Mustafa Küçüktepe

Allah'ım Recep ve Şabanı Mübarek Kıl!

Allah'ım Recep ve Şabanı Mübarek Kıl!

Recep ayına girdik, kutlu Recep ayına.  Peygamberimizin "Allah'ım Recep ve Şaban aylarını mübarek kıl, bizi Ramazan ayına ulaştır." buyurduğu mübarek aya girdik. Yine Peygamberimizin "Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." buyurduğu Allah' ın ayı olan Recep ayına girdik.

Bu kutlu aylar, halkımız tarafından üç aylar olarak adlandırılmıştır. İlk iki ay Oruç ayı ve Kuran ayı Ramazan ayının habercileridir. Bu aylar kulluğumuzu hatırlatma, iyilik ve güzellikleri arttırma, hayır hasenatı çoğaltma, ibadetleri fazlalaştırma aylarıdır.

Peygamber efendimiz Ramazan gelmeden bu iki ayda daha fazla oruç tutmaya özen göstermiştir. Her ne kadar sadece Ramazan ayında oruç tutmak farz ise de ondan önceki Recep ve Şaban aylarında oruç tutmak da peygamberimiz sünnetidir. Bu üç ayın tümünde oruç tutmak şeklinde üç aylar orucu diye bir oruca rastlamamaktayız. Ancak daha önceden kaza, adak oruçlarımız varsa onları tutmak, ayın başında, ortasında, sonunda veya bir gün tutup bir gün tutmamak ya da pazartesi, perşembe günleri nafile oruç tutmak Ramazan ayına girerken borçsuz, tertemiz girme anlamında önemli sayılır.

Bu aylar için belirlenmiş bir ibadet şekli bulunmamaktadır. Kaza ve nafile namazları kılmak, bol bol Kur'an okumak, çokça meal ve tefsir okumak, sıklıkla tesbih çekip Allah'ı zikretmek, Allah'ı ve ahireti düşünüp tefekkür etmek, insanlığı güzelleştiren, dostlukları pekiştiren hayır hasenatı, iyilikleri çoğaltmak insanı farklı bir iklime hazırlar.

Bu kutlu ayların içinde yer alan değerli ve mübarek günler de insanı arındırma anlamında değerlendirilmesi gereken özel günlerdir. Recep ayının ilk haftasında Regaip Gecesi, yine recep ayının 27. gecesi Miraç Gecesi, Şaban ayının 15. gecesi Berat Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi...

Bu kutlu aylarda, bu kutlu geceler de ibadetlerin dozunu artırmanın Allah'a yaklaşmak için güzel vesileler olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

Bu kutlu vakitleri es geçmeden gereğini yerine getirip güzel bir şekilde değerlendirerek kulluğu güçlendirip ahiret azığını önceden göndermenin çaba ve gayretinde olmaya her zamankinden daha çok özen gösterilmelidir.

3 Yorum

Erdal Yılmaz Gü

Erdal Yılmaz Gü

23 Ocak 2023
Amin, Üç aylarınız ve regaib geceniz mübarek olsun.

MEHMET SALİH KA

MEHMET SALİH KA

23 Ocak 2023
Bizim yerimize de yaz

Fatıma Erdemli

Fatıma Erdemli

24 Ocak 2023
RABBİM HAKKIYLA EDA ETMEYİ CÜMLEMİZE NASİP EYLESİN

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri