KULİS NAME

Milletvekili Genel Seçimlerinden Önce Ak Parti Seçimini Yapacak

Milletvekili Genel Seçimlerinden Önce Ak Parti Seçimini Yapacak

Kayseri Ak Parti Aday Listesi Şekilleniyor. Milletvekili Genel Seçimlerine az bir süre kalmışken Kayseri de hareketli. Yaklaşık iki haftadır aday adaylarını yakinen takip ediyorum. Gerek aday adayları gerekse teşkilatlardan kimi isimlerle birebir görüştüm. Kayseri özelinde Ak Parti ile ilgili izlenimlerimi aktarayım.

Kayseri halkının mevcut Vekiller için "yeter artık, yeni yüzler istiyoruz" dediği bilinen gerçek. Parti teşkilatları da (İl, İlçe, Mahalle, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları) geneli itibariyle, yeni isimleri listede görmek istiyorlar. Beklenti; "yeni yüzler siyasete girsin, yeni vekiller sahada olsun, ulaşılabilir olsun, Ankara'nın değil, Kayserinin vekili olsunlar." şeklinde.

Burada, aday adayları başvuruları üzerinden bir analiz yapmakta fayda var. Ak Parti'den Kayseri Milletvekili olmak için aday adaylığı başvurusu yapan 85 kişi olduğu biliniyor. Bunların 13'ü 1. Tercih olarak başka illerden aday gösterilme tercihinde bulunmuş. Yani; demiş ki (örnek olarak) "Ben İstanbul'dan aday olmak istiyorum ama orada olmazsa Kayseri'den de aday gösterebilirsiniz" (Yorumsuz)

Geriye kalan 73 adaydan üçü hali hazırda Milletvekili olan isimlerden.

Tam da burada bana çok enteresan gelen bir tespitte bulunacağım. Kayseri Ak Parti aday adaylarının içinde Akademik Personel sayısı çok az. Profesör unvanlı hiç kimse yok. (İyi Parti aday adaylarında birkaç Prof. olduğunu duymuştum)

Kayserimizde; Erciyes, Kayseri, Abdullah Gül ve Nuh Naci Yazgan Üniversiteleri ile birlikte Sağlık Bakanlığına bağlı bir Üniversite olarak Şehir Hastanesini de düşününce 5 güzide Ünevrsitede çok sayıda Prof. ünvanlı kişi var. Elbette Hocalık siyasetten ağır basmış olabilir ama bazı isimlerin "zaten liste belli, bizi aday göstermeyeceklerse ne diye başvurayım?" dedikleri konuşuluyor. Diğer bir söylenti de Ak Parti'nin oy kaybedeceği endişesi ile aday adaylığı konusunda çekincelerin oluştuğu yönünde. Neticede Parti Yetkilileri konuyu masaya yatıracaktır. Bizden bu kadar.

Akademik personel olarak unvan bazında sadece 1 Doç. Dr. başvuru yapmış. (merak edenler ismini sosyal medyadan bulabilirler.)

 Genel merkezin ilk tercih olarak Kayseri yazan vekil adaylarını (hali hazırda vekil olanlar hariç 69 yada 70 kişiyi) mülakat için Genel Merkeze davet ettiği biliniyor. Mülakatların ortalama iki dakika kadar sürmüş olması da iki farklı yoruma neden olmuş. Birincisi, listelerin belli olduğu, mülakatın formalite yapıldığı. İkincisi ise, seçim takviminin sıkışık olması nedeniyle adayların, temayül, özgeçmiş ve saha araştırması ile kapsamlı araştırıldığı sadece canlı olarak görüp, temsil yeteneği vb. fikir oluşması için mülakatların yapıldığı.

Süre azaldı. 9 Nisan'da kesinleşmiş aday listelerini partiler Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edecekler.

Peki Kayseri listesi nasıl şekillenecek? Milletvekili Genel Seçimlerinden önce Ak Parti seçimini yapacak ve Ak Parti'nin seçimi, seçimin sonucunu ciddi manada etkileyecek. Sokakta halkın nabzını tuttuğumuzda "Cumhurbaşkanımıza oy vereceğiz ama aynı isimler önümüze gelirse Ak Parti'ye vermeyeceğiz." cümlesini defaatle duyuyoruz.

Olur da Ak Parti, seçmenin sesine kulak verip, mevcut isimler haricinde bir liste çıkarırsa aday adayları arasında öne çıkan isimler kimler?

Cumhur ittifakı tarafında, Anayasal hakkını kullanıp, böylesi çetin bir siyasi ortamda, beka mücadelesinde "safını belli etmek" adına aday adayı olmuş tüm isimlere müteşekkir bir duruş olduğunu görüyoruz. Siyasetin içinde olanlara "İlk tercihi başka il olanlar, mevcutta vekil olanlar harici listede yer bulma şansı olanlar kimler?" diye sorduğumuzda öne çıkan isimler var ancak burada isim zikretmek şu aşamada ne kadar doğru olur bilemiyorum. Şu kadarını söyleyeyim; şayet bir öze dönüş olacaksa Milli Görüş çizgisinden gelen, milli bir duruş sergileyen sivil toplum kuruluşlarında aktif olan, bürokratik kazanımı yüksek olan, siyasi arenada "yeni yüzlerin" şansı büyük olacak gibi görünüyor.

Birkaç gün içinde öne çıkan isimler netleştikçe ben de buradan isimleri paylaşıp daha detaylı analiz ve görüşlerimi açıklayabilirim ancak şu an "algı yapıyor" eleştirisine maruz kalmamak için bu kadar kafi.

Küçük bir not; maalesef "eski Türkiye siyaseti" yürüten birkaç isim, kendi isimlerinin üst sıralarda olduğu listeleri sosyal mecralarda yayıp "algı operasyonu" yapabiliyorlar. Elbette bu kişilerin ne parti nezdinde ne de halkın gözünde yeri olmayacaktır. Bizden söylemesi.

9 Nisan'a kadar siyasi gündem hareketli olacak gibi. Takipte olacağım, hayırlısı olsun.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri