Dyt.Özgenur Topaloğlu

10 Basit Adımla Kilo Kontrolü

Geçmişten günümüze kadar gelen en önemli halk sağlığı sorunu olan obezite gün geçtikçe daha çok insanın hayatını zorlaştırmaktadır. Türkiye’de de obezite bir çok kişinin sorunu haline gelmiştir. Hatta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2022 verilere göre Avrupa’da obezite birincisi olmuştuk. Peki bu obezite nedir? Obeziteden korunma yolları var mıdır? Gelin birlikte inceleyelim.

Obezite, insan sağlığını bozabilecek ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Gün içerisinde alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu ağırlık artışı meydana gelir. Alınan enerjinin fazla olması durumunda her geçen gün artan kilomuz obeziteyle sonuçlanır.

Gelin 10 basit adımla kilomuzu kontrol edelim

1- Su tüketiminizi arttırın. Günlük kg başına 30-35 ml su ihtiyacımız vardır.

2- Hareketinizi arttırın. Günlük kilomuzu korumak için 30 dk fiziksel aktivite yapmamız gerekir. Bu fiziksel aktivite günlük işlerimizin dışında bir hareket olmalıdır.

3- Daha küçük tabaklar tercih edin. Önce gözümüzü doyurmak gerekir, küçük tabak algısıyla tabak dolusu yemiş gibi hissedeceksiniz.

4- Her öğün salata tercih edin. Günlük 4-5 porsiyon meyve sebze tüketmek günlük ihtiyacımız olan posanın büyük bir kısmını karşılar. Salatalarınızı sirke ile tatlandırabilirsiniz.

5- Yemekten önce su içmeyi deneyin. Daha çabuk tokluk hissi oluşmasına yardımcı olacaktır.

6- Daha küçük lokmalar alın ve daha yavaş çiğneyin. Ne kadar çok çiğnersek beyin tokluk hormonunu o kadar çok uyarır ve doyma hissini çabuk hissedersiniz.

7- Yumurta-peynir-yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinler uzun süre tokluk sağlar.

8- Uyku saatlerinizi düzenleyin. Uyumadan 2-3 saat önce besin alımınızı durdurun.

9- Uzun süre süren şok diyetlerden kaçınmalısınız. Bu diyetler metabolizmanızı yavaşlatacaktır.

10- Basit karbonhidratların yani hamur ve hamur işlerinin, şeker ve şekerli gıdaların tüketimini mümkün oldukça azaltmalısınız.

Sağlığımız için bu basit 10 adımı uyguladığımızda obezite bizim için sorun olmaktan çıkacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri