Yusuf Yeşilkaya

Lütfen Bekleyiniz

LÜTFEN BEKLEYİN

                                                                                                                                                                                         Yusuf YEŞİLKA                                                                                                                                                                                                       [email protected]
Özlemek güzeldir, özlüyorsa özlenen

Beklemek güzeldir, gelecekse beklenen.

Şairin bu dizelerde dile getirdiği hasretle, özlemle, aşkla, vuslata olan katıksız inançla beklemek gerçekten güzeldir. Lakin hayatta her bekleyiş, aşka dair değildir. Her özlem, vuslata ulaşmak için gözlerini ufka odaklayıp bakakalmak hiç değildir.

Fedakârlık, tarafların karşılıklı olarak bir şeylerden vaz geçmesi, bir şeyleri feda etmesi ile olur. Ama biri feda ederken karşı taraf kâr ediyorsa bu fedakârlık değil; ticarettir. Tıpkı yaşadığımız hayatta olduğu gibi. Modern hayatta bizi hep bekletiyorlar ama sonunda kazanan yine bekletenler oluyor.

Önce call center tamlamasıyla dilimize giren çağrı merkezleri bizi bekletmeye başladılar. Ama çok kibar konuşuyorlardı. Hani neredeyse insanın zoruna gitmiyordu bu kibarlık karşısında beklemek. Genç ve pozitif bir ses bizimle muhatap oluyordu. Önce adımızı soruyor ve her defasında bize adımızla hitap ediyordu. Adımızla hitap edilince bizi önemsediklerini düşünüyoruz:

- Ahmet Bey, sizi birkaç dakika bekleteceğim. Çok özür diliyorum.
- Ahmet Bey, beklediğiniz için çok teşekkür ederim. Lütfen biraz daha bekleyin.
- Ahmet Bey, siz beklerken bilgilerinize ulaşmaya çalışıyorum. Lütfen bekleyin
- Ahmet Bey, sistemde bir sorun oluştu. Lütfen bekleyin.
- Lütfen bekleyin Ahmet Bey, onay için sizi operatöre yönlendiriyorum.
- Müşteri temsilcilerimizin tamamı meşgul oldukları için sizi biraz bekleteceğiz Ahmet Bey.
- Bekleyen müşteriler içinde dokuzuncu sıradasınız. Lütfen bekleyin.

Sonra yasal düzenlemeler getirildi. Şu kadar dakikadan fazla bekletilemeyecek diye. Artık dokuzuncu sırada beklemiyoruz. Beşinci bilemediniz altıncı sırada bekliyoruz. Hem beklerken biz sıkılmayalım diye müzik dinletiyorlar, aradığımız firmanın reklamlarını ve kampanyalarını dinletiyorlar. Biz de hala söyleniyoruz. İş mi bu bizim yaptığımız?

Sonra büyük süper marketler girdi hayatımıza. Alışverişte, ödemede beklemeye başladık. Kasada kuyruklar oluştuğunda mağaza yöneticisi biraz mahcup, kapalı olan kasaları açtırmaya gayret ediyordu. Biz de elbette anlayışla karşılıyorduk. Hem akşam saatiydi, herkes aynı saatte mağazaya gelmişti. Kasada kuyruklar olabilirdi. Ama çabuk ilerliyordu. 

Sonra ucuz(!) market zincirleri yayıldı ülkenin dört bir yanına. İsraf etmiyoruz dediler. Lüks mağaza konseptleriyle maliyeti yükseltip müşteriye pahalı ürün satmıyoruz dediler. Birkaç bir şey daha dediler. Aslında her mağazanın girişinde politikalarını yazıp astılar. Üç kişiyle mağaza idare ettiler. O üç kişinin biri, reyon düzenledi, diğeri hep moladaydı. Bir kişi de kasada bulunuyordu. Müşteriler kasada kuyruk oluşturduğunda önceleri bir mahcubiyet, bir mazeret, problem çözme hevesi vardı. 

- Kusura bakmayın arkadaşımız ihtiyaç molasında. Biraz bekleteceğim sizi.
- Şerife Hanım kasaya bakar mısınız?

Sonraları zincirler halinde ülkenin dört bir yanına dağılıp, oyun kuran, piyasayı belirleyen olduktan sonra mahcubiyet falan bitti, gitti. Seslendirilmeyen yüz ifadesi:

- İster bekleyin, ister beklemeyin çıkın gidin. Çok da …

Dostlar hiç düşündünüz mü? Beklediğimiz zaman var ya o zaman, geçip giden ömrümüzün ta kendisi değil mi? Bankalar, çağrı merkezleri, marketler vs daha az kişiyle işi yürütecekler ve biz işlem sırasının bize gelmesini bekleyeceğiz. 

Geçip giden ömrümüz dostlar…

Devir hesap devri olabilir. Zincir marketlerde üç kuruş daha ucuz olabilir. Ama mahalle bakkalına, yerel işletmeciye de bazen şans tanımak gerekmez mi? Hem de beklemeden, üst düzey saygı görerek. Paramız olmadığında “kardeş deftere yazıver, aybaşında öderiz” diyebildiğimiz, nazımızı çeken kahraman bakkala bir şans daha vermek iyi olmaz mı sizce de?

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri