- 13 Ağustos 2022 - İslami Dayanışma Oyunları
- 18 Haziran 2022 - Babalar Günü & İskender Serbest
- 15 Nisan 2022 - Akçalı Mehmet Amca
- 20 Ekim 2021 - Bebeğin Beşiği Çamdan
- 04 Mart 2021 - Demirtaş Babayın Oğlu mu?
- 08 Şubat 2021 - Kucak Dolusu Sarılalım
- 10 Aralık 2020 - Var mı Sende O Yürek?
- 20 Kasım 2020 - “ Bülent Amca! “
- 16 Kasım 2020 - ''Diyanet, Tababet ve Siyaset''
- 26 Ekim 2020 - Antika
- 01 Ekim 2020 - Tsundoku: ‘‘Kitap Satın Alıp Okumama Hastalığı’’
- 18 Ağustos 2020 - Milli Eğitim Bakanı'na Açık Mektup
- 17 Temmuz 2020 - Felsefe, Edebiyat, Demogoji ve Boş Yapma (!) ''
- 07 Mayıs 2020 - Nerede O Eski Ramazanlar (!)
- 21 Nisan 2020 - Torpilin Adı Referans Olmuş!...
- 04 Mart 2020 - Memur Ol, Yangel Yat !!
Orhangazi Serbest
Virüs Sayesinde (!)
'' Virüs Sayesinde (!) ''
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs maalesef geçtiğimiz günlerde ülkemizde de görüldü.
Bu anlamda yetkili mecraların uyarılarını sıklıkla görmekteyiz. Yapılan çağrılara, gerekli uyarılara kulak verip bireysel önlemlerimizi de milletçe almamızda fayda görüyorum. İnanıyorum ki birlik ve beraberlikle bu süreci de atlatırız.
Süreci evlerimizde takip ederken #EvdeKal ve #EvdeKalKitapOku şeklindeki sosyal medya çalışmalarını ve bu anlamda Sosyal medya kullanıcıları tarafından oluşturulan Kitap okuma zincirlerini diğer bir adıyla Meydan Okumaları görmekte ve dahil olmaktayız.
Bu satırlardan sonra ki kısım için ‘’ Duyar Kasıyorsun ‘’ diyenler olabilir lakin ‘’ Duyar kasmıyorum ‘’ bunu yapanlardan ve niyet okuyanlardan da hiç haz etmiyorum.
Aksine Virüs sayesinde milletçe kitap okuma alışkanlığımızın artacağını dahi düşündüm ve epeyce mutlu oldum.
Günler içinde Kitap, gazete okuyan, film izleyen, yemek yapmayı öğrenen, resim çizerek vaktini verimlice harcamaya çalışanlar gördüm.
Bu süreçte Aile sohbetlerini icra edenler, sevdiklerinin farkında olup dert ve mutluluklarını gözlerinin içine bakarak dinleyenlere şahit oldum.
Bunlardan bahsederken ‘’Normal olan da bu değil mi zaten?’’ diyenleri de duyar gibiyim.
Doğrusunuz Normal olan kesinlikle bu ama mevcut duruma baktığımızda normalliğin dışında olduğumuzu ‘’ Virüs sayesinde ‘’ cümlelerini kurmamız üzerinden görmekte mümkün.
Her ne olursa olsun ben bu süreçte kitap okuyan, kitap okumaya teşvik eden, meydan okuyan hatta kitap kapağı paylaşanlara dahi saygı duyuyorum.
Çünkü bu dostlar Gıda stoğu yapmak yerine Kitap stoğu yaptılar. Onlara gerçekten saygım sonsuz.
Kitaplar ve okumak demişken önemli noktalara değinmeden geçemeyeceğim.
Yaşamımızı sürerken başarı, zorlukları yenme engelleri aşma gücü o muhteşem kokulu kitap sayfalarından bizlere göz kırpmakta. Yalnızca başarı ve güç değil kendini tanımanın, doğru yolda yürümenin sırları da aslında kitap sayfalarında gizlidir.
İnsan hangi organını özel olarak çalıştırırsa, o organı daha da gelişir. Nereye yoğunlaşırsa orada bir gelişme fark eder. Basketbol oynayan bir gencin boyunun uzaması, atletlerin bacak ve kollarının güçlü olması buna örnek olarak verilebilir. Kitap okuma alışkanlığı edinen bireyinde beyni, düşünme becerisi gelişir. Okumayan birey fikir jimnastiği yapmakta zorlanır. Okuyan insan ne denli uyanık ve farkındalık düzeyi yüksekse, okumayan bir bireyin düşünceleri, fikirleri, ifadeleri ve bakışları o kadar donuktur.
Okuduğumuz bir kitap öncelikle bizlere yazarın düşüncelerini yansıtır. O düşüncelerin üzerine yeniden düşünmek, başkaları ile kitap üzerinde kritik yapmak, onları kabul ya da reddetmek beyni düşündürür, zaman zaman yorar ama bir o kadarda geliştirir.
Okuma alışkanlığı kolayca elde edilmez. Bunun için öncelikle sebat ve kararlılık gerekir. Günlük yaşamımızda televizyon izlemek, sanal ortamda vakit geçirmek, sohbet etmek varken okumayı bir kenara atmak gerçekten çok kolay ve çekicidir.
Bu anlamda baktığımızda okuma alışkanlığı elde etmek istiyorsak sıkı bir kontrol eşliğinde günlük okuma yapmaya özen göstermeliyiz. Okumak inanın ki bizleri manen beslemekte ve bilgi ile güçlendirmektedir. Bununla birlikte hayatın zorluklarına karşın uyarmakta, eğitmektedir.
Okumak kadar okutmanında önemine vurgu yapmak gerekir. Kitap, her vesile ile verilebilecek en güzel hediyedir. Özel günlerde kitap hediye etmeyi yaygınlaştırmakta fayda var.
Çünkü kitap hatırlatır, bireyin yaşamında gözle görülür bir değişim meydana getirir.
Teknolojinin böylesine baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde boş boş oturarak, donuk gözlerle dünyayı izlemek bizlere yakışmaz diyor ve bu vesile ile Koronavirüsüne teşekkür ediyorum (!)
2 Yorum
Bildirici Ahmet
24 Mart 2020İskender
24 Mart 2020