HALENUR ULUYOL

SAĞLIĞIN TEMELİ “YETERLİ VE DENGELİ BESLENME”

SAĞLIĞIN TEMELİ “YETERLİ VE DENGELİ BESLENME”

Beslenme doğumdan önce başlamakta ve ölüme kadar yaşamı etkilemektedir. Sağlıklı bir yaşam için de kişilerin yeterli ve dengeli beslenmeleri, iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmaları gerekmektedir.  Beslenme alışkanlıkları yaşamın ilk dönemlerinde kazanılmaktadır. Bu durumu da etkileyen çeşitli etmenler bulunmaktadır. Örneğin; örf ve adetler, sosyo-ekonomik durum, eğitim vb.

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun zamanda almak için yapılması gereken bilinçli bir eylemdir. Açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek için değildir. İnsan yaşamı için 50’ ye yakın besin öğesine gereksinim bulunmaktadır ve insanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme etkilenmekte ve sağlık bozulmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun çalışması, yenilenmesi ve büyümesi için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarda alınması ve uygun şekilde kullanılmasıdır. Vücudun gereksinim duyduğu besin ögelerini yeterli miktarda alamaması yetersiz beslenme, gereksinimden fazla alınması ise dengesiz beslenmedir. Kısacası yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir. Yetersiz ve dengesiz beslenen bireyler kolay hasta olur ve hastalıkları ağır seyreder.

Yeterli ve dengeli beslenmemizi sağlayan besin ögeleri; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su olarak 6 grupta toplanmaktadır. Her bir besin ögesinin vücutta çeşitli fonksiyonları bulunmaktadır. Dolayısıyla herhangi birinin yetersiz alınması vücudun çalışmasında aksaklıklara sebep olacaktır. Bu noktada diyetisyenlerin önemi çok büyüktür. Diyetisyenler; büyüme ve gelişme, ömür boyu sağlığın korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılmasında bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını hazırlayarak  sağlıklı beslenme eğitimi vererek sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmaktadır. Ve daha birçok görev ve etkisiyle de topluma, bireylere fayda sağlamaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

 

Stajyer Diyetisyen HALE NUR ULUYOL


 

1 Yorum

Elif Esma BAĞCI

Elif Esma BAĞCI

05 Temmuz 2024
Bize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz 💯

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri

    Bu yazarın başka makalesi yoktur.