- 24 Ağustos 2022 - İlahi Adalet Ve Müslümanlar
- 19 Ağustos 2022 - Kaostan Kozmosa: Adalet
- 16 Haziran 2022 - Ya Komplo Değilse
- 13 Haziran 2022 - The Economist Dergisi Ve Buğday Tarlaları
- 13 Nisan 2022 - Yaşadığımız Çağ: Postmodern Cahiliye Dönemi
- 07 Mart 2022 - Medeniyet Tasavvuru Okulu
- 19 Ocak 2022 - Anlatmanın Tesirli Yolu: Yaşamak
- 05 Ocak 2022 - Çocuklar, Köpekler, Duygular Ve İtidal..
- 22 Aralık 2021 - Hukuk Eğitimi Üzerine Eleştiriler
- 12 Aralık 2021 - İnce Çizgi: Hakikat
- 24 Kasım 2021 - Mezarlardan Yükselen Bahar
- 05 Kasım 2021 - Kelebek Etkisi
- 29 Ekim 2021 - Hangi Müslümanlar ve Neden “MTO”
- 20 Ekim 2021 - Hangi Müslümanlar
- 08 Ekim 2021 - İnsan Biriktirmek
- 27 Eylül 2021 - Büyük Eserler ya da Mühim Meseleler
- 23 Ağustos 2021 - Önemi Anlaşılmayan Bölüm: Gastronomi
- 17 Ağustos 2021 - Şakir'in Zikri:''Bu Da Geçer Ya Hu''
- 19 Temmuz 2021 - Kalem Yahut Defter Olmak
- 05 Temmuz 2021 - Leyleklerin Getirdiği Nesil: Z Kuşağı
- 28 Haziran 2021 - Unuttuk Biz!
- 21 Haziran 2021 - Bir Koruma Tedbiri Olarak “Tutuklama”
- 17 Haziran 2021 - TGM: Twitter Güvenlik Mahkemesi
- 06 Haziran 2021 - Masumiyet Karinesi Nereye Gidiyor
- 24 Mayıs 2021 - Zafer Değil Sefer
- 09 Mayıs 2021 - Marangoz'u Anlamak
- 02 Mayıs 2021 - Baba
- 25 Nisan 2021 - Mescid-i Aksa’yı Gördüm Düşümde
- 18 Nisan 2021 - Bir Toplumun ''Bağışıklık Sistemi'': Aile
- 12 Nisan 2021 - Merhaba Ya Şehr-i Ramazan
- 28 Mart 2021 - Kur'an Masaya İmamlar Sahaya
- 20 Mart 2021 - Transhümanizm Ve Lgbt
- 15 Mart 2021 - Esaretin Yeni Adı: Teknolojinin Nimeti
- 08 Mart 2021 - Hesap Vereceğiz
- 28 Şubat 2021 - 26 Şubat 1992: Hocalı Katliamı
- 21 Şubat 2021 - Emanet Bilinci
- 13 Şubat 2021 - Doğu Türkistan'da İnsan Olmak
Mustafa Dündar
Afet-i Gam
AFET-İ GAM
“Afet-i gamdan aceb dünyada kim azâdedir
Herkesin bir derdi var mâdem ki âdemzâdedir
Bir hûma-yı zevki bin sayyâd-ı gam takib eder
Böyle bir mevhuma bilmem neden halk üftâdedir”
Kısaca kedersiz, dertsiz, tasasız insan olmaz diyor şair. Böyle bir insan, hayat hayalden başka bir şey değildir. Herkesin bir sıkıntısı vardır. Yoldan geçen insanları çevirip sorsak istisnasız herkesin bir derdi, sıkıntısı, kederi vardır. Kimse mutlak anlamda zevke, sefaya, mutluluğa, huzura erişememiştir ve erişemeyecektir de. Zevk kuşunu bin gam avcısı takip eder, diyor şair. Biz o kuşu yakalasak dahi illaki avcılardan biri gelip elimizden alacaktır…
Gerçekten de şöyle bir etrafımıza bakarsak göreceğiz, en fakirinden en zenginine, sağlıklısından hastasına, öğrencisinden çalışanına kadar bütün insanların bir derdi var. Büyük veya küçük herkes dert sahibi. Hem derdiğin küçüğü olmaz, “herkesin derdi kendine büyüktür”demişler.
Dertli olmak kötü bir şey mi yahu? Bu soruya benim vereceğim cevap, tabi ki hayır, olur. Çünkü insanı insan yapan derttir. İnsan derdi olduğu sürece insan olduğunun farkına varabilir. “Benim derdim yok” diyen insanın bile bir derdi vardır da kendisi daha farkına varamamıştır. E derdi olmayan insan olur mu hiç?
Derdimizin olması insan olduğumuzdandır. Peki, derdimizden şikâyet etmek olur mu? Niyazi Mısri “derman arardım derdime derdim bana derman imiş” demiş. Derman, derdin kendisidir. O halde neden dertten şikâyet edelim ki?
Kimileri hastalığı, kimileri geçirdiği trafik kazasını, kimileri hayatındaki sıkıntıları “dert” olarak addeder. Derdini öne sürerek de dünyadan elini eteğini çeker. Dünya ile ilişiğimizi kesmek için midir bu “dert”?
Öyle zannediyorum ki derdimize “dert” gözüyle değil de derman gözüyle bakabilirsek çok şeyin üstesinden geleceğiz. Bahanelere sarılmak güçsüz insanların özelliğidir. Oysa her şeye rağmen çalışmak, bir şeyler yapmak güçlü ve dermanı derdinde olan insanların işi. Nice insanlar tanıyorum ki bizim “dert” diyerek ağladığımız şeylerin on katını belki bin katını yaşıyorlar lakin dermanın dertte gizli olduğunun farkına varmış olacaklar ki gelip geçici bu dünyada çok güzel izler bırakıyorlar, çalışmalar yapıyorlar.
“İnsan” ve “dertsizlik” bu dünyada asla bir araya gelmeyecek, gelemeyecektir. Peki, dert sadece hastalık, maddi sıkıntı, dersler, hayatımızdaki problemlerden mi ibarettir?
Hayır!
Bunlar “insan” olmamızdan kaynaklanan “sonuç” dertlerdir. Bunlar tali dertlerimizdir, bizim asli dertlere ihtiyacımız var!
Kadın, erkek; yaşlı, genç demeden öldürülen, zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimiz en büyük derdimiz olmalı. Onları, Ümmet-i Muhammed’i, insanlığı zulümden kurtarmak en büyük gayemiz olmalı. Doğu Türkistan diye bir derdimiz olmalı mesela. Suriye, Filistin, Kudüs, Türkiye diye bir derdimiz olmalı.
Dermanımız, derdimizde! Önce bir derdimiz olmalı ki dermanımız da olsun. Biz Müslüman kardeşlerimizi, Doğu Türkistan’ı, Kudüs’ü, insanlığın halini, gençleri, vatanı, milleti kendimize dert edindiğimiz zaman çözülecek bu sorunlar. Ancak o zaman bulacağız dermanı!
Uykularımız kaçacak, kaçmalı! Doğu Türkistan diye bir derdi olan insan nasıl uyuyabilir? Kudüs’ü yüreğinde taşıyan bir Müslüman nasıl rahat oturabilir? Hakikatin peşinde koşan bir insan nasıl oturup soluklanabilir?
Derdi olan insan bir şeyler yapmak için çalışır, çabalar. Zafer Allah’tan. İnsanlığı, gençleri, vatanı, Doğu Türkistan’ı, Kudüs’ü, Müslümanları kendine dert edinmeyen bir insan yaşanılan sorunlara da zannediyorum çözüm bulamayacaktır! Derdi olmayan insan zaten “sorun”un farkında değildir, derdi olan ise dermanı çoktan bulmuştur…
Hülasa, dertsiz bir insandan ancak ve ancak masallarda bahsedilebilir. Sıkıntılar, hastalıklar gelip geçici, onlar da derttir ve onların da dermanı kendindedir mutlaka lakin bizim daha büyük bir derdimiz olmalı! Bizim insan olmamızdan kaynaklanan değil bizi insan yapacak, bizi “olduracak” bir derdimiz olmalı. Hakikat gibi mesela, Kudüs gibi, insanlık gibi, Doğu Türkistan gibi, transhümanizm gibi…
Dert insana değer katar, insanı insan yapar. Yusuf Kaplan’ın dediği gibi:
“Bir derdin varsa, varsın. Bir derdin varsa, bir “dünya” kurarsın. Bir derdin yoksa, yoksun ve yalnızca bir ‘rakamsın’. Derdin kadarsın...”
Yeter ki bir derdimiz olsun, derdimizin bize derman olduğunun farkında olalım. Yeter ki tali dertlerimize kapılıp asli dertlerimizi unutmayalım.
Vesselam.
Henüz Yorum yok