AHMET AVANLIER

Hicri Yılbaşı Nasıl Kutlanır ?

HİCRİ YILBAŞI NASIL KUTLANIR ?

Bugün Hicri Yılbaşı, yani 1 Muharrem 1443. Peygamber Efendimiz (sav)’in can paresi Mekke’yi Mükerreme’den, İslam Medeniyetini kuracağı eski adı ile Yesrib, bildiğimiz adı ile Medine’yi Münevvere’ye hicretinin seneyi devriyesi.

Peki biz Müslümanlar ne anlamalıyız bu hicri sene başından ? Nasıl Kutlamalıyız ?

Evvela tefekkür etmeliyiz. Alemlere Sultan olarak gönderilen güzeller güzeli Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (sav) Mekke’deki müşrikler tarafından uğradığı zulmü, Taif şehrinde yaşadığı ve günümüzde dahi okundukça, dinlendikçe tüm Müslümanları kahreden kötü muameleyi, en kıymetlimize atılan taşları, cahil gençlerin (Müslüman olduktan mahcubiyetlerinden başlarını yerden kaldıramayacak gençlerin) kıssasını ve ardından Rasulullah Efendimizin (sav) can paresinden hüzünlü ayrılığını anlamaya çalışmalıyız. Anlamak derken belki de günümüz cahiliyesini de gözümüzün önüne getirerek, ümmetin şuurlanması için dua etmeliyiz. İslamın bu ilk kutlu yolculuğunu dualar ile kutlamalıyız. Zira Müslüman DUA ile kutlar…

Sonra ders alabilmeliyiz bu hicret yolculuğundan. Sıddık olmanın ne demek olduğunu okumalıyız Hz. Ebu Bekir (ra)’nın en sevdiğine olan refakatinden. Arkadaş demenin, yol yürümenin, dava adamlığının kendimizdeki tariflerini gözden geçirmeliyiz belki bu kıssalardan.  Allah’ın sevdiklerini yalnız bırakmayacağı mucizesini okumalıyız bir örümceğin hikayesinde. Ders almalıyız ve her umutsuzluğa kapıldığımızda diyebilmeliyiz “ LA TAHZEN İNNALLAHE MEANA”

Değerlerimize, değerlimize sahip çıkmalıyız. Bizim “Kırmızı Çizgilerimiz” olmalı uğruna seve seve canımızı feda edeceğimiz.

Kendimizi Muhasebe yapmalıyız bu Hicri Sene başında. Ömrümüzün kalan kısmının geçen kısmından hayırlı olması için seherleri ihya ile gözyaşları dökmeliyiz belki. Nereden gelip nereye gittiğimizi anlamak için, hatalarımızla yüzleşmek,  “Rahman ve Rahim” olan “Çok bağışlayan ve Esirgeyen” Allah’a sığınmak için fırsat bilip muhasebe etmeliyiz hayatımızı. Günahlardan tövbe ve tertemiz bir başlangıç için milad kabul etmeliyiz belki böylesi günleri.

Birbirimize hatırlatmalıyız böyle güzel günleri. Nasıl ki biz Müslümanız Elhamdülillah diyorsak, bilmeliyiz ve idrak etmeliyiz Hicreti, Ümmeti, İslamiyeti… Yüce Allah’ın Kur’an’daki ilahi ikazına da uyarak başkalarına benzemekten kaçmalıyız, vahşi bir hayvandan kaçar gibi.

“Ben Müslümanım !!!”…  benzememem  gerekenlerin, bizden olmayanların  kutladığı noeli kutlamam. Benim için senenin başı Muharrem ayının 1. günüdür ve ben bu günü tefekkür ile, zikir ile, dua ile, ömrümün muhasebesi ile, Müslümanca kutlarım diyebilmektir aslolan.

Hicri Sene Başımız olan bu gün, sizlere, tüm İslam Alemine hayırlı ve berektli olsun inşaAllah. Ömrümüzün kalan kısmı geçen kısmından hayırlı olsun.

Kalın Sağlıcakla..

Ahmet AVANLIER / 09 Ağustos 2021 / 01 Muharrem 1443

[email protected]

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri