İlyas Han Şahin

Kayseri’de Yaşayan Bir Bilge; Ali Biraderoğlu

KAYSERİ’DE YAŞAYAN BİR BİLGE; ALİ BİRADEROĞLU

İslam’ın Emir Subayları olarak ifade edilen Büyük Doğu grubuna mensup olarak da ülkemizde tanınan zor zamanda konuşan, zor zamanda eylem insanı olan bir “Bilge Kişi” den bahsetmek istiyorum bugün sizlere. Üniversite yıllarımda dersime giren, anlatım tarzı, kişiliği ve farklı duruşuyla zihnimde yer etmişti Ali Hoca. Dersinde konuşmak gürültü yapmak şöyle dursun pür dikkat herkesin dinlediği bir hocaydı. Farklıydı. Her şeyiyle “farklı” olduğunu o kadar belli ediyordu ki bizlere “siz” diye hitap eder nezaketi ve beyefendiliği karşısında adeta ezilirdik. Odasına gittiğimizde Hocayı arardık odasında. Kitapların arasında adeta kaybolmuş olurdu, sesine giderek ancak bulurduk Hocayı. Herkesin üzerinde acayip bir etkisi vardı.  Nezaketiyle bizlere asil bir iklimin Bilgesi olduğu her halinden her tavrından belli olurdu.

1942 Kayseri doğumludur Ali Biraderoğlu. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümü mezunudur. Üniversite yılları tamamen Necip Fazıl ile beraber geçti. İstanbul Büyük Doğu idarehanesinde  Kadir Mısıroğlu tarafından yapılan bir bölmede kaldı. Nurettin Topçu ile de tanışıklığı bu dönemlerdedir. Necip Fazıl ile beraber günlerce burada kaldı çalışmalarında hep yanında oldu.  Üniversite bitince Kayseri Lisesinde öğretmenlik yaptı. Ardında Erciyes Üniversitesine geçerek buradan emekli oldu.

Necip Fazıl Kısakürek’in Büyük Doğu idealine başladığı 1950’li yıllarda ülke çapında büyük teveccüh görür. Pek çok şehirde şubeleri açılan Büyük Doğu Cemiyeti Kayseri’de de açılır. Açanlar arasında Ali Biraderoğlu’nun babası ve dedesi de vardır. Daha çok üniversite gençliğinin rağbet ettiği Büyük Doğu fikriyatı 1960 darbesinden nasibini alır. Dernek olarak açılan büyük doğu Cemiyetleri kapatılırken dergi olarak artık yoluna devam edecektir. 1965 senesinde Necip Fazıl Üstat, Büyük Doğu Fikir Kulübü’nü kurmuştur. Yanında Ali Biraderoğlu vardır artık. Cemiyetin Umumi Reisi Necip Fazıl Kısakürek, yardımcısı ise Ali Biraderoğlu olacaktır. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirir ve Kayseri’ye gelir Ali Biraderoğlu. Kayseri şehrinde “siyaset üstü”bir  parola ile yola çıkar.  Kayseri’de ikamet etse de Necip Fazıl’ın en güvendiği isimlerdendir ve ikinci adamdır. Aşk ile, şevk ile davasına hizmet eder. Necip Fazıl’ın Kayseri ziyaretlerinde Üstadı evinde misafir eder. Üstat Necip Fazıl’ın en güvendiği isimlerdendir. Büyük Doğu etrafında daha çok üniversite gençliği toplanmıştır. Ve Ali Biraderoğlu bu gençliğin karizmatik lideridir. Söylediklerini yaşaması, ne yaşıyorsa onu öğütlemesi davasına olan samimi bağı ve sadakati herkesçe bilinen Ali Biraderoğlu Üstadın ve Üstadı sevenlerin üzerinde güzel izler bırakmıştır. Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in vefatında İstanbul’a giderek cenazesini yıkamış ve ebedi istirahatgâhına üstadı elleriyle koyarak defetmiştir. Vefatı sonrasında da asla davasından taviz vermeden yoluna devam etmiştir. Necip Fazıl’ın fikirlerini en doğru şekilde işleyen ve bir adım öne taşıyan en önemli isimlerden oldu. Kayseri’de gençlerin yetişmelerinde çok büyük emek harcamıştır. Biraderoğlu Üstadın Kayseri’de kurduğu Söğüt Kitabevi adeta bir üniversite gibi çalışmıştır. Tüm bunlar olurken Ali Biraderoğlu’nun yanında Bekir Yıldız, Şükrü Karatepe, Abdullah Gül, Macit Gül, Asaf Mehmetbeyoğlu, Ahmet Kocaoğlu, Dursun Çiçek, Mehmet Tekelioğlu gibi pek çok isim Kayseri’de MTTTB ve Büyük Doğu hareketinde ve Söğüt Fikir Kulübünde  aktif rol almışlardır. Asla particilik gütmeyen,  Analitik düşünmeyi, meselelere çözüm odaklı bakmayı önemseyen, makam mevki peşinde olmadan “dava” düsturuyla hareket eden bir yöntemdir Ali Biraderoğlu’nun yöntemi. Kendisi asla siyasal bir çatı altında olmamış, siyaset üstü fikirler üretmiştir. Bu uğurda Ali Biraderoğlu Üstat Necip Fazıl ile de ters düşmeyi göze alarak hareket etmiştir. Ali Bİraderoğlu’nun Doğu-Batı münasebetleri, İslami yorumları, Analitik yaklaşımı sayesinde kısa zamanda lise, üniversite ve pek çok meslek erbabı etrafında dinleyici olarak toplanmışlardır. Biraderoğlu’nu dinlemek için gelenler bazen salona sığmaz ek sandalye temin edilerek salonun dışında oturmak zorunda kalırlardı. Hiç şüphesiz insanları bu kadar etkilemesinin sebebi davasına duyduğu sadakat ve samimiyetti.

Ali Biraderoğlu Üstat zamanımızın “bilgesi” olarak tevazu ve sadelik içersinde yaşamına devam etmektedir. Kendi kurduğu Söğüt Kitabevindeki haftalık sohbetleri 2018 senesine kadar devam etti. Beraber kader birliği yaptığı arkadaşları Cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili, belediye başkanı ya da işadamı oldular. Fakat kendisi hiçbir şekilde taviz vermediği düşünlerini haftalık sohbetlerle etrafına anlatmaya devam etti.  Aktif siyasette rol almadı. Siyasete hep mesafeli durdu. Şimdilerde, evinde adeta uzlete çekilmiş bir şekilde okumalarına devam etmektedir.  Onun yeni nesil tarafından mutlaka tanınması gerekmektedir. Üstat, inziva hayatı yaşamayı kendi tercihi ile seçse de kendisinin bilinmesi ve model olması kişiliğinin bir sadakasıdır kanaatindeyim. Asla taviz vermeden sürdürdüğü İslami duruşu elbette takdire şayandır. Lakin bir değerli elmas madeninin toprak altında beklemesi de bir nevi zulümdür. O elmasın tanınması değerinin takdiri Rol-Model etkileşiminde olması çok önemlidir. Kendisi kendisini anlatmaz elbette ama onun şahsında pek çok değerli bilginin kendi ağzından aktarılması çok önemlidir.

Ali Biraderoğlu bir devre damgasını vurmuş davası ve kişiliği ile en kıymetli hazinelerimizdendir.  Onu sadece tanımak bile önemli bir kazanım olacaktır herkes için..

Selam üzerinize olsun..

5 Yorum

Emre

Emre

21 Aralık 2022
Çok kıymetli bir adam sır küpü gibi Allah uzun ömür versin inşallah

Nezir

Nezir

21 Aralık 2022
Teşekkür ederim hocam. Allah bize de nasip etti tanışmayı.

Ayse ÖZBERK

Ayse ÖZBERK

27 Aralık 2022
Peki şimdi kimden dinleyeceğiz samimi sohbetleri kayserideyiz sohbete aciz

meryem durukan

meryem durukan

07 Ocak 2023
hocam yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum. her ay farklı bir konu..selam ve saygılar hocam

Gül Şefika Bala

Gül Şefika Bala

18 Ocak 2024
Kıymetli Ali Biraderoğlu Ted Kayseri Koleji’nde de felsefe öğretmenimiz ve aynı zamanda okul müdürümüz de olmuştur. Kendisini tanımış olmak ve ders almış olmaktan dolayı minnettarım. Prof. Ayhan Songar’ın Psikiyatri kitabını okumamızı tavsiye etmişti sanırım Lise 1. Sınıftaydık. Yıllar sonra rahmetli Prof. Songar’ın yanında müzikli terapi alanında Klinik Psikoloji doktoralı yapan 2017 yılında vefat eden Rahmetli R. Oruç Güvenç’in tasavvuf ve müzik alanında öğrencisi olmam da kendisiyle bağlantımda çok güzel bir tevafuktur. Sayın Ali Biraderoğlu eğitimin kalitesine insanı Kamil yolculuğunda hep çok değer vermiştir. Kayseri TED Kolejinde Şekspir’in eserlerini de İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okumamıza ön ayak olmuştur. Aynen bahsettiğiniz gibi çok ender rastlanan öğretmen ve insanlardandır. Bu vesile ile buradan da olsa kendisine bizlere vermiş olduğu tüm emekleri için çok teşekkür etmek isterim. Saygılarımla, Gül Şefika Balaban Brandenberger

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri