- 09 Mart 2024 - YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR. “GAZZE’DEN ÖNCE – GAZZE’DEN SONRA”
- 03 Eylül 2023 - 15 Temmuzu Tersinden Okumak!
- 16 Mayıs 2023 - Kral Çıplak !
- 04 Mayıs 2023 - Akparti Listesi-Hulusi Akar-Ayşe Böhürler-Şaban Çopuroğlu
- 23 Ocak 2023 - Hz. İsa'nın Tasvirinin Yırtılmasına, Ceza Olarak Kilise Önünde Yüz Sopa Vuruldu.
- 13 Kasım 2022 - Rusya - Ukrayna Savaşı Ne Zaman Biter ?
- 05 Eylül 2022 - Savaşma ! Sabret !
- 13 Temmuz 2022 - Kurban Derisi Toplama Eylemi Bitti. Toparlanalım ... !
- 05 Nisan 2022 - 23 Nisan Eziyet Bayramı Olmasın !
TESBİT NAME
Sağlık Sistemi Çöküşte mi !?
Sağlık Sistemi Çöküşte mi !?
Sağlıkta dönüşüm muhteşemdi. Dünyada örneği olmayan, ülke olarak kendimize özgü bir sağlık sistemi geliştirdik. Sağlık hizmetine ulaşmak kolay ve bedava.
Aile Hekimliği sistemi tam manasıyla oturmasa da, genel olarak güzel hizmet verilmektedir.
Tıp Fakülteleri eski SSK’yı aratmayacak şekilde tam bir mağduriyet hastanesi. Allah ellerine düşürmesin. Dr. hocaların dükkanı gibi çalışıyor hastane. Parayı verirsen işler tıkır tıkır yürüyor. Para vermeden tedavi almak istersen en ufak bir tetkik için randevu 6 aydan başlıyor…
Kayseri Devlet Hastanesi destan yazıyor. Kısıtlı imkanlar, dağınık yerleşke ile güzel iş çıkartıyor. Devlet Hastanesinde sabahın 5 inde girilen hasta kayıt kuyrukları gündem oldu. Kamuoyu kuyrukla uğraşırken, kuyruğun Molu’daki gövdesi ve başı ile kimse uğraşmadı !...
Devlet Hastanesindeki hasta yoğunluğunu ve kuyrukları, talebin fazla olması olarak değerlendiriyorum. Neredeyse Şehir Hastanesine yakın hasta baktığı bilinmektedir.
Şehir Hastanesi Pandemi döneminde tam bir efsaneydi. Sanki Şehir Hastaneleri, Sayın Cumhurbaşkanız Recep Tayyip Erdoğan’ın kerameti diyecek kadar şehrimizin, ülkemizin pandemide elini tuttu, nitelikli-özellikli hizmet verdi. Fiziksel yapısının çok uygun olması, işletme mekanizmasının dinamik olması ile tam bir marka bölge hastanesi olarak görevini yerine getirdi. Pandemi döneminde iyi ki Şehir Hastaneleri vardı.
Özel Hastaneler Kayseri’de eskiden beri güçlü ve kurumsaldır. Kamu Hastaneleri pandeminin yükünü omuzlayınca, Çovit dışı hastalar soluğu özel hastanelerde aldılar. Yüzyılın parasını kazandılar!…
Pandemi öncesi ve pandemi zamanı iyi organize olmuş bir sağlık sistemi ile zorluklar aşıldı. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Ancak;
Pandemi bitti. Artık normale dönmeliyiz. Çözümcül, dinamik, anlık kararların alınarak çözüme dönük duruşları artık göremiyoruz.
Zoru başardık. Kolayda boğuluyoruz… Neden acaba ?….
Pandemi öncesi ve pandemi zamanında verilen sağlık hizmeti ile çağ atladık. Pandemiden sonra doksanlı yıllara geri döndük sanki. Covid insanları değilde, sağlık sistemini mi çökertti? Bilemedim!…
Sağlıkta dönüşüm hükümete en çok artı puan kazandıran mevzu idi. Şu anda sağlık işleyişi hükümete puan kaybettirmektedir.
Pandemi de en çok alkışlanan, övgüler dizilen sağlık çalışanları idi. Şehir hastaneleri pandemiden önce hastalara hızlı teşhis koyabilen hızlı müdahale edilen hastaneler olarak anılmaktaydı. Bir hafta içinde istenilen doktora muayeneye gidiliyor, tahliller yapılıyor belki de aynı hafta içinde operasyon yapılıp hastalar taburcu ediliyordu.
Ne oldu peki? Covit sağlık sistemini çökertti mi? Olan bu. Randevu alınamıyor, teşhiş konulamıyor, tahlil yapılamıyor, çekilen filmin raporuna ulaşılamıyor.
Pandemiden önce bir hafta içinde yapılan tüm işlemler şu anda en az bir yılda yapılabiliyor. Nasıl mı? Randevu almak için sisteme giriyor veya telefonla talebinizi iletiyorsunuz. Size uygun bir randevu bulunamadı iletisi geliyor. Peki uygun randevu olursa haber verilsin mi diye soruyor? Evet derseniz size uygun randevu çıkarsa mesaj geliyor 25 dakika içinde gir, onayla diye. Girdiniz onayladınız diyelim 25 gün sonraya randevu aldınız. Gün geldi, gittiniz doktora. Bilumum tahliller yapıldı, bir şeylerden şüphe duyuldu. Ultrason çektirmeniz gerekiyor. Radyoloji bölümüne gidiyorsunuz yedi ay sonrasına randevu veriliyor. Ultrason günü geldi çektirdiniz tam net anlaşılmıyor. Tomografiye bakalım, yedi ayda onu bekleyin. Tomografiyi de çektirdiniz, bir de MR çektirelim, bir şey atlamayalım. Peki yedi ayda da o çıkacak. Evet bir kanser şüphesi var. Biyopsi yapalım. Bir ay sonra biyopsi bir ay sonra patoloji raporu çıktı. Tam 24 ay sonra size gırtlak kanseri olduğunuz teşhisi kondu. Peki ne aşamada? 24 ay önce bu teşhis konsaydı kanserin başlangıç evresindeydiniz. 24 ay sonra ilerlemiş aşamasındasınız. Çocukluğumuzda erken teşhis kanseri önler diye pullar dağıtılırdı. Ama teşhiş konması iki yıl sürüyor artık. Gelinen bu durum, artık ölün anlamına gelmiyorsa ne anlama geliyor acaba?
Bu yazılanlar hikaye değil, gerçek. Şu anda Ultrason randevuları, Şehir Hastanesinde 4 ay, Tıp Fakültesinde 6 ay sonraya verilmektedir.
Pandemi öncesi ve pandemi döneminde tıkır tıkır işleyen sağlık sistemi, şimdi ne oldu da ağır-aksak işliyor? Normalleşme bu kadar zor mu?
Yoksa….
Henüz Yorum yok