MEHMET TOPUZ

A Noktasından B Noktasına.

Bu haftanın yazısını, A noktasından B noktasına gitmek için yol aldığınız bir aracın ya da ulaşım sistemlerinin tamamına yönelik hem bir bilgilendirme hem de turizm sezonunun açıldığı şu yaz mevsiminin tarihine not düşelim istedim.

Ulaşım türleri hususunda A noktasından B noktasına ulaşım şartlarını araştırma gereği gidenin, gidilmek istenen yerin ve başlangıç noktası arasında koalisyona bağlı olarak bir navigasyona bakma ve araştırma isteği her yolculukta olmuştur.  Hayat zaten kendi içinde ki bir yolculuğun tasviri niteliğinde fakat bir gezegenin doğal güzelliklerini keşfetme düşüncesiyle çıktığınız yolculuğun ulaşım sistemleri adına değişen şart ve koşulların kolaylaştığı artık herkesin bildiği bir veri niteliğinde.

Bugün kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu ulaşım sistemlerinin kendi içinde barındırdığı nitelikler A noktasından B noktasına ulaşmak isteyenlere kolaylık sağlamaktadır. Turizm sezonunun açıldığı şu vakitlerde turist olma niteliğini, tanımsal bazda sağlama düşüncesiyle çıkılan bir yolculuğun rekreasyon alanlarının, turizm faaliyetlerine olan etkisinde ulaşım sistemlerinin büyük katkısı bulunmaktadır.

Dünyanın en eski ulaşım türlerinden olan kara yolu ulaşımı Roma dönemine kadar uzanmaktadır. En yaygın ulaşım türü olması tarihin binek araçlarının şekil değiştirmesi ile yeni bir format kazanmıştır. Bugün ulaşım hususunda en fazla kullanılan ve tercih sebebi birçok değişkeni barındıran ulaşım türlerindendir. İç hatlarda en fazla yolcu ve yük taşıyan ulaşım türü olma özelliğini korumaktadır.

Tabi diğer ulaşım türleri hususunda artık ulaşım mekanizması içerisinde yer alan internet kavramı da bir ulaşım türü niteliğinde şimdiden kitaplarda fazlasıyla yer edinmeye başladı. Artık internet üzerinden birçok müzeye ulaşım sağlayıp izleme ve kültürel bir gezinti yapma durumu da kolaylaştı. Ulaşım şartlarının gelişmesi ile iletişim şart ve koşullarının ne kadar geliştiği hususunda teknik olarak doğru ve pratikte çok da iletişimin sağlanması, anlamayı, anlamlandırmayı mı düşürdü mü sorusu, düşünülmesi ve konuşulması gereken ayrı bir konu başlığı…

Diğer bir ulaşım türü olan hava yolu ulaşımı ise son yılların en fazla tercih edilen ulaşım türü niteliğinde en güvenilir ulaşım türü kategorisinde yerini şimdiden aldı. İç ve dış hatlarda yolcu taşıma kapasitesinin artırılması ve modern bir yapıya kavuşturulması, ilk etapta troposfer tabakasından stratosfer tabakasına doğru başlayan bir yolculukla A noktasından B noktasına ulaşımı ve vakitsel anlamda da hayatı kolaylaştırmaktadır.

Demir yolu ulaşımı hususunda birkaç kelam söylemek gerekecekse, galiba ilk kelime “yeryüzü şekilleri” ifadesi olsa gerek…  Tarihin kendi içinde önem verilen ulaşım türlerinden biri fakat yeryüzü şekillerinin dağlık ve engebeli olma durumu bu ulaşım türünün yaygınlığı hususunda ciddi bir maliyet oluşturması gelişimini sekteye uğratmıştır. Dünyanın birçok noktasında yeryüzü şekillerinin sade olduğu alanlarda ulaşım aracı olarak kullanılması ve günümüz şartlarında artık yüksek hızlı trenler ile geleceğe yönelik fikir ve projeler ulaşımda yerini almaya başlamıştır.

Deniz yolu ulaşımı hususunda ise; ülkelerin bulundukları coğrafyanın etkisi ile tercihen kara ve deniz yolu arasında bir tercih sebebi oluşmuş ancak deniz yolu ulaşımı dış hatlarda en fazla yük taşıyan ulaşım türü olması, ulaşıma yeni bir boyut kazandırmıştır. Teknolojinin ilerleme şartları beraberinde, yolcu ve yük taşımacılığı sıralamasında deniz yolu ulaşımı da en büyük tercih sebepleri arasında yer almaktadır. Tabi yeni farklı yaklaşımlar tarihi olarak eski olsa da pipe-line ulaşım türü de deniz ulaşımı ve kara ulaşımı konusunda farklı olarak ayrı bir öneme sahiptir. Bu ulaşım türü geçmişten günümüze bulundukları coğrafyanın konum özelliklerine göre de yer edinebilmektedir.

Kalın sağlıcakla…

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri