- 16 Kasım 2022 - 10 Basit Adımla Kilo Kontrolü
- 30 Nisan 2022 - Ye Tatlıyı İçme Suyu!
- 06 Nisan 2022 - Sihirli İksir: Sirke
- 27 Şubat 2022 - İkinci Beyin: Bağırsak
- 14 Ocak 2022 - Mideniz Değil, “Duygularınız Aç” Olabilir!
- 02 Aralık 2021 - Hangi Tuzu Kullanmalıyız?
- 28 Ekim 2021 - Kış Mevsiminde D Vitamini Eksikliği
- 11 Ekim 2021 - Sporcu Beslenmesi
Dyt.Özgenur Topaloğlu
Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?
RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Herkesin merakla beklediği ve merak ettiği sorulardan birisi ramazanda nasıl beslenmeliyiz. Ramazan ayında ortalama 17 saat aç kalıyoruz. 17 saat açlık sonrası oruç açınca kan şekeri hızlı bir şekilde yükselir. Kan şekerimiz hızlı yükselmemesi için bazı şeylere dikkat etmemiz gerekiyor.
İftarda orucumuzu 1 hurma ya da 1 zeytinle açalım.
Ardından 1 bardak limonlu su içelim ve devamında 1 küçük kase çorba içelim. Çorbadan sonra 3-5 dakika bekleyelim ve uzun süreli açlık sonrası midemize inan ilk besinleri sakin bir şekilde karşılayalım.
3-5 dakika bekledikten sonra ana yemek kısmına geçelim ve her güne yemekleri dağıtalım. Tabağımızda sebze yemeğimi mutlaka olmalı yanına kırmızı et, tavuk eti, kurubaklagil gibi bir protein kaynağı ekleyelim.
Hızlı yemek yediğimizde tokluk hissimiz oluşmaz ve çok fazla yemek yeriz aynı zamanda hava yutmamıza sebep olduğu için şişkinlik/hazımsızlık sorunuyla karşılaşırız. Bu yüzden çok çiğneyerek yavaş yemek yiyelim.
Ekmeği fazla kaçırıp gereksiz kalori almayalım. Sofrada mutlaka bol limonlu-sirkeli salata olmalı. İçecek olarak ayran ya da şekersiz komposta içelim.
İftardan hemen sonra tatlı yemeyelim aradan 2-3 saat geçmesini bekleyelim. İftardan sonra şekersiz kahve, şişkinlik varsa rezene çayı veya maden suyu içebiliriz.
Sahura mutlaka kalkalım. Sahurda gün içerisinde tok tutacak yumurta gibi yiyecekler tercih edelim. İçecek olarak çay yerine süt ya da ayran ekleyelim. Tokluk süremizi uzatmak içinde kuruyemişler ekleyelim.
Sahurda gün içerisinde yakacak zeytin, sucuk, börek gibi yiyecekler tercih etmeyelim.
Vitamin ihtiyacımızı karşılamak için ise iftarla sahur arasında 1 adet meyve yemeye özen gösterelim. Kabızlık sorunu yaşamamak için en az 2 litre su içelim.
Sağlıklı Ramazanlar diliyorum.
1 Yorum
Mustafa KÜÇÜKTE
06 Nisan 2023