- 13 Ağustos 2022 - İslami Dayanışma Oyunları
- 18 Haziran 2022 - Babalar Günü & İskender Serbest
- 15 Nisan 2022 - Akçalı Mehmet Amca
- 20 Ekim 2021 - Bebeğin Beşiği Çamdan
- 04 Mart 2021 - Demirtaş Babayın Oğlu mu?
- 08 Şubat 2021 - Kucak Dolusu Sarılalım
- 10 Aralık 2020 - Var mı Sende O Yürek?
- 20 Kasım 2020 - “ Bülent Amca! “
- 16 Kasım 2020 - ''Diyanet, Tababet ve Siyaset''
- 26 Ekim 2020 - Antika
- 01 Ekim 2020 - Tsundoku: ‘‘Kitap Satın Alıp Okumama Hastalığı’’
- 18 Ağustos 2020 - Milli Eğitim Bakanı'na Açık Mektup
- 07 Mayıs 2020 - Nerede O Eski Ramazanlar (!)
- 21 Nisan 2020 - Torpilin Adı Referans Olmuş!...
- 24 Mart 2020 - Virüs Sayesinde (!)
- 04 Mart 2020 - Memur Ol, Yangel Yat !!
Orhangazi Serbest
Felsefe, Edebiyat, Demogoji ve Boş Yapma (!) ''
Eminim tüm sahalarda, birçok insanın gündelik konuşmalarında, laf arasında
''Felsefe yapma'', ''Edebiyat yapma'', ''Demagoji yapma'' gibi tabirleri kullandığını duymuşsunuzdur. Bunları toplumumuzda sıklıkla kullanılan tabirler olarak ele alırsak gençlerin sıklıkla kullandığı benim de epey hoşuma giden ‘’ Boş yapma ‘’ tabiri de sanırım buraya göz ucuyla bakacaktır.
Açık konuşmak gerekirse bu uyarılardan ilk ikisini yapmak her yiğidin harcı değildir. Bunlar bir kesimin gıpta ile baktığı sanatlar olmakla beraber, bir kesiminde gereksiz süslü sözler söylemekle bildiği, anlamlandıramadığı; önemli konu bütünleridir.
Felsefe yapma (!) dersek; düz düşünmeyi maharet sayanların, hiç düşünmemek süper huzurlu bir şey ya diye çemkirenlerin az biraz düşünme emaresi gösteren insanlarla alay etmesi şeklinde tezahür etmesi olarak nitelendirebiliriz. Zaten içinde bulunduğumuz dünya bu bakımdan yaklaşılınca epey enteresandır. Haksız haklıyla alay eder. Suçsuz suçluya haddini bildirir. Ve düşünmeyen, düşünene felsefe yapma lan diye çıkışır.
Edebiyat yapma (!) dersek; az biraz sözcüklerle oynadınız mı, ayrıntıya girdiniz mi edebiyat yapma uyarısı ile aforoz edilebilirsiniz. Yani buradan şu sonuç çıkıyor, ciddi bir mesele konuşulurken, edebiyat yapmak, palavra savurmak manasına alınıyor onların gözünde. Tabi ki edebiyatın palavra ile hiçbir alakası yoktur ve böyle bir düşünce içinde olanlar, edebiyattan bihaber olanlardır. Ne kafaları ne de bilgileri böyle bir şeye müsaittir. Bilinçsiz oluşlarını bu tabirlerle örtmek için yoğun bir çaba içerisindedirler. Biraz ağır olacak belki ama onlar cahil değil, yarı cahiller.
Ama bilmelisiniz ki en büyük mutluluğu da, en büyük kişisel başarıyı da felsefe yapanlar ve en nihayetinde edebiyat yapanlar elde eder.
Demagojiye gelirsek bunu yiğitler değil, demagoglar yapar. Evet yanlış okumadınız Demagoji yapan kişilere demagog denilmekte. Nasıl Torpile referans diyorsalar Laf cambazlarına da demagog diyorlar. Biz Demagojiyi yine de Laf cambazlığı olarak adlandıralım da varsın onlar bunu yapanlara ‘’ Demagog ‘’ desinler. Ama haklarını yemeyelim Bir de Demagoji dahi yapamayan bilgisizliklerini ve konudan uzak oluşlarını bu tabir ile kapatmaya çalışan cambazlardan öte kurnazlar var.
Bunlar bir tartışma esnasında ansiklopedi dolusu bilginin karşısında argüman üretemeyip tek bir tabirle sıvrışmak isteyenler; demagoji yapma!
Bu sıvrışık herifler bu tabiri konuşma dilimize sokanlara şükrediyorlar çünkü onların ekmeğini yiyorlar.
Şimdi benim epey hoşuma gittiğini söylediğim ‘’ Boş yapma ‘’ tabirine gelirsek. Bu tabirin hiçbir zararı yok. Bırakın gençler kullansınlar. Haliyle Biri çok fazla konuştuğunda, şikayetlerle dolu cümleler kurduğunda ve uyarılarından, sızlanmalarından sıkılmışsak boş yapma diyerek kapatıyoruz konuyu. Art niyet yok üzerine bir de gülüyoruz.
O halde daha fazla bizim değimimizle Boş yapmadan bitirelim.
Henüz Yorum yok