MUSTAFA KÜÇÜKTEPE

Sessiz Bir Okul

SESSİZ BİR OKUL

                                                                                                    www.mustafakucuktepe.com

İlkokula giderken bizi bir okula götürdüler. Okul sağırlar ve dilsizler okuluydu. İlk defa orda gördüm sessiz bir okulu. Aradan yıllar geçtikten sonra yine bir sessiz okula gittim. Bu okul bir meslek lisesiydi. Koridorlarda ayak seslerinden, yemekhanesinde  çatal bıçak seslerinden başka ses yoktu. Sınıflar sessiz bahçe sessizdi. El kol hareketlerinin dışında çıt çıkmıyordu. Bu okuldan Türkiye’ de yirmi civarında varmış. Okuldaki dersler diğer meslek liselerindeki derslerle aynı, stajları aynı imiş. Meslek liselerinden hiçbir farkı yokmuş. Sadece İngilizce dersi yokmuş. Okuldaki öğretmenler ya özel eğitim öğretmeni ya da işaret dili kursunu almış öğretmenlermiş.

Yıllar öncesine gittim yeniden. Irmak kenarında şehir merkezine uzak, kiremit rengi bir okuldu. Okulda hiç ses seda yoktu. Çünkü herkes işaret diliyle konuşuyordu. Sesin, konuşup anlaşmanın ne kadar önemli olduğunu çocuk aklımla pek kavramış mıydım hatırlamıyorum şimdi. Ama bu sessiz okul bana sesin, konuşmanın da ne kadar büyük bir nimet olduğunu bir kez daha hatırlattı bugün…

Düşünsenize en güzel şarkıları, türküleri dinleyemiyorsunuz. Onun zevkini hazzını alamıyorsunuz. En güzel şiirleri seslendiren kişiyi duymuyor, anlamıyor, şiirin müzikle beraber olan güzelliğini işitmiyorsunuz.

İnsan bazen içinde yaşadığı şeylerin varlığından haberdar olmuyor,  kıymetini anlayamıyor. “Ol mahiler ki derya içre yaşarlar da deryanın kıymetin bilmezler" (hani balıklar denizde yaşar da suyun kıymetini bilmezler ancak sudan çıkınca hayatın, varlığın kıymetini anlarlar ama iş işten geçmiştir ) denir ya bizler de öyleyiz. Nimetlerin içindeyken onların kadrü kıymetini bilmiyoruz. O nimet eksilince, yok olunca o zaman değeri anlaşılıyor. O yüzden Peygamber Efendimiz (sav) de şu beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilmemiz gerektiğini öğütlemektedir.

- İhtiyarlık gelmeden gençliğin,
- Hastalık gelmeden sağlığın,
- Fakirlik gelmeden zenginliğin,
- Meşgul olmadan, boş zamanın,
- Ölüm gelmeden hayatın kıymetini bilin.

Nimet elden çıktıktan sonra, azaldıktan sonra, yok olduktan sonra değerinin anlaşılması bir anlam ifade etmemektedir. Her şeyi vaktinde zamanında değerlendirmek, kadr ü kıymetini bilmek gerekir.

6 Yorum

Gamze  Aslıtürk

Gamze Aslıtürk

17 Mayıs 2022
Elinize sağlık

İbrahim Soysalı

İbrahim Soysalı

17 Mayıs 2022
İnsana yüzlerce nimet verilmiş bu nimetlerin kıymetini bilmemiz ve şükrünü eda etmemiz gerekir diye düşünüyorum hocam... Kaleminize sağlık.

Figen A

Figen A

17 Mayıs 2022
Kaleminize sağlık, yazılarınızın okuru bol olsun inş.

S. Taşcı

S. Taşcı

18 Mayıs 2022
Yazılarınızı zevkle takip ediyorum, Rabbim kaleminize güç ve kuvvet versin.

Ahmet YILDIRIM

Ahmet YILDIRIM

18 Mayıs 2022
Engelliler haftasındaki duyarlılığınız için teşekkür ederim.

Erol Elmas

Erol Elmas

21 Mayıs 2022
Elhamdü lillahi ala külli hal

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri