Ömer Arif

Dört Şeyin Hesabını Sorarlar, Hazır mısın?

DÖRT ŞEYİN HESABINI SORARLAR,HAZIR MISIN?

 

“لَا تَزُولُ قَدَمَا عَبْدٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ أَرْبَعِ خِصَالٍ : عَنْ عُمُرِهِ ، فِيمَ أَفْنَاهُ ؟ وعَنْ شَبَابِهِ ، فِيمَ أَبْلَاهُ ؟ وَعَنْ مَالِهِ ، مِنْ أَيْنَ اكتَسَبه ؟ وَفِيمَ أَنْفَقَهُ ؟ وَعَنْ عِلْمِهِ ، مَاذَا عَمِلَ فِيهِ ؟”

 

Allahın Rasulü şöyle buyurdu:

"Kul şu dört şeyden sorulmadıkça bir adımını diğerinin yanına atamaz:

- Ömrünü nerede geçirdiğinden,

- Gençliğini nerede tükettiğinden,

- Malını nereden kazanıp nereye harcadığından,

- ilmi ile ne amel işlediğinden"

 

Kul, dört şeyden sorulmadıkça bir adımını diğer adımının yanına atamaz. Dünyada her yöne giden adımını, yerinden kımıldamaz olur. Harama, günaha, ve isyana giden adımlar kımıldamaz olur.

 "Ömrünü nerede tükettin nerede eskittin" Önce bundan sorulur. Ömür nimetini zevk-ü sefa meclislerinde, isyan bataklıklarında eskiten adama zor soru hem de çok zor. Zulme ve batıla giden ayağın sahibine çok zor soru.

Sonra Gençliğini nerede harcadığından sorulur. Ömrün hesabı sorulur. Allah sana bir hayat bahşetti. Hanginiz daha güzel amel işleyecek diye bu Dünya gezegenine sizi imtihan için gönderdi. İmkanlar verdi. İmtihanlar etti. Bu ömrü nerde tükettin?

Kimisi var ki; Allah'ın ömür nimetini onun rızası yolunda kullandı. Gecesini gündüzünden, gündüzünü gecesinden daha güzel kılarak Allah yolunda tüketti. Ahirete yönünü döndü. Dünya'yı bir tarla bildi. İmtihan mekanı bildi ve yönünü Allah'a döndü. ALLAH'a kulluk notasında yoğunlaştı. İtikad sahibi inanç sahibi oldu. Ameline müdavim oldu. Ahlaklı oldu. Muamelât sahibi oldu. Din yalnızca Allah'ın oluncaya kadar düsturu ile Allah yolunda gayret etti, cihat etti.

 

 Kimileri de var ki; Bu Dünyaya, dünyanın mal mülk ve servetine aldandı. Eli, yüzü, gözü bu dünya da eskidi. Saçı, sakalına isyan mahallerinde ak düştü. Ahireti hiç düşünmedi. Akıbetini de hiç düşünmedi. Ölmeyecekmiş gibi sanki, öldükten sonra da hesap yokmuş gibi bir hayat sürdü.

Ömrünü nerede tükettin? Bu soruyu müteakip  "gençliğini nerede geçirdin. "?Sorusu geldi halbuki; Gençlik ömürden bir parçadır ama önemine binaen tekrar gençlikten soruldu. Bu şu demektir; sana ömründen sorulur bir de dinamizmin, enerjinin ve   Allah'ın vermiş olduğu nimetlerden en çok istifade ettiğin gençlik hakkında ayrıca sorulur. Üçüncüsü, malından sorarlar. Derler ki önce söyle bakalım malı nereden kazandın sonra da nereye harcadın. Hem kazanç yolu noktasında sorarlar. Helalden mi haramdan mı kazandın diye. Hak hukuk bildin mi diye. Kazandıktan sonra nerelere ne şekilde harcadın diye sorarlar. Efendim malı ben kazandım mal benimdir istediğim gibi harcarım diyemezsin. Harcadığından da kazandığından da sorarlar.

 

Kimisi vardır ki Ebubekir, Ömer misali mal edindiler. Onlar edindikleri mallar ile Cenneti kazandı, Cenneti elde etti. Kimisi de elde ettiği malı heva heves ve şeytan yolunda harcadı onlarda tamamen kaybetti.

Dikkat! Haram mal, ateştir ateş.. Kolay yoldan para kazanmak için helali bırakıp, harama koşan adam; Hesap var HESAP...

 

 Dördüncüsü, ilminden sorarlar, bildiklerin ile ne amel işledin diye. Allah'ın sana vermiş olduğu ilimle ne amel ettin diye. Bilmek yetmez ki. Bilmek yeterli değil. Bildiği ile amelde lazım. Amel de yeter mi Yetmez. İhlas da lazım ihlası da ölünceye kadar götürmek lazım. İlmi, kendisini belam yapıp ateşe gönderen de var, ilmiyle başı arşa varıp Cennet sofralarına konan da var.

İlmini dünyalık pahası satan, menfaat kapılarında nöbet tutan ulema; Cennetin kapısından kovulduğu zaman; ahu inin zamanıdır, pişmanlık zamanıdır.

 

 Ne mutlu ki ömrünü, hayatını Allah'ın razı olduğu şekilde yaşayıpta o şekilde hesabını vereceği bir hayat sürenlere. Allah'ın verdiği gençliği, dinamizmi Allah yolunda kullananlara. Malını helalinden kazanıp Allah'ın rızasında harcayanlara. İlmini amel edip amelinde ihlaslı olup cenneti bulup Cemalullahı seyredenlere.

 

KENDİNİ DÜNYAYA KAPTIRIP BU DÖRT ŞEYİN HESABINI UNUTMA.

1 Yorum

Yusuf YEŞİLKAYA

Yusuf YEŞİLKAYA

02 Ağustos 2020
Allah razı olsun kıymetli hocam. Kalemine ve yüreğine sağlık.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri