- 10 Mart 2024 - YEREL SEÇİMLER SONRASI AK PARTİ’DE BÜYÜK REVİZYON OLUR MU?
- 17 Şubat 2024 - “BİZİ” YOK SAYAN “BİZDEN” OLMAYANA “BİZDENMİŞ” GİBİ DAVRANMAK!
- 23 Ağustos 2023 - "Çoğunluğu" Müslümanlardan Oluşan Ülkemizde Seçmeli "Dinî" Dersler
- 16 Mayıs 2023 - Kayseri'de Ak Parti'ye Fren!
- 08 Mayıs 2023 - "Oligarkların" Listesi, Halkın Mitingi.
- 01 Mayıs 2023 - Mağdurun Sesi - Kulis Name
- 29 Nisan 2023 - Siyasi Faaliyetlere Kısa Kısa Uyarı/Yorum
- 26 Nisan 2023 - Ak Parti Kayseri Milletvekili Adaylarının Sahadaki Yansıması
- 06 Nisan 2023 - Ak Parti Kayseri Milletvekili Adayları Netleşiyor!
- 01 Nisan 2023 - Milletvekili Genel Seçimlerinden Önce Ak Parti Seçimini Yapacak
KULİS NAME
Kayseri'den Kopuk Bir AK Parti Listesi mi?
Kayseri'den Kopuk Bir AK Parti Listesi mi?
28.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde Ak Parti seçimini yaptı ve listenin ilk yansımaları "malesef halktan kopuk, beklentileri karşılamayan bir Milletvekili Aday Listesi" şeklinde oldu.
Kayseri Ak Parti Milletvekili aday listesi şöyle:
1- Hulusi Akar
2- Ayşe Böhürler
3- Şaban Çopuroğlu
4- Murat Cahit Cıngı
5- Bayar Özsoy
6- Mahmut Gürcan
7- Emine Timuçin
8- Hüseyin Cahit Özden
9- Hüseyin Okandan
10- Deniz Çağan
Başta şu hususu vurgulamam gerekiyor. Şahsi görüşüm, listedeki isimlerin her birinin başarılı bir profile sahip olduğu ve kişisel anlamda her birinin birbirinden güzel, kaliteli ve kıymetli kişiler olduğu yönünde. Aşağıda yapacağım analiz kişilerin özelinde değildir. Listenin Kayseri'deki karşılığı olarak halkın tutum, davranış ve söylemlerinin bir analizidir.
Malumunuz Ak Parti Kayseri'den Milletvekili olmak için 85 kişi başvuru yapmıştı. Aday adaylarının birçoğu merkez ve ilçe teşkilatlarını tek tek dolaştılar, kendilerini ifade ettiler. Ardından tüm teşkilatın katılımıyla Kadir Has Spor Salonunda temayül yoklaması yapıldı. Onun da ardından aday adayları Ankara'ya çağrıldı ve mülakatlar (1-2 dakikalık) gerçekleştirildi.
Listeye geneli itibariyle baktığımızda temayülün de, mülakatın da formaliteden öte olmadığını açıkca görüyoruz. Listedeki bazı isimler (kendilerinden çok emin olsalar gerek) aday adaylığı sürecinde diğer adaylar gibi teşkilatları ziyaret etmeye gerek duymamışlar, temayül günü spor salonunda görülmemişler, mülakat günü Genel Merkezin kalabalık salonunda 5-6 saat ayakta beklememişler. (Mülakata katılıp katılmadıkları bilinmiyor)
Liste başı Hulusi Akar Paşa'ya Kayseri halkının teveccühü fazlasıyla var elbet. Teröre geçit vermeyen, 15 Temmuz'da dik ve kahramanca duran Akar Paşa'ya muhabbet baki. Her ne kadar Milletvekilliği Paşa için önceki vazifeye nazaran "hafif" gelecek olsa da seçim stratejisi olarak liste başı yapılması mantıklı ve yerinde bir karar.
2. Sıradaki hanımefendi donanımlı, bilgili, çalışkan biri lakin "Kayseri ne alaka?" diyor halk. "Kayseri'de izi yok, evi yok, görülmüşlüğü yok" diyenler var. Listede bayan adaylara ön sıralarda yer verilme kararı alındı da Kayseri'de yoğun uğraş veren bayan aday adayları oralara münasip düşmedi ise onu bilemem tabi. Ayşe Hanım duruşuyla, hitabetiyle, donanımı ile ağır bastı sanırım.
Mevcut İl Başkanı Şaban Bey yıllardır Kayseri'de hizmet etti, tanıyanı çok ancak "aday olmayacak" denilip son dakika aday gösterilmesi kafaları karıştırmış. Genel düşünce "Her şey baştan planlı idi de bunca aday adayı 'piyasa hareketlensin' diye mi umutla koşturuldu acaba?" şeklinde.
Murat Cahid Çıngı "kafası çalışan" CV'si dolu, donanımlı biri. Bizzat tanışmışlığım yok, davanın neresinde bilmiyorum ama şehre teknik anlamda, projeler bazında katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahip görünüyor. Süreçte daha iyi göreceğiz.
5. Sıra adayı Sayın Bayar Özsoy ("diğerlerine niye 'Sayın' diye hitap etmedin" demeyin, adamın adı Sayın) Büyükşehir Belediyesindeki görevi gereği kırsal kesimde ciddi bir karşılığı ve seveni var.
6. Sıraya konulan Mahmut Gürcan aslen Develi'li ancak o da Kayseri'de pek görünen, bilinen biri değilmiş. İstanbul eşrafından diyorlar. Maliye Bakan Yardımcısı imiş. Develi ne kadar sahiplenir zaman gösterecek. Kayseri'de mevcutta 6 vekili olan Ak Parti'nin bu seçimde 4, bir ihtimal 5 vekil alabileceği çok konuşuluyor. Eğer hal böyle ise Mahmut Bey'e verilen liste mesajı "çalış, 6 yapalım sen de ol" şeklinde yorumlanıyor.
Listenin geri kalanı ise vekil olma ihtimali çok çok düşük ama teşkilat ve medya ayağında etkili çalışabilir isimler olarak seçilmiş gibi.
Açıkca yazayım, listeden sonra Kayseri'de (gerek birebir görüştüklerim, gerekse sosyal medyadaki yorumlara istinaden) "Cumhurbaşkanına oy vereceğim ama vekillere vermem" diyenlerin sayısı epeyce var. Benden söylemesi.
Kayseri'nin beklentisini karşılamayan, "halktan kopuk bir liste" olarak değerlendirenlerin sayısı da az değil. Etnik ayrıma karşıyım elbette lakin Kayseri'de Avşar'ın birbirine pozitif tutkunluğu aşikar. Hiç de azımsanmayacak bir nüfusa ve seçmen sayısına sahip Avşarların beklentisi yok listede.
Aynı şekilde bir öze dönüş sinyallerinin verildiği, "milli" vurgusunun öne çıktığı bu dönemde Milli Görüş çizgisinden gelen, söylemleri ve eylemleri ile Milli Görüş davasını yansıtan bir aday da göremedik listede.
Özet olarak, halkın nabzını tuttuğumuzda aday listesi ile ilgili aldığımız tepkilerden bazıları şu şekilde:
"Mevcut vekillerin olmaması güzel, ancak yeni liste de tatmin edici değil.
Temayül, mülakat hikayeymiş, Genel Merkez bildiğini okumuş.
Avşar Aslan (veya Avşarlar tarafından kabul görecek bir isim) olmalıydı.
Milli Görüş çizgisinden, eski Baro Başkanı Fevzi Konaç gibi hitabeti düzgün, şuurlu tarih bilinci olan, zor dönemlerde dik duruşu davaya omuz vermiş, Milli Görüş kesiminin teveccüh edeceği bir isim olmalıydı.
Bürokratik deneyimi, bilgi birikimi ve tecrübesi ile idari anlamda başarılı olmuş aday adaylarından bir isim olmalıydı. Görev yaptığı dönemde ilimize birçok sağlık tesisi kazandırmış, başarılı bir pandemi süreci yönetmiş eski İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli örneğin.
Taşkilatta çok emeği bulunan Emine Timuçin ve Hüseyin Okandan daha üst sıralarda olmalıydı.
Başarılı İl Başkanı Şaban Çopuroğlu daha ilk günden aday gösterilmeliydi, son dakikaya bırakılmamalıydı.
Kayseri'de izi olmayan, ikameti olmayan kişiler listede yer almamalıydı.
Kayseri'de hizmet etmiş, emek vermiş, halkın muhabbetini kazanmış hiç mi "adam" yoktu aday adaylarının içerisinde de listeye dışarıdan isimler girdi."
Evet. Gelen tepkilerden bazıları böyle efendim.
Bununla birlikte, Genel Merkezin seçim stratejisini ve seçtiği aday listesini ben şöyle okuyorum:
"Hulusi Akar Paşa'ya teveccüh var, ciddi oy artırır. Ayşe Hanım duruşuyla, hitabetiyle, donanımıyla kadınların ve özellikle genç bayanların oylarını getirir. Şaban Bey'in teşkilatta ağırlığı var, teşkilatı iyi koordine eder sahada aktif olurlar. Murat Cahid Çıngı proje odaklı, iş dünyası ile ilişkileri iyi, ticaret ve iş dünyasının oylarını kazandırabilir. Sayın Bayar Özsoy kırsalda, köy, kasaba, ilçelerde karşılığı var. Mahmut Bey Bakan Yardımcılığından tecrübeli, Develi ve çevresinde iyi çalışırsa 6 yaparız. Emine Hanım, Hüseyin Bey ve Cahid Bey teşkilatları iyi tanıyor, sahada aktif olma da onlar da etkili olur. Deniz Bey medya, basın sektöründe etkili."
Seçime 1 ay kadar kaldı. Bakalım listedekiler bu kısa sürede kendilerini yeterince ifade edip Kayserimizin teveccühünü kazanabilecek mi? Genel Merkezin stratejik bir hamle olarak "tecrübesi ile seçtiği" liste Kayserililer'de karşılık bulacak mı?
Beka mücadelesinin verildiği, yatırımların hız kazandığı, istikrarın devam etmesi gereken böylesi bir dönemin çok çok kritik seçiminde Ak Parti'nin seçimi, Genel Seçimleri kazandırabilecek mi?
İnşallah kazandırır. Yoksa…
Henüz Yorum yok