetleriyle 2021, Kevser Hülya Yurdakul, Kriter Dergi, https://kriterdergi.com/medya-kritik/the-economist-kehanetleriyle-2021, E.T:13.06.2022.
  2. https://www.haberturk.com/aydin-haberleri/97884478-bugday-tarlasinda-cikan-yangin-korkuttusokedeki-yanginda-160-donumluk-alan-zarar-gordu, E.T: 13.06.2022.
  3. https://www.adiyamanilkhaber.com/besnide-bugday-yangininda-8-donum-arazi-kul-oldu/, E.T:13.06.2022.
  4. https://www.sesgazetesi.com.tr/haber/11076909/kuyucakta-bugday-tarlasinda-yangin, E.T: 13.06.2022.
  5. https://www.ntv.com.tr/turkiye/mardinde-tarla-yanginina-toma-ile-mudahale,mcwtR2eAwEGjN7zxb8VvhA, E.T: 13.06.2022.
  6. https://www.haberler.com/guncel/sanliurfa-da-bugday-tarlasindaki-yangin-zarara-15006493-haberi/, E.T: 13.06.2022.
  7. https://habermilas.com/haber/11085911/ekin-tarlasinda-buyuk-yangin, E.T: 13.06.2022.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri