HAŞİM AKIN

Bir Fısıltı Mesafesinden Bismillah

               Kayseri, bize çok uzak olmasa da yolumuz düşünce konakladık. Sofrasında karnımızı doyurduğumuz veya çayını yudumladığımız, bir kaç eş- dostla kucaklaştığımız günler de oldu. Lakin bu şehre ait bir gazetenin köşesinde yer bulacağım hiç aklıma gelmemişti. Hayat bazen aklınıza gelmeyen sürprizlerin yeridir.

              On beş sene önce adını bilmediğim bir ülkede kalmak ve oranın havasını solumak da kaderimmiş. Şimdi sizlere Burkina Faso isimli bir ülkeden ulaşmaya çalışacağım. Sizleri bu ümmet coğrafyasına davet edeceğim.

Hz. Ali (RA) “komşu; sesini duyabildiğiniz kimsedir” diye tanımlar. Yani Burkina Faso’daki bir Müslümanın sesi Kayseri’den duyulunca komşuluk hukuku başlamış olacak. En azından derdiyle dertlenmek ve dua etmek gibi, zalimin zulmüne kızmak gibi, mazlumu sevmek gibi bireysel destekleriniz olacak. Aslında ben bunları yazınca sizlerin omuzuna yeni bir yük vermiş olur muyum? “Duymamıştım, haberim yoktu” gibi mazeretlerin söylenmesine engel olmuş olur muyum? Bu da mümkün... Ancak sizi rahatsız edecek satırları görünce okumadan geçebilirsiniz.

Burkina Faso neresi mi?

              Batı Afrika’da sınırları cetvelle çizilmiş bir ülke. Burası uzun süre Fransa’nın sömürüsünde kalmış. Bölge direk bir koloni iken halk, daha kolay Fransa’ya gitmek istemiş. Bunu engellemek için de özgürlük(!) vermişler. Şimdi vizeyle girebilirler ancak vize de kolay alınmaz. Sorun oluşturmasından endişe edilen büyük kabileler, farklı devletlerin sınırlarında olacak şekilde dağıtılmış. Özgürlük vergisini kayda alıp bazı şartlarla da gitmişler(!)...

              Eğitim dili Fransızca olacak, Fransız kültürü işlenecek, Franko-fon ülkelerde ortak ve tek değerdeki para birimi kullanılacak... Ama merkez bankası rezervleri de Fransa’da bekleyecek... Daha birçok açık ve gizli maddeyi saymak mümkün... Bölgedeki tüm ülkelerin bayrakları neredeyse aynıdır. Aynı renk ve figürlerin sadece yeri değiştirilir. Dillerini seçemeseler de her ülkede bir özgürlük anıtı vardır. Malinin özgürlük anıtı, Fransız kültür merkezinin önüne yapılmıştı. Burada eski Cumhurbaşkanlığı binası ile Fransız büyükelçiliği neredeyse aynı bahçededir...

              Ülkede 62 kadar farklı yerel dil kullanılır. Yerel bir yazı ve alfabe yoktur. Halk kendi arasında yerel dilleri konuşur. Çarşı- pazar da yerel dil hâkimdir. Sadece devlet dairlerinde Fransızca konuşulur. Fransızca bilen kültürlüdür, bilmeyen cahil sayılır... Cadde ve sokak isimleri bile tam bir kültürel emperyalizmin göstergesidir.

Devlet okulları da Hristiyanlık ve Fransa etkisindedir. Eğitim sistemi Fransız usulüdür. Halk, ilk zamanlar Fransa’ya bir tepki olsun diye Fransızca öğrenmemiş ve çocuklarını bu okullara göndermemiş. Sonra çocuklarını bu devlet okullarına vermişler, ancak çocukları burada Hristiyan olmaya başlamış. Bu başka bir problemi beraberinde getirmiş. Kendi kurdukları medreselerde Arapça eğitim vermişler. Sonra bunları Franko -Arap okullara dönüştürmüşler. Yani Fransızca ve Arapça eğitim vermişler. Ama bu diplomanın da devlet nezdinde bir değeri yok... Şimdi Türkiye’deki İmam Hatip Lisesi modeli, özel okullar için yeni bir alternatif olmuş durumda. Yönetim, çoğunlukla Hristiyan tebaanın elinde kalmış ve devlet okulları da dâhil eğitim ücretlidir. Bu nedenle kırsalda okula gitme oranı çok azdır. Nesil ne kadar az okursa, yönetmek de o kadar kolay olmaktadır.

Ülke, yaklaşık olarak %60 Müslüman, kalanı Hristiyan ve putperesttir.  Ancak özel okulların %90 ı Hristiyanların elindedir. Yetimhaneler hakeza... Hristiyan nüfus, az olmasına rağmen çok daha etkin. Tüm hastaneler onların. Halk burada iç içe ve kavgasız yaşar. Hatta mezarlıklar bile karışıktır. Din ayrımı olmaksızın yan yana defnedilirler. Müslüman bir kadının Hristiyan bir erkekle evlendiği örnekler az da değildir. Bu tip ailelerde çocuklara çift isim konulur.

En önemli sorun; gelir adaletsizliği, su ve enerji kaynağıdır.

Yurt dışına kaçırılan ve halkın refahına hiç katkı sağlamayan altın madenlerinden niçin mi bahsetmedim? Onlar daha sonra inşallah...   14.01.2022

1 Yorum

rüştü

rüştü

14 Ocak 2022
uzaklardan bir fisıltı ama bir fırtına etkisinde. çok teşekkürler.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri