- 06 Haziran 2024 - BİR GÜNDE İKİ SABAH NAMAZI
- 23 Mayıs 2024 - İRAN’DA HELİKOPTERİ KİM Mİ DÜŞÜRDÜ?
- 12 Mart 2024 - RAMAZAN'DA ORUCA TUTULMAK
- 26 Şubat 2024 - AİLE DERDİMİZ -IV- BEN - BİZ KAVGASI
- 10 Şubat 2024 - BİR DRAM VE DUA SAĞANAĞI
- 02 Şubat 2024 - AİLE DERDİMİZ- 3
- 23 Ocak 2024 - AİLE DERDİMİZ -2-
- 17 Ocak 2024 - AİLE DERDİMİZ -1-
- 25 Aralık 2023 - ANNEMİN İKİ DAMLA GÖZYAŞI / İkinci Hikaye Kitabı
- 22 Aralık 2023 - Hayta ile Cemşit
- 15 Aralık 2023 - Turnusol Kâğıdı Filistin
- 16 Eylül 2023 - Sosyal Medya Fırtınası
- 12 Ağustos 2023 - Ölüm Seçme Hakkımız
- 03 Ağustos 2023 - Cennette Komşu Seçme Özgürlüğü
- 20 Temmuz 2023 - Afrika’da Neler Oluyor?
- 06 Temmuz 2023 - Sınırlarını Aşan Ülke Türkiye
- 20 Haziran 2023 - Sıla-i Rahim
- 26 Nisan 2023 - Şevval Ayı Rehberi
- 17 Nisan 2023 - İlahi Kitaplarda Ortak İz
- 07 Nisan 2023 - Izîîn ( Kuranı Parçalamak )
- 03 Nisan 2023 - Ramazan Ayında Kur’an Buluşmaları
- 28 Mart 2023 - Bir Çanakkale Töreni
- 03 Şubat 2023 - Refik mi, Tarık mi?
- 14 Ocak 2023 - Aşkına Hayran Olduğum Adam Aşkına Gitti
- 30 Aralık 2022 - Dünyanın Ve Menfaatin Esareti
- 20 Kasım 2022 - Türkiye Nerede Olmalı?
- 06 Ekim 2022 - Tohum Atan Pişman Olmaz
- 26 Eylül 2022 - Kraliçeler de Ölür
- 14 Eylül 2022 - Düğüm Olan Düğünler
- 07 Eylül 2022 - Freni Patlamış Kamyon
- 18 Ağustos 2022 - Taşın Altında Eli Var
- 01 Temmuz 2022 - Neler Kaldı, Neler...
- 10 Haziran 2022 - İlacınız Varsa Bana Onu Söyleyin
- 17 Mayıs 2022 - Çocukça Bir Mutluluk İşte
- 01 Mayıs 2022 - Türkiye Ne Kadar Büyük?
- 22 Nisan 2022 - Özel Bir İftar Sofrası
- 09 Nisan 2022 - Ramazan Geldi Ve Gerçekten Hoşça Geldi
- 30 Mart 2022 - Uzak / Yakın
- 25 Mart 2022 - Dualı Bir Çift Ağız
- 16 Mart 2022 - Ne Savaşlar Bilirim Ben
- 01 Mart 2022 - Acımıza Karışmayın
- 17 Şubat 2022 - Değiştirme Tehdidi
- 20 Ocak 2022 - Cennet Müjdesi Yolculuk
- 14 Ocak 2022 - Bir Fısıltı Mesafesinden Bismillah
HAŞİM AKIN
Bu Ramazanda Ne Yapalım?
Bu Ramazanda Ne Yapalım?
Her ramazan öncesi birçok özel uyarılar hemen gündeme gelir. “Şunları yemelisiniz, aman bunlardan uzak durun, şuna dikkat etmezseniz zorlanırsınız” gibi birçok nasihat duyarız. Herkes de kendi baktığı pencereden konuşur. Yıllar önce Manisa’da bir doktora gitmiştik. O zamanlar özel hastaneler yeni başlıyor. Aylardan ramazan. Bizden önce muayene olan bir kadın hasta, oruçlu olduğunu söyleyince doktorun nasıl kızıp “bu oruç nedir yahu? Bütün hayatı kilitliyor. Ne gerek var bu kadarına…” diye çıkıştığını hatırlıyorum. O da mı haklıydı? Elbette o da haklıydı. Kendi küfür penceresinden bakınca bizi anlaması mümkün değildi. Anlayabildiğini de sanmam.
Müsaade ederseniz bizim de bazı uyarılarımız olsun. En azından bunları kaleme alma ve gündeme taşıma sorumluluğumuzdan kurtulmak için. İlk sözüm nefsime olmak şartıyla…
- Bu ramazanda oruç tutalım. Kedimizi oruca teslim edelim. Oruca tutturalım. Eğer oruç bizim dilimizi, gözümüzü, elimizi, kalbimizi tutamıyorsa bu orucun zafiyetinden değil bizim oruca teslim olamamamızdan kaynaklanıyordur. Oruca teslim olalım. Bize yeni bir şekil vermesine müsaade edelim. Geçen haftaki gibi olmak için direnmeyelim.
- Oruçlarımızı kendimiz tutalım. Başkasına yük olmayalım. Hiç kimse işini “ben oruçluyum” diye bir başkasına kasmasın. Kimse oruçluyum diye sinirlenme, saldırgan olma, çevresine bağırıp çağırma ve çevresindekilerin de kendisine tahammül etme zorunluluğunu getirmesin. Oruçlu olmak sinirli olmak değildir. Tam aksine oruçlu olmak yumuşamak ve hilim sahibi olmaktır.
- Bu ramazanda sadece midemizi doyuralım. Zaten insanın gözü doymaz. Hadisi şerifte Allah resulü (SAV) “insanın gözünü sadece bir avuç toprak doyurur” buyurur. İnsanlar midesinde doyuracak kadar yerlerse çok fazla şeye de ihtiyaç duymazlar. Deprem bize 7-8 gün bir binanın altında hiçbir şey yemeden ama ölmeden kalan insanların da yaşayacağını öğretti. Yani açlık öyle öldürücü bir durum değildir. Akşama kadar oruç tutunca biz de ölmüyoruz. Oruç, akşam bütün dünyayı yiyecekmiş kadar hazırlık yapmaya, sofradakilerin yarısını çöpe atamaya, bu ayı yemek festivaline dönüştürmenin suçlusu değildir. Yemek ve alışveriş çılgınlığı yapmanın bir ramazan geleneği olmadığını ne olur kabul edelim.
- Şatafatlı ve lüks sofralar, arka arkaya gidip gelen yemekler, çoğu yenilememiş ve çöpe gitmiş hazırlıklar bizim ibadet kıvamımızı artırmaz. Hele ki yemekleri sünnetlemek(!) için zoraki bitirmek, bu sefer “teravih namazı kılarken rahat edemeyeceği” için arkasından birkaç soda içmek Allah resulünün sünnetinde var olan bir şey değildir. Burası oruçtan çok uzak bir açgözlülük olmalı.
- Davetlerimizde fakir fukarayı, garip gurabayı da unutmayalım. Elbette akrabalarımızla buluşacağız, arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz, özel dostlarımıza ikram edeceğiz. Sadece sıraya koyup “birimiz çalıp diğerimiz oynama” mevsimi olmasın bu davetler. Sizin çok sevdiğiniz ve özenerek yaptığınız yemeği davetlilerin de sizin kadar sevmesini ve sizin kadar tıka basa yemesini beklemeye gerek yok.
- Ramazan'ın Kuran ayı olduğunu unutmayalım. Kur'an; sadece okunmak için gelen bir kitap değildir. Sadece metnini okuyarak Cennet kazanacağımız bir kitap da değildir. Elbette Kur'an okumak bir ibadettir, her harfine ayrı bir sevap almak mümkündür. Ancak en önemli şartı da onu anlamak ve onunla yaşamaktır. Bu Ramazan Kur'an'ı anlama, yaşama ve onunla bir hayat sürmek konusundaki bir başlangıcımız olsun. Buna daha önce başlamışsak eksiklerimizi tamamlayalım. Çevremizde olan insanları incitmemeyi ve onların kalbini kırmamayı öğrenemeden günde 10 cüz okumak, Kur’an okumak değildir mesela.
- Sadaka ve infaklarımızı çoğaltmak için güzel bir mevsimdir bu dönem. Allah resulü (SAV) “Yarım hurma ile bile olsa cehennem ateşinden korunmayı” emrediyor. Çok güvendiğimiz mallarımız, toz konduramadığımız evlerimiz, en küçük çiziğine tahammül edemediğimiz araçlarımız, kullanmaya kıyamadığımız eşyalarımız… Onları hep bizim sanıyorduk. Bizim malımızdı… Sadece bizimdi... Meğer değilmiş. Bizden ne kadar kolay alınıverdiğini yaşarken anlayamıyoruz ama yaşayanların örneklerinden görmek çok zor olmamalı.
- Ramazan'ı bireysel yaşamak yerine aile ve çocuklarımızla yaşayalım. Onlar da Ramazanla mutlu olsunlar. Onlar için özel etkinlikler yapalım. Ama bunu gösterişe, yarışa ve süslemeye boğmadan… Çocukların dışını, odasını, kapısını süslediğimiz kadar onların ahlaklarını süslemek de bizim için önemli olmalı. Onları oruç ve ibadetler konusunda teşvik edelim ama onların yaşındayken yapamadığımız işleri onlardan istemek ve çocukları buna zorlamak gibi ceberrutluğa da düşmeyelim.
- Ramazan, gece sahura kadar televizyon ve bilgisayar karşısında eğlenmek, sahurdan sonra da öğleye kadar uyumak değildir. Her şeyi yeri ve zamanı olduğunu unutursak bu işin içinden çıkamayız. Tüm günü kuran okuyarak geçirmek zor olsa da ibadetin özel eğlenceden çok olması gerektiğini unutmayın.
- Herkes orucunu kendisi için tutar, kimsenin başına kakmaya gerek yok. Siz bu ayda oruç tuttunuz diye size kullardan özel bir ilgi beklemeyin. Çok farklı bir tolerans da beklemeyin. Madem Allah için tutunuz. Onunla anlaşmak daha akıllıca ve kolay olur.
- Tartışmak ve ibadet etmeyi konuşmak yerine ibadet edelim. Her ramazan ayında başlayan teravih vb. tartışmaları konuşacaklara bırakın. siz nasıl arzu edecekseniz o kadar kılın. Ama bunun edebiyatını yapmadan… Namaz, Allah için alnımızı secdeye koymaktır. Kimin ne kadar ihtiyacı varsa o kadar yaklaşır. Konuşmak yerine eylem yapmak önemlidir.
Allah oruç ve ibadetlerimizi kabul etsin.
Henüz Yorum yok