Yusuf Yeşilkaya

Okumanın Gücünü Önemseyelim

             

Okumanın Gücünü Önemseyelim

Yusuf YEŞİLKAYA

[email protected]

Çocuklarımızın, derslerine çalışmalarını, sınavlarda başarılı olmalarını isteriz. Anne ve baba olarak başarısızlığı kendi çocuklarımıza konduramayız.  Başarısız olmamaları için de gücümüzün yettiği en iyi eğitim imkânını sunmaya çalışırız. Çocuklarımızı da sıkıştırırız:
“Hadi biraz ders çalış oğlum. “
“Kaç soru çözdün kızım?”
“Yeni aldığımız test kitabı tertemiz duruyor daha. Herhalde küçük kardeşine saklıyorsun.”
“Şu telefonu bıraksan elinden artık!”
“Bilgisayarınla beraber uyuyacaksın elinden gelse.”
Çocuklarımıza teknolojiyi yasaklamak yerine sınırlandırmak daha sağlıklı geliyor bana. Çünkü yasakladıkça üzerine daha çok düşeceklerinden emin olabilirsiniz. Ama bir sınırın olması her zaman iyidir. Ayrıca pandemi sürecinde çocukları bilgisayar ve tabletin başına geçmeleri için biz zorluyoruz neredeyse.
 Ders çalışmalarını sağlamak için sürekli konu tekrarı yapmalarını ve test çözmelerini istemek,  tek başına başarıya ulaştırmayacaktır.  Soru çözmenin yanı sıra kitap okumalarını sağlamalıyız. Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı edinmelerinde en büyük sorumluluk, kuşkusuz anne ve babalara düşmektedir. Kitap okumaları yönünde emir kipinde cümleler kurmak yerine birlikte okumak, aile okuma saatleri düzenlemek ve aile okuma saatini cazibeli hale getirmek gerçekten işe yarıyor. Çocukların sevdiği bir ikramı okuma saatinin sonunda gerçekleştirmek gibi mesela.
Doğru okumak ve okuduğunu anlamak, sadece Türkçe ve Edebiyat dersleri için gerekli değildir. Bütün derslerde, öğrenciler öncelikle soruyu doğru okumalı ve okuduğunu anlamalı ki, soruyu analitik düşünebilsin. Gerekli yorum gücüne sahip olsun ki, sorulara doğru cevapları verebilsin. Hem ayrıca okuyan insan katıksız ezberci olmaz, sorgular. Okuyan öğrenci soru çözmekle kalmaz, sorun çözen birey olur. Okumanın gücünü önemseyelim lütfen.  08.01.2021

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri