İlyas Han Şahin

Kuzey Kıbrıs'ta Neler Oluyor ?

KUZEY KIBRIS'TA NELER OLUYOR?

Kıbrıs adası; 7. y.y.dan itibaren gündemimize giren ve 1571 de Osmanlı toprağı olan ve o gün bu gündür “gündem” olan bir ada. Kıbrıs; Osmanlı Devleti hakimiyetinde uzun yıllar kalmıştır. Osmanlı Devletinin zayıflamasıyla İngilizler bölgede etkinliğini artırdılar. 1.Dünya savaşına Osmanlı girdiğinde ise İngilizler adayı gasp etmişlerdir. Konumuz bu olmadığı için kısa geçeceğim. Kıbrıs; stratejik bir öneme sahip. Doğu Akdeniz havzası itibariyle bölgenin tüm cihetlerine bakan Afrika ve Asya kıtalarının kesişme noktasında dünyanın sürekli gündeminde olan pek çok bölgeye yakın bir adadır. Jeostratejik önemi her geçen gün de artmaktadır. Gelecekte Kıbrıs adası daha da önemli bir “bölgesel” alan haline gelecektir.  Ada dünyanın en önemli devletlerinin etkin olmak istediği ve stratejik menülerinde olan bir yerdir. 20. Yüzyılı oldukça çalkantılı geçirdi Kıbrıs tarihi özellikle İngilizlerin planlı ve menfi tutumlarından dolayı adada yaşayan Rum azınlık günden güne güçlendirilerek Türklerin zayıflaması sağlandı. Bu özellikle kültürel anlamda tam bir deformasyon içermekteydi. Türklerin, İngiltere orijinli eğitim almaları, milli ve manevi değerlerden yoksun bir nesil hesaplanmıştı ve başarıya da ulaştıklarını söyleyebiliriz. Günümüze kadar süre  Adadaki Türklerin sorunları bu bağlamda da devam etmiştir. Anavatan’a karşı belirli kitlelerin her daim menfi durumlarının açıklamasını kültürel değerlerden uzaklaşma ve yozlaşmaya bağlayabiliriz. Bu konuda ülkemiz elinden gelen çalışmaları yapıyor buna inanıyoruz. Ancak bu çalışmalar yeterli düzeyde değil. Son dönemlerde daha yoğun çalışmaların yapıldığını da duyuyoruz.

Buraya kadar malumun ilanını bu satırlara taşıdık. Ancak şimdi daha önemli bir sorun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde Yahudi kökenli şahıs ve firmaların son yıllardaki faaliyetlerin yoğunluğu…Evet yavru vatanda giderek artan konut satışları ve tarım arazilerini Yahudiler satın almaktadırlar. Bugün itibariye adada Yahudi sermayeli şirket sayısı 2000 civarındadır. Yine Rum kesiminin Yeşil Hattı 24 saat gözetlemek için kurduğu sistemin sahibi olan şirkette Elbit Systems Ltd. isimli İsrail şirketidir. Yani bir ülkenin sınırlarını gözetleyip raporlayacak olan sistem Yahudilerin elinde olacak. Elbit System İsrail’in en büyük güvenlik şirketlerinden. Şirketin ismi çok da yabancı değil.İsralin populer gazetesi  Jarusselam Post söz konusu şirkete ait İHA’ ların Gazze’de oprerasyonlarda kullanıldığı ve katlimaların % 37’sinin kaynağı olduğunu haberlerinde paylaşmakta. Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Chabad-Lubavitch Örgütü’nün Siyonist çalışmaları olduğu bilinmektedir. Kıbrıs’da Yahudi varlığının artırılması yönünde faaliyetleri olan örgüt ideolojisinde Kıbrıs’ın Arz-ı Mevud sınırları içinde olduğuna inanıyorlar. Habat Yahudileri Abd destekli bir grup. 2008 den itibaren Kuzey Kıbrıs’a 100 civarında Yahudi aile getiren ve yerleştiren bir örgütten bahsediyoruz. Bu tarihten sonra Ada’daki Yahudi sayısının giderek arttığını biliyoruz. Maalesef Kıbrıs’lı Yetkililer bu yaşanan gelişmelere sadece göz yumdular. Bu Habat Yahudileri’ne vatandaşlık da verilmiştir. Bu Yahudi grubun arkasında şuan ki ABD başkanı Biden ve oğlunun olduğu basında da dile getirilmiştir. Özellikle Kuzey Kıbrıs’ta en önemli inşaat şirketleri bu Habat Yahudileri kontrolündeki şirketlerdir. Ve Kuzey Kıbrıs’ta ciddi sayıda konut yapımı ve satışı yapmaktadırlar. Umarız ki bu durum Kuzey Kıbrıs için ilerde çok büyük sorunlara sebep olmaz. Geçtiğimiz aylarda Külliye’de misafir edilen Türkiye’de faaliyet gösteren din temsilcileri toplantısında Yahudiler Cumhurbaşkanından Kıbrıs’ta Yahudilerin ibadetleri için bir Sinagog yapılmasını istediğini de belirtmekte fayda var. Girne şehrinde yapılması planlanan bu Sinagog inşaatında da HABAT Yahudileri aktif rol almaktadırlar. Yine Güzelyurt körfezinde sahil alanlarında yaklaşık dokuz yüz dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Yine Yahudiler ’in Kuzey Kıbrıs’ta 25 bin dönüm civarında toprak satın aldıkları bilinmektedir. Karpaz Yarımadası, Gazimagusa Körfezi, Gaziveren sahili gibi alanlarda İsrailli firmaların hedefindeler.

Yavru Vatandan gelen bilgiler hiç de iç açıcı değil.  İsrail bir zamanlar Filistin’de uyguladığı Siyonist politikayı şimdi de Kuzey Kıbrıs’ta uyguluyor. Elbette bu faaliyetlerin Kuzey Kıbrıs ile sınırlı olmadığını, Kuzey Irak ve Suriye’de Siyonist faaliyetlerini yoğunlaştırdığını haber alıyoruz. İlerde çok ciddi sıkıntılara yol açabilecek bu gelişmeler karşısında Devletimiz de gerekli önlemleri alıyor diye umuyoruz.

Acilen Kıbrıs’ta yabancılara özellikle Yahudilere toprak satışı durdurulmalıdır. Yahudi nüfusu tam olarak sayı olarak ne durumdadır bilmek isteriz. Rusya-Ukrayna savaşı neticesinde Ukraynalı Yahudilerden Kuzey Kıbrıs’a yerleştirilen/yerleştirilmek istenen ailelerin sayısı ne kadardır? Kuzey Kıbrıs’ta kaç adet Yahudi şirketi vardır? Bu sorulara verilecek cevaplar Kıbrıs davamızın da geleceği ile ilgili önemli cevaplar olacaktır. Kuzey Kıbrıs ikinci bir Filistin olmadan acilen duruma müdahale edilmelidir.

Selam ve dua ile…

5 Yorum

Mehmet bal

Mehmet bal

24 Mayıs 2022
Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum hocam, teşekkürler

yahya karslı

yahya karslı

29 Ağustos 2022
HOCAM YAZILARINIZ İLGİ İLE TAKİP EDİYORUM. DEVAMINI İSTİYORUM..BU KIBRIS KONUSUNU DEVLETİMİZ BİLMİYOR MU ACABA..?

tamer danacı

tamer danacı

05 Ekim 2023
Allah razı olsun güzel yazmışsınız

Hubeyb

Hubeyb

23 Ekim 2023
Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum, insanın ufkunu açıyor, insanların komplo teorisi dedikleri şeyler birgün gerçek oluyor.

Bilal

Bilal

30 Ekim 2023
Geliyor gelmekte olan demişsiniz.fakat bizim yöneticiler seçim kazanmak hamaset yapmak dışında gelecek vizyonu olmadığı için Allah sonumuzu hayra çıkarsın. Teşekkürler

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri