VEYSEL EKİNCİ

BENCİLLİK ÇOK KIYMETLİDİR!

BENCİLLİK ÇOK KIYMETLİDİR!

 İnsan kendi sağlığını, ağrısını, sızısını, neyi sevip neyi sevmediğini, kime ısınıp kimden nefret ettiğini, neyin iyi gelip, neyin gelmediğini en iyi kendisi bilir.

 Başarabileceği, zorlanacağı, dayanabileceği, kapasitesinin sınırlarını en iyi kendisi bilir.

 Çıktığı yolda nasıl sorunların olabileceğini, engellemeleri, dışlamaları, ihanetleri, ikiyüzlülükleri, hakaretleri, kıskançlıkları, iftiraları yine en iyi şekilde bizzat kişi bilir.

Kişi kendi niyetini, hesabını, planını, yapmak istediğini iyi bilir.

 Birlikte hareket ettiği, ya da ayrı ayrı hareket edenlerin de kendi iç alemlerinde bir beklentileri, bir niyetleri, planları, hesapları muhakkak vardır ve günü geldiğinde birden bire su yüzüne çıkarır.

Kendini iyi bilir, dikkatli davranır, planlarını uygular, gücünü, sınırlarını ve kapasiteni ölçer tartarsan; hem kendin başarılı ve güçlü olursun, hem yönetilmez, yöneten olursun!

Öncelikle kendini en iyi bilen olarak; kararları kendin alacaksın, dıştan empozelere kapalı olacaksın, yönetilmeye, yönlendirilmeye fırsat vermeyecek; karşının art niyet, plan, hesap ve hile yüklü emellerine alet olmayacaksın!

Önce kendin olacaksın, kendi sorumluluğunu bileceksin, Allah'ın sana verdiği beden ve akıl sağlığını koruyacaksın.

 Kararlı, sağlıklı, iradeli, güçlü, cesur bir kişiliğe ve bedene sahip olmazsan, söz dinletemez, etkili olamaz, yönlendiremez; tersine yönlendirilen,  kararsız bırakılan, aklı karışan bir kişilikle karşı karşıya kalırsınız.

 " Nefsini bilen Rabbini bilir" denilmiştir.

 Elbette ki istişare, uzman görüşü ve tecrübeden faydalanılır; ama son karar veren kişi kendisi olur.

 Bencil olun, kendi şartlarınızı, sağlık yapınızı, özel durumunuzu, kapasitenizi dikkate alın, duygusallığa yer vermeyin!

İnsanlara karşı güven aralığınızı oldukça dar tutun, beklenti çıtanızı yüksek tutmayın, farklı davranış sürprizlerine hazırlıklı olun ve sizinle ilgili hususlarda kontrolünüz elinizde olsun!

 Bencillik kıymetlidir!  Önce kendiniz gelsin!

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri