Müfit Furkan

Dikkat, Kontrollü Yavşak!

Dikkat, Kontrollü Yavşak!

Bu yazımız; “Yavşak adama makam vermenin, mertebesini yükseltmenin hükmü nedir Hocam?” diye soran kardeşime ve yavşaklara makam verenlere cevap niteliğinde bir yazı olup, ilhamını gerçek hayattaki bir yavşaktan almıştır.

Efendim; “Yavşak” kelimesinin sözlük karşılığı “Bit yavrusu, yılışık insan” olarak geçmektedir. Bu yazımızda ise sözlük karşılığının yanında halk arasındaki kullanımı ile birlikte “Yılışık, adam satan, güvenilmez, koltuk için her türlü ezikliği kabullenen, el-etek öperek bir makama getirilmiş,  yalaka, liyakatsiz, çapsız, hadsiz, iş bilmemekle birlikte makamından aldığı güçle mazlumu ezen, üstlerine yağcılık ederken astlarını ‘ısıran’, liyakatsizliği ile makamda kalabilmek adına her türlü samimiyetsizliği ve onursuzluğu yapan, konjonktüre göre şemşamer (Ay Çekirdeği) gibi her yana dönebilen, karaktersiz, kişiliksiz kişi” anlamında bilinçli bir şekilde kullanılmış olup bildiğiniz “Yavşağın” tam karşılığıdır. (Affınıza sığınarak)

Hoca Nasreddin’e atfedilen bir kıssa vardır: Hoca Nasreddin, evin ahırındaki eşeğini biraz hava alsın diye evin damına çıkarır. Bir müddet sonra tekrar indirmek ister ancak havadar yüksek yeri seven eşeği bir türlü indiremez. Çaresiz damda bırakır eşeği. Eşek işte; buldu ya boş bir meydan, tepinirken tepinirken damı yıkar ve aşağı düşüp ölür. Akıbeti ibretle izleyen Hoca Nasreddin “Demek ki, eşeğin mertebesini yükseltirsen hem bulunduğu yere hem de kendine zarar verir” der.

Efendim kıssadan hisse, “eşek” hükmünde yavşakları hak etmediği mertebeye çıkarırsan bir müddet sonra bulunduğu mevkiye de kendine de zararı dokunacaktır.

Gelelim baştaki sorumuzun cevabına: Evet, yavşak adama, “bu herifi ‘eşek’ gibi çalıştırır, her dediğimi yaptırır, güderim” düşüncesiyle makam verip, mertebesini yükseltenin de “eşeklikten” hissesi yok değildir. Yavşağın; bulunduğu yerde tepinirken, zararından sakınıp bir kenara çekilenleri “sindirdiğini” zanneden mevki verici, her şey devrilip yıkıldığında, kenara çekilenler karşısına dikildiğinde anlar kendi “eşekliğini”.

Trafikte “Kontrolsüz Kavşak” uyarı levhası ne denli önemli ise yukarıdakilerden bahisle, bazılarının kapısına “Dikkat, Kontrollü Yavşak!” uyarı tabelası koymak da o kadar önemlidir. İlkinde kavşağın kontrolsüz olduğunu bilir ona göre kavşağa girersiniz, ikincisinde ise yavşağın kontrollü olduğunu bilip ona göre laf edersiniz.

Ayrıca, yavşak adama makam vermek, mertebesini yükseltmek kamu zararı sayılmalıdır diye de kanaatim var. Yavşağın işgal ettiği koltuktaki “tepinişleri” yüzünden işlerin kalitesi düşer, çalışma barışı bozulur, çalışanların huzuru kalmaz. Tüm bu unsurlar kamu zararını beraberinde getirir. Makamına hürmeten “Adam” bilip, edeple yanına vardığın yavşak zaman israfından başka bir şey değildir aslında. Boş eşeğin yediği saman, yavşağa harcanan zaman zarardır.

Efendim, ne diyelim, yolunuz kavşaksız, iş yeriniz yavşaksız olsun…    

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri