TESBİT NAME

Kral Çıplak !

Kral Çıplak !

14 Mayıs Pazar günü katılım oranı ve tansiyonu yüksek, sınırları Türkiye ile kalmayan tarihi bir seçim yaşadık. Kabul edilmeli ki demokratik olgunluk içerisinde, olması gerektiği gibi bir seçim yaşandı.

Seçimin muhalefet ayağında kısmen tansiyon yükseltici ataklar yapılmış olsa da seçim psikolojisi içerisinde olabilirlik düzeyinde bir seçim yarışı olduğu kanaatindeyim.

22 yıl yıpranmak için yeterli bir zaman olmasına rağmen AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın aldığı oy oranını başarılı buluyorum.

Kemal Kılıçdaroğlu gibi kolay bir rakibe karşı, 9 yamalı bohça gibi bir Millet İttifakına karşı seçimin kazanılamamış olmasını kesinlikle başarısızlık olarak değerlendiriyorum.

Cumhur ittifakı yüzde 49,42 Millet ittifakı yüzde 45 oy aldı. Yaklaşık 5 puan fark atılmış olmasına rağmen, seçim 2. tura kaldı.

Başkanlık koltuğuna Recep Tayyip Erdoğan’ı 1 adım daha yakın görüyorum. Ama Kılıçdaroğlu tam ensesinde duruyor. En ufak bir hata telafisi olmayacak sonuçlar doğurabilir. Bu 15 gün önemli….

Sinan Oğan Başkanlık seçiminde Türkiye’nin hemen her yerinde yüzde 5 oy alarak üzerinde düşünülmesi gereken bir kitle ortaya çıkardı.

Türkiye geneli %5,19 oy alanSinan Oğan memleketi Iğdır’dan %11,94 oy aldı.% 8.82 ile en yüksek 2. Oy oranı Kayseri oldu. Kayseri’nin Sinan Oğan’a olan bu teveccühünü önemsiyor, ciddiye alıyorum. Bu konu ile ilgili ayrıca bir yazı kaleme alacağım.  

2. Turda Sinan Oğan’ın Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceği kanaatindeyim.

Muharrem İnce, Sinan Oğan’ın ortaya koyduğu bu şansı talihsiz bir şekilde yarıştan çekilerek kaçırdı. Keşke çekilmeseydi ve siyasi yelpazede yerini alsaydı. Gençlik ve reel düşünen kuşak Muharrem İnce ismiyle kendilerini ifade ettiklerini düşünüyorlardı. Rahmetli Ecevit gibi nevi şahsına münhasır bir tarz ile siyasi yelpazede kalıcı yeni bir soluk, yeni bir ses olacağı inancım var idi ancak bir CİA-FETÖ operasyonu neticesinde yarıştan çekilmesi bu düşüncelerimi olumsuzladı, öldürdü.

CHP ve Millet ittifakı bir sonraki yazımın konusu olacak inşallah.

Türkiye geneli tablo bu şekildedir.

Gelelim Kayseri özeline.

Ak Parti yerel seçimlerde;

 2014 te %58.9,
2019 da %63.4 oy almıştı.

Ak Parti Milletvekili genel seçimlerinde;

2011 de %64.9,
2015 te %65.3,
2018 de %50.6 oy almıştı.  

Ak Parti’de oyların %65 ten % 60 a, %60 tan% 50 ye düşüşün nedeni konuşulamadı bile! Sorulamadı bile! Mırıldanılamadı bile!

14 Mayıs 2023 Milletvekili seçimlerinde Ak Parti’nin oyları %40.72 ye indi. Oyların bu denli düşüşü nereye kadar inince konu etüd edilecek acaba?

Recep Tayyip Erdoğan 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %70.31 oranında oy almıştı.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Erdoğan % 63,33 aldıl.Burada da 7 puanlık bir düşüş söz konusu.

Ak Parti 7 vekilden 6 vekile , şimdide 6 vekilden 5 vekile düştü. ( Kayseri 9 vekilden 10 vekile çıkmış olmasına rağmen )

Kayseri AK Partinin doğduğu ve kalesi pozisyonunda olan bir şehirdir. Ak Parti Kayseri’de göz göre göre erimektedir. Aslında veriler bağıra bağıra bir şeyler söylüyor. Bu netice ile neden yüzleşilmediğini çok merak ediyorum. AK Parti bu durum ile yüzleşmeyi doğru yapamaz ise Anavatan Partisinin kaderini paylaşacağından şüphem yoktur.

Kral çıplak ama kimse söylemeye yanaşmıyor. Kayseri’yi özetleyen cümle bu olsa gerek.

Kalın sağlıcakla…

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri