Dyt.Özgenur Topaloğlu

İkinci Beyin: Bağırsak

İKİNCİ BEYİN: BAĞIRSAK

Mutlu olduğunuzda midenizde kelebekler uçuştuğu ya da stres yapınca karnınıza ağrılar saplandığı oldu mu? Hepimiz de bazı durumlarda bu gibi hislerle karşılaşmışızdır. Peki hiç düşündünüz mü neden bu hisleri yaşıyoruz? Bu hissin altında yatan sebep sindirim sistemimizdir. Çünkü, sindirim sistemimiz duygu durum değişikliklerine duyarlıdır. Yani öfke, endişe, üzüntü, şaşkınlık gibi duyguların tümü bağırsaktaki belirtileri tetikleyebilir. Bunun sebebi bağırsaklarda 100 milyondan fazla nöron olmasıdır. Bağırsakların merkezi sinir sistemi kadar nöron içermesi ve beyinden bağımsız işlev görmesi ‘ikinci beyin’ olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. İki beyin sürekli birbiri ile iletişim halindedir ve yapılan deneysel çalışmalar beyin-bağırsak arasında oldukça güçlü ve etkin bir bağ olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan bu çalışmalarda bağırsak mikrobiyotasında meydana gelebilecek değişimlerin metabolizma, bağışıklık ve hormonal sistem üzerinde değişimlere neden olabileceğinden dolayı özellikle kanser, obezite, çeşitli bağırsak hastalıkları, depresyon, panik atak, anksiyete, parkinson ve günümüzün vebası alzheimer gibi birçok hastalıkların gelişimine neden olabileceği bildirilmektedir.

İkinci beynimiz yani bağırsaklarımız vücudumuzun savunma merkezidir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin %70’i bağırsaklarda bulunur. Mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin beynin aksine yaklaşık %90 oranında bağırsaklarda üretilir. Bu nedenle sağlıklı bağırsak, mutlu insan demek olur. Bağırsaklarımızın sağlıklı olmasında da beslenme en temel faktör olarak karşımıza çıkıyor. ‘Sağlıklı bağırsaklar için nasıl beslenmeliyiz’ dediğinizi duyar gibiyim. O zaman gelin birlikte inceleyelim.

Prebiyotik ve probiyotik besin kaynaklarına sofranızda yer verin. Bunlar; enginar, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, yer elması, muz, baklagiller, fermente edilmiş gıdalar, yoğurt, kefir, turşu bu besinlere örnek olarak gösterilebilir. Renkli beslenmeye özen gösterin, tek tip beslenmeyin, mikroorganizmalarınızı çeşitlendirin. Lif içeriği yüksek besinler, bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasına imkan sağlar. Bağırsak duvarı sağlığı için et-kemik suyu tüketin. İşlenmiş gıdalardan kaçının, işlenmiş gıdalar bağırsaklardaki yararlı-zararlı organizma dengesini bozar. Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz vücudumuzdaki kasları uyararak organlarımızın daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Mümkün olduğunca stresten uzak durun. Çünkü bağırsak sağlığı ile zihinsel bağlantı da çok önemlidir. Bu konuda da stres yönetimini hayatımızda sürekli olarak uygulayabilmeliyiz.

İkinci beynimize yani ‘bağırsaklarımıza’ iyi bakalım.

Sağlıkla kalın.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri