Mustafa Dündar

Medeniyet Tasavvuru Okulu

MEDENİYET TASAVVURU OKULU

Kıymetli Yusuf KAPLAN hocamız “MTO hazırlık” başvuruları başlamadan evvel şu soruları sormuştu:

“MTO, sizin için ne anlam ifade ediyor?” 

“MTO'nun, eğitim sistemimizdeki rolü, farkı ve yeşerttiği ruh hakkında ne düşünüyorsunuz?”

Bu yazımda, bir MTO talebesi olarak, dilim döndüğünce bu soruları cevaplamaya çalışacağım.

Evvela, susuzluktan çatlamış bir toprağa düşen yağmur damlası, o toprak için ne ise, benim için de MTO odur! Medeniyetlerin yok edildiği, “medeniyet tasavvuru”nun dahi zihinlerde canlanmasının engellenmeye çalışıldığı, düşüncenin imha edildiği, fikriyatın arka plana atıldığı, “hakikat”in unutturulduğu çağımızda bir nefes gibi doğdu MTO. Herkesin şikâyet ettiği fakat kimsenin elini taşın altına koymaya dahi cesaret edemediği bir dönemde, “Müslüman zaferden değil, seferden sorumludur” sözünü düstur edinerek ve “şikâyet etme, bir hikâye inşa et” diyerek çıktı yola. Bu bakımdan MTO, çok kıymetli bir okul, ekol…

Dünya bir bataklığın içine düşmüş durumda. Günümüzde “Onlara ‘yeryüzünde düzeni bozmayın’ denildiğinde, ‘hayır, biz yalnızca ıslah edenleriz’ derler.” ayeti tezahür ediyor adeta. İnsanlığın hayrına yapıldığı iddia edilen işler, esasen insanlığa zarar veriyor ve verecek… Tüm bunlar olup biterken “Müslüman şahsiyet” ise tabiri caizse mışıl mışıl uyuyor. İşte MTO, uyuyan Müslümanları uyandırmaya vesile olacak biiznillah. Konuşulmayan, konuşulmaya cesaret dahi edilemeyen konuları, MTO talebeleri “Genç Kürsü”de anlatıyor, tartışıyor; sorulara cevap, sorunlara çözüm arıyorlar… İşte bu yüzden diyorum ki MTO, dünyayı düştüğü bataklıktan kurtarabilecek bir okul!

MTO’nun en büyük farkı, derdin diploma değil, hakikat olmasıdır. Kuru bir kâğıt parçası için yıllarını heba etmek değil, hakikat uğruna uykularını feda etmektir mesele. Talebelerinden hocalarına kadar okuldaki herkesin derdi hakikat. Hakikatin izi sürülüyor sabır ve iştiyak ile… MTO, tek yanlı okumalara ve dogmatik düşüncelere kapalı bir okul. Pergel metaforunda olduğu gibi pergelin sabit ayağı İslam’a konuluyor, diğer ucu ile tüm medeniyetler okunuyor. Talebeler İbn-i Haldun’u biliyor, Aristoteles’i de okuyor; Farabi’den haberi var, Dworkin’in görüşlerine de hakim; Gazali okurken Nietzsche’yi ihmal etmiyor; Dede Efendi dinliyor, Mozart’ı da anlıyor… Evvela zemin muhkem hale getiriliyor, geçmişi / kendisi anlatılıyor ve ardından tüm medeniyetler. Zira zemin sağlam olmadığı takdirde diğer medeniyetler ile de sağlıklı ilişkiler kuramaz insan.

Eğitim sistemimizin en büyük sorunlardan biri “tüketici” olmasıdır. MTO, bunu da yerle yeksan ediyor. Tüketen değil, üreten bir gençlik yetiştiriyor. Mesela yazar ve şairlerimizin isimlerini ve eserlerini ezberletmiyor, bizzat okutuyor ve tahlilini yaptırıyor! Sınavlar yaparak yazar – eser ezber yarışı da yaptırmıyor. Zaten sınavlar da birinci olmak veya yüksek not almak için değil, talebelerin kendini ölçmesi için yapılıyor… Zira sınav odaklı değil, hakikat odaklı bir eğitim sistemi var MTO’da. Hal böyle olunca da tüketici olmanın vurduğu prangalar kırılıyor! Okurken, dinlerken, izlerken üretiyor talebeler. Kitabı sadece okuyup bitirmiyor; kavram haritaları oluşturuyor, diğer kitaplarla bağlantı kuruyor, dil zevki kazanıyor dolayısıyla tüketmekten üretmeye geçmiş oluyor. Sinema dersleri ile keza sadece perdede gösterilen filmi değil, perdenin arkasını da görebiliyor talebeler.

MTO’da zorunlu eğitim değil, talebe dayalı bir sistem var!.. Talep esaslı bir sistem olduğu için okula kabul edilen talebeler, sonrasında da kendisini geliştirmeye, gecesini gündüz ederek çalışmaya devam ediyor. Okul tatile gireceği zaman üzülen, tatilde derslerin tekrarını izleyen ve derslerin başlamasını dört gözle bekleyen talebelerin olduğu başka bir okul görmedim ben!

Medeniyet Tasavvuru Okulu’nda bir “güven” ilişkisi var. Yusuf KAPLAN ve diğer hocalarımız talebelerine son derece güveniyorlar. Talebelerine bu kadar güvenen başka bir hoca görmedim! Bu güven, talebelerin azminin artmasına da vesile oluyor. Tüm talebeleri ile ayrı ve özel olarak ilgileniyor… Bu durum MTO talebeleri arasında da mevcut. Zira baş ne ise gövde de odur. Talebeler arasında ayrı bir ruh var. Kardeşlik ruhu… Yüzünü görmediği kardeşine karşı bir güven ve muhabbet besliyor talebeler… Birbirlerinin kuyusunu kazmıyor, birbirlerine destek oluyor, önümüzü açacak öncü kuşak olma yolunda birbirlerine yardımcı oluyorlar. Bir talebenin derdi olduğu zaman diğer talebeler kendi dertleriymiş gibi ilgileniyorlar hemen. “Müminler ancak kardeştirler” ayetini kendilerine rehber edinmişler adeta… Böyle bir başka okul var mı bilmiyorum!.. Kimse ders notlarını saklamıyor aksine güzelce temize çektikten sonra diğer talebe kardeşleri ile paylaşıyor herkes. O kadar güzel bir uhuvvet var ki arada tarifi mümkün değil!..

MTO talebeleri gördükleri dersler ve yaptıkları okumalar neticesinde köklerinden beslenerek yaşadığımız çağı tanıyorlar. Kendi geçmişini dolayısıyla “kendisini” bilerek günümüzü okuyor ve geleceğe yön vermeye hazırlanıyorlar! Bunu talebelerin kitap tahlillerinde ve yaptıkları sunumlarda çok rahat görebiliyoruz…

Yusuf KAPLAN hocamızın tabiriyle, bu çağda yaşayan fakat bu çağı yaşamayan; çağı tanıyarak bu çağı tanımadığını ilan eden; çağı tanıdığı için tanımlayabilen; kendi kavramlarını üreten, kendi kavramları ile düşünen ve bir dünya inşa eden; çağrısı ile çağını kurabilecek gençler yetişiyor MTO’da! Adam yetiştirecek adamlar yetişiyor… Geleceğimizin yeni Gazaliler'in, İbn-i Sinalar’ın, Yunuslar'ın, İbn-i Haldunlar'ın tohumları ekiliyor MTO'da.

Hedefi; önümüzü açacak, insanlığa nefes olacak, dünyaya ruh katacak öncü kuşakların yetişmesi olan MTO amacına ulaşır mı? Bu soruya bir Müslüman olarak verilecek cevap “inşallah” olur lakin yine bir Müslüman bu soruyla kendini meşgul etmez. Zira bizler zaferden değil, seferden sorumlu birer neferiz!..

Vesselam.

5 Yorum

Ayşen GAKAVA

Ayşen GAKAVA

07 Mart 2022
Çok teşekkür ederiz. İçsesimiz olmuş öyle güzel dile getirmişsiniz. Kaleminize, yüreğinize bereket🌷

Ayşen GAKAVA

Ayşen GAKAVA

07 Mart 2022
Şahane👏👏👏

Suzan Dündar

Suzan Dündar

08 Mart 2022
Çok çok güzel bir yazı Allah tüm MTO talebelerini muvaffak etsin inşallah Yusuf KAPLAN hocamızdan Allah razı olsun.

İbrahim

İbrahim

08 Mart 2022
Allah yolunuzu açık etsin oğlum.

Elif Nur

Elif Nur

08 Mart 2022
İşte MTO.. Rabbim bu seferden döndürmesin, ayağımız kaymadan derin bir soluk almayı ve bizden sonrakilere nefes olmayı nasip etsin..

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri