FURKAN YILMAZ ALTINÖZ

SÖMÜRGE BESLEMELERİ

SÖMÜRGE BESLEMELERİ

Sömürgeci ve sömürülen “Bir devletin veya gücün kendi ülkesinin sınırları dışında, üzerinde egemenlik kurarak yönettiği, ekonomik ve siyasal çıkar sağladığı, her yönden sömürdüğü ülke ya da insan grupları.” Olarak tarif edilir.

Sömürge kavramı çok itici ve ahlaksız bir kavram. Korkutucu ve ürpertici bir isim. Bir toplumun ya da bir ülkenin en doğal, en tabi yaşamsal haklarının kısmen veya tamamen elinden alınması demektir; sömürge. Sömürgecinin ahlakı olmaz. Ahlakı olmayan güç, zayıflar üzerinde sömürü gücüne dönüşür. Ahlaksızca eyleme dönüşür.

Bireyin/toplumların gündeminden sömürge kavramı çıkarılmış durumda. İşgale uğramış zihinler sömürge faaliyetlerinin 19. Yy. ve öncesinde kaldığına inanabilirler. Öyle ki 19.yy. öncesi sömürge yöntemleri; görünür ve somut yöntemlerdi. Atadıkları valiler, eli silahlı askerler, besledikleri sermaye ve dayattıkları dil. Tüm bunlar sömürünün görünen boyutlarıdır.

Özgürlük sloganlarını ve şarklılarını dillerinden düşürmeyen insanlık; bu yüzyılda korkunç bir tabloyla karşı karşıya. Sömürülmedik bir şeyi kalmayan ve yaşam tarzını efendilerinin (görünmeyen odaklar) isteklerine göre ayarlayan insan, kendini özgür sanıyor. Ülkeler kendilerini bağımsız kabul ediyor. Sömürgeci güçler zorla başörtüsünü çıkarmıyor, camileri kapatmıyor ve bayrakları indirmiyor. Bunların ötesinde kendi ürettiklerini tüketecek kutsallar oluşturuyor; cinsellik, ırkçılık ve beslenme türleri…

Silah ve insan ticareti. Beyaz kadın ve organ kaçakçılığı. Vekâlet savaşları ve bölgesel savaşlar. Moda merkezleri. Ticaret merkezleri. Terör örgütleri. Cinsel ve nesil terörü LGBT. Gıda ve ilaç sektörü. İklim terörü gibi; tüm bunlar ve daha fazlası sömürgeci güçlerin en etkili silahlarıdır. 

Sömürülen bir kişilik özellikleri ve davranışları olarak; sömürülenler sömürgecilerin türkülerini söyler. Bayrağını sallar. Lezzetini tadar. Hız ve hazzını takip eder. İstekleri ibadettir. Hastasına ağlar. Başarısına sevinir. Onunla dertlenir. Onun diliyle ve sözüyle hayata bakar. Hep ama hep onu paylaşır. Kendisine faydası var mı? Yok. Kendi sorunu mu? Değil. Öyleyse!

Ülkemizde tüm televizyon kanalları, katiller ülkesi Amerika’dan ve seçimlerden bahsediyor. Haber kanallarının ilk haberi Amerika! Bir gün değil her gün!

51. eyalet.

Kahrolsun Amerika.

Yaşasın tam bağımsız Türkiye.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri