Mustafa Küçüktepe

Direnişin Kahramanları

DİRENİŞİN KAHRAMANLARI

                                                                                                       www.mustafakucuktepe.com

15 Temmuz 2016’da tüm milletimiz sokaklara dökülmüş direnişin en önemli örneklerini göstermişlerdir. Tıpkı Sütçü İmam gibi tıpkı Hasan Tahsin gibi. Halkımız şunun ya da bunun için değil vatan için sokağa çıkmıştır. 16 yaşında şehadete ulaşan Batuhan Ergin’in dediği gibi: “Eve erzak almaya değil vatanımızı kurtarmaya geldik.”

Bu güne kadar esaret altında yaşamamış, bağımsızlığından asla ödün vermeden “hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diyerek gözünü budaktan esirgemeyen milletimizin kendini tankların önüne atması, kurşunlara göğüs germesi, topları kucağında söndürmesiyle 15 Temmuzda yapılan kalkışmayı yapanlar amaçlarını gerçekleştiremeden geri püskürtülmüştür. Milletimiz ellerinde hiçbir silah olmadan canlarını siper ederek darbeyi göğüslemiş darbecilerin heveslerini kursaklarında bırakmış ve şanlı çarkımız dönmeye devam etmiştir.

“Kırılır da bir gün bütün dişliler
Döner şanlı şanlı çarkımız bizim
Gökten bir el yaşlı gözleri siler
Şenlenir evimiz barkımız bizim”

Necip Fazıl

Tankların altına yatan vatansever insanlarımız, mermilerin önüne geçen analarımız, kurşunlara meydana okuyan gençlerimiz… Tüm Türkiye'nin bir ve bütün olduğu topyekün direnişin adı olmuştur 15 Temmuz…

Beden ölür çürür, cana bakın siz.
Kim kiminle yürür ona bakın siz.
Bırakın dönsün dönme dolaplar.
Haktan, hakikatten yana bakın siz.

Abdurrahim Karakoç

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis kürsüsünden, “Meclis burada dursun, burayı kapatıp aşağıya (sığınağa) gidersek bu millet meydana gelmez, bu millet ‘Meclis bunlardan korktu’ der. Bizim burada yapacağımız şey burada ölmektir.” diyerek milletin iradesinin temsilcisi meclis terk edilmemiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur. Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. Milletimizi meydanlara ve havalimanlarına davet ediyorum.” diye seslenmiş ve küllenen ateş yeniden alev almış, bütün halk sokaklara dökülmüştür.

“Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır,

Ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır,

Gün batsa ne olur, geceyi onaran bir mimar vardır,

Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır,

Yenilgi yenilgi, büyüyen bir zafer vardır,”

Sezai Karakoç

 

Sokaklara çıkmanın ağır bedelleri olmuştur. Onlarca insan canını  vatanı için feda etmiş, bir çoğu da sakat kalmıştır. 15 Temmuz,  251 vatandaşımızın şehit olduğu, 2 bin 194 vatandaşımızın yaralanarak gazi olduğu bir kahramanlık gecesidir. Topçu Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın hain darbe gecesi ilk şehit olan askerlerimizden biri oldu. Hayatını kaybedenler biri de henüz 15 yaşında olan Halil İbrahim Yıldırım'dı. Yıldırım, darbe girişiminde hayatını kaybeden en genç kişiydi.  Ömer Halis Demir, darbeci hainlerin kurşunlarıyla şehit düştü. Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir, evli ve iki çocuk babasıydı. O gecei Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı paşanın, “Sana tarihi bir görev veriyorum. Semih Terzi darbeci bir haindir, vatan ve millet adına Semih Terzi’yi öldür. Bunun sonunda şehadet var. Hakkını helal et.” dediği Ömer Halisdemir Özel Kuvvetler Komutanlığı’na yanındaki korumalarıyla birlikte girerken darbeci generali vurarak öldürdü. Darbeci hainler tarafından 30 kurşunla şehit edildi. Kahraman asker Ömer Halisdemir’in cenazesi Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu kasabasında son yolculuğuna uğurlandı.

“Ben giderim adım kalır
Dostlar beni hatırlasın” Aşık Veysel

Fatih Satır,“Baba ölmek var, dönmek yok. Hakkını helal et. Şehit olmaktan geriye dönüş yok. Sizi çok seviyorum” diyerek yola çıktı. Sarıyer’den İstinye’deki Borsa İstanbul’un önüne geldi. Hain darbecilerin açtığı yaylım ateşi sonucu şehit düştü. Şehidin babası,“Şehit oğlumun üzerindeki kanlı bayrağı asla yıkatmam” diyor. 

Henüz 16 yaşında olan Engin Tilbaç, 15 Temmuz gecesi darbe girişimini protesto ederken tankın altında kalarak şehit oldu. Yüzü tanınmaz halde olduğu için kimliği tespit edilemeyen Tilbaç’ın ailesi, üç gün boyunca Tilbaç’ı aradıktan sonra sonucu DNA testi ile gencin hayatını kaybettiğini öğrendi. Genç şehidin annesi zihinsel, babası fiziksel engelliydi. 

Darbe girişimini öğrendikten sonra babasıyla evlerinden çıkarak Atatürk Havalimanı’ndaki darbecilere karşı direnen 21 yaşındaki sağır ve dilsiz Erhan Dündar, sabaha doğru evlerine dönmek isterken Sultangazi’deki Baştabya Askeri Kışlası önünde darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakımda kalan Dündar, 25 Temmuz’da şehit oldu.

Evli ve iki çocuk babası 45 yaşındaki Prof Dr. İlhan Varank, darbe girişimini duyar duymaz sokağa çıktı. Önce Vatan Caddesi’ne giden ve buradaki direnişin sonuç vermesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçen Varank, burada darbeciler tarafından silahla vurularak şehit oldu. Bilim ve teknoloji bakanı Mustafa Varank’ın da ağabeyi olan İlhan Varank’ın naaşı, Fatih Camisi’ndeki cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Darbenin en genç şehitlerinden bir diğeri de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 16 yaşında hayatını kaybeden lise öğrencisi Abdullah Tayyip Olçok oldu. Reklamcı Erol Olçok (54) ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok, FETÖ mensuplarının köprüde halka ateş açması sırasında şehit edildi. Darbe girişiminin yaşandığı gece Altunizade’deki evinde olan Erol Olçok, kendisiyle köprüye gitmek isteyen oğluna ısrarla “Evde kal.” dedi. Ancak Abdullah Tayyip, babasının ısrarına aldırmayarak, darbecilere karşı onunla yan yana mücadele etmek için köprüye gitti. Olçok, Kısıklı’da, “Bu vatan bizim, kimse bu vatanı bizden alamaz. Köprüde sorun büyük arkadaşlar, orayı almamız lazım.” diyerek, vatandaşları köprüye yönlendirdi.

Türkan Türkmen Tekin Atatürk Havalimanı’na giderken darbeci askerlerin kullandığı tankın altında kalarak yaralanan 52 yaşındaki ev hanımı Tekin, kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

“Kim demiş her şeyin bitişi ölüm.  

Destanlar yayılır mezarımızdan”

Mehmet Akif İnan

Her bir şehidimizin mezarından ayrı ayrı destanlar yayılmaktadır…

Ayrı ayrı birer kahramanlık hikayeleri olan 15 Temmuz direnişçilerinin tümünü yazmamız elbette bu yazının hacmi değildir.  Ancak 15 Temmuz kahramanları ve hikayeleriyle ilgili yazılmış kitaplarının okunmasını tavsiye edebiliriz.

Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı, huzurlu, güzel günler temenni ediyorum.

3 Yorum

İsmet Eryazıcı

İsmet Eryazıcı

22 Temmuz 2020
Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin

İsmail Akkaya

İsmail Akkaya

23 Temmuz 2020
Vatan uğrunda ölen varsa vatandır

Meryem

Meryem

23 Temmuz 2020
Batuhan ergin ne yüce gönüllü bir genç imiş, Allahım cennetin en güzel köşklerini ona versin inş.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri