Müfit Furkan

Kıssadan Hisse

Yaklaşık iki yıldır aynı birimde çalıştığı arkadaşı ile öğle yemeği için yakındaki bir alışveriş merkezindeki kafeye gitmişlerdi. Arkadaşına "Sana birkaç soru sorabilir miyim, ama samimi cevaplar vereceksin?" dediğinde, "Olur tabi, sor bakalım" dedi arkadaşı. Başladı kendinden emin, alacağı cevapları az çok da tahmin ederek sorular sormaya…

Namaz kılıyor musun?

Hayır.

Bildiğim kadarıyla oruç da tutmuyorsun?

Şey… Evet, tutmuyorum, tutamıyorum. Dayanamıyorum ben açlığa.

Hacca gittin mi hiç ya da gitmeyi düşünüyor musun?

Yok beee, aman ne işim var arapların içinde. Hem oraya vereceğim parayı fakire veririm burada, daha sevapmış.

Zekat verir misin?

Zekattan kastın fakir fukaraya yardımsa yaparım ama hani bildiğim kadarıyla kırkta biri filan oluyor, o şekilde hesaplı değil de epeyce yaparım yani.

Alkol kullanıyor musun?

Arada bir alırım, dostlarla bir araya geldiğimizde ikram ederler.

Peki, eğlence mekanlarına gider misin?

Çok sık değil; yılda dört-beş kez, yılbaşı, doğum günü gibi özel günlerde arkadaşlarımla parti amaçlı giderim.

Hımmm. Kumar oynar mısın?

Kumarbaz değilim ancak tadında zaman zaman keyifli oluyor. Kumar denmez aslında, ortaya para filan koymuyoruzki, vakit öldürmek, işin eğlencesi bizimkisi. Bir defasında paralı oynamıştım. Geçen yıl Kıbrıs'a gitmiştik ya tatile, orada biraz takılmıştım makinelere mesela.

Faizle ilgili düşüncen nedir?

Bu aralar yüksek, paramın bir kısmı faizde, bankadaki danışmanımın yönlendirmesi ile zaman zaman dövize çeviririm, faiz yükselince tekrar faize dönerim.

Anladım. Peki yalan söylediğin oldu mu?

Sıkıştığımda küçük masum yalanlarım olmuştur ancak ciddi meselelerde insanları kandırmak için asla!

Tesettür hakkında ne düşünüyorsun?

Saygı duyarım, herkesin kendi tercihi. Ama bence şu devirde kafayı örtmek ne bileyim pek anlam veremiyorum. Saçını başkalarının görmesinde ne sakınca olabilir ki! Kalbin temiz olacak. Ha şu simsiyah giyinen sadece gözü görünenler var ya, işte onlara karşıyım. Ay ne bileyim, hem çağdışı hem de terörist olsa bilemezsin yanii.

Kurban keser misin?

Ayy kıyamam. Ne o öyle hayvan boğazlamalar filan. İbadet diyorlar bir de, ama ne bileyim her yer kan öyle ibadet mi olur yaa?!

Allah'a inanıyor musun? İnanıyorsan sence Allah nasıl bir şey?

İnanıyorum tabi! Var işte, ne bileyim her şeyi o yarattı, en büyük Allah yani.

Allah'ın istediği gibi biri misin, sence şu halde ölsen Cennetine alır mı seni?

Iııııı… İstediği gibimiyim; eh işte, yani şöyle şimdi; benim kalbim gerçekten çok temiz, insanlara, hayvanlara iyi davranırım, kimseye kötülük etmem, hırsızlık yapmam, doğayı kirletmem, annemi babamı üzmem, çalışkanımdır işimi iyi yaparım. Ne bileyim işte iyi insan olmaya gayret ederim. Allah da bunu istemiyor mu? Karşıma kötülükle gelmeyin diyor. İyi insan olun diyor. Cennete giderim herhalde. Niye? Çünkü iyiler Cennete gidecek. Ben de iyiyim.

Peki, namaz kılmadan, oruç tutmadan, imkanı olduğu halde hacca gitmeden, alkol alarak, faiz kazanarak, tesettüre girmeden de müslüman olunabiliyor yani? Cennete gitmek için iyi biri olmak yeterli öyle mi?

Üffff; amma sordun ha 'ahiret sorusu' mübarek! Sana cevap vermekten yemek yiyemedim doğru dürüst. Neden sordun şimdi bunları?

Hani bana "sen de müslüman olsan" demiştin ya. Uzun zamandır seni izliyorum, benim yaşantımla bir müslümanın yaşantısında ne fark var onu anlamaya çalışıyorum. Söylediklerine göre Cennete gitmek için; namaz, oruç olmasa da olur, faiz olabiliyor, eğlence, alkol serbest, başımı da kapatmak zorunda değilim; bu haliyle yaşantımızda bir fark yok ki. Cennete gitmek için iyi olmak yeterliyse zaten ben de iyi bir insanım! Şimdi niçin müslüman olayım ki?

…………..

Öyle ya; hepimiz iyi insanlarız!?

Rabbim; biz "müslümanlara" İslamı hakkıyla anlamayı ve yaşamayı nasip etsin. Allah'ı (cc) Kur'a'nın tarifiyle, Resulu Ekrem Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (sav) bildirdiği üzere, Esma ve sıfatlarıyla bihakkın bilmeyi, tanımayı ve bildirip tanıtmayı nasip etsin.

Rabbim bizleri şuurlu müslümanlara eylesin, nefsimizi ve neslimizi ıslah eylesin. Amin.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri