ADNAN KALKAN

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI CİNSEL KİMLİK GELİŞTİRME

Çocuklarda Sağlıklı Cinsel Kimlik Geliştirme

Kimlik, insanın tanımlanması ve konumlanması açısından büyük öneme sahiptir. Kimlik ve kişilik bu anlamda bir bütündür. Sağlıklı kimlik ve kişiliği inşa eden insan her alanda olgunluğa ulaşabilir.

Psikolojik, sosyal, biyolojik açıdan olduğu gibi cinsel kimlik gelişimi de insanın bütünlük ve olgunluğu açısından önemlidir. Evlilik yıllarında eş iletişiminde dahi etken kavramlardan biridir cinsel kimlik. Bu anlamda çocukta cinsel kimlik gelişimi önemlidir.

Genel anlamda bakıldığında çocuklarda sağlıklı cinsel kimlik geliştirmenin temel unsurları arasında açık iletişim, anlayış, doğru bilgilendirme, sınırlar koyma ve çocuğun gelişim düzeyine uygun bilinçlendirme gibi unsurlar bulunmaktadır. Ebeveynler ve eğitimcilerin, çocuğun cinsellikle ilgili sorularını anlayışla karşılaması, doğru terimleri kullanması ve çocuğun merakını desteklemesi önemlidir. Ayrıca, cinsellikle ilgili kişisel ve toplumsal sınırları öğretmek, mahremiyeti vurgulamak ve olumlu beden imajını desteklemek cinsel kimlik geliştirmede önemlidir.

Çocuklarda cinsel kimlik geliştirmede etkili olan bazı faktörler şunlardır:

Açık İletişim

Çocuğun cinsel içerikli sorularını anlayışla karşılamak gerekir. Yaşına uygun ve anlayacağı düzeyde iletişim kanalları kullanılması önemlidir. Sorulan sorulara anlayışla cevap vermemek, çocuğun merakını artırmaya ve yanlış kaynaklardan öğrenmesine sebep olabilmektedir. Bu anlamda açık iletişim önemlidir.

Ayrıca açık iletişim kanalları oluşturarak, çocuğun kendi duygularını paylaşması teşvik edilmelidir. Çocuk duygularını paylaştığı takdirde, anne babalar onların yanlışlarını düzeltme şansı yakalayabilirler.

Doğru Bilgi Verme

Cinsellikle ilgili doğru ve yaşa uygun bilgileri sağlamak cinsel kimlik kazandırmada önemlidir. Ebeveynler bazen çocuklara yanlış bilgiler verip onların yanlış kimliğe bürünmesine sebep olabilmektedir. Her ne kadar her yaşta her bilgi olduğu gibi verilmesi yanlış olsa da neticede yanlış bilgi verilmesi de yanlıştır. Çocuğun yaşına uygun, doğru bilgiler verilmelidir.

Gençler arasında cinsel kimlik krizlerinin ciddi anlamda arttığı şu zamanda cinsel kimliği olumsuz bir tabu olarak değil, doğru ve fıtrata uygun bir konu olarak ele almak. Çocuk yaşta, çocuğun kendisini tanımasını, çocukluk ve ergenlik yaşlarında yaşına ve fıtratına uygun olarak cinsel kimlik çocuğa anlatılmalıdır. En önemlisi ise ailede anne babanın rol model olması cinsel kimlik geliştirmede büyük önem taşır. Nitekim kız çocukları annesini, erkek çocuklar babasını model alır. Ebeveynin modelliği çok önemlidir.

Sınırlar Koyma

Gerek şahsi gerekse toplumsal adab-ı muaşeret bağlamında çocuğa uygun olmayan davranışları belirlemek ve sınırlar koymak cinsel kimlik kazandırmada önemlidir. Hız, haz ve ayartının gençleri kuşattığı şu zamanda sınırların belirlenmesi ve bu sınırlar çerçevesinde cinsel kimlik meydana getirilmesi önemlidir. Nitekim cinsellik gibi önemli bir konuda sınır bilmemek hayatın her aşamasında sorunlara sebep olur. Sosyal hayatın zora girmesine, şahsın olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu sebeple cinsel kimlik sınırları iyi çizilmelidir.

Mahremiyet Bilinci

Mahremiyet konusunda bilinçlendirme yapmak cinsel kimlik kazandırmada önemlidir. Çocuğun kendi cinsel mahremiyeti çocuğa anlayabileceği dilde ve sadelikte anlatılmalıdır. Aile mahremiyeti, oda mahremiyeti vs. çocuğa anlatılmalıdır. Kardeşleri ile arkadaşlarıyla mahremiyeti anlatılarak cinsel kimlik kazandırmada çocuğa katkı yapılmalıdır.

Yaş ve Kritik Dönem

Cinsel kimlik kazandırma aşaması yaşa ve kritik döneme göre verilmelidir. Yani, bilgi bombardımanından kaçınarak cinsellik bilgisi adım adım çocuğa kazandırılmalıdır. Çocukken mahremiyet ile başlayan cinsel kimlik, ergenlik yaşına doğru kendi ve karşıt cins bilgisi kazandırmayla devam edilmelidir.

Beden İmajı ve Kabulü

Cinsel kimlik kazandırmada bedenin doğal değişimleri konusunda bilgilendirme yaparak olumlu bir beden algısı oluşturmak gerekir. Çocuğun kendi bedenini tanıması ve kabul etmesi önemlidir. Kız ve erkekler, kendi cinsiyetini doğru şekilde öğrenmesi ancak doğru beden algısıyla mümkündür.

Kız ve erkek giyim ve davranışları özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ile değişti ve hatta denebilir ki karıştı. Sosyal medya başta olmak üzere, dış etkenlerden kaynaklanan yanlış beden imajı ile mücadele etmek ve fıtri olan, doğru cinsel kimliği çocuğa kazandırmak için beden algısını çocuğa kazandırmak önemlidir.

Cinsellikle İlgili Değerler

Çocuklara cinsel kimlik kazandırırken toplumsal ve manevi değerler çerçevesinde anlatmak gerekir. Cinselliği, yaşa ve döneme göre farklılaşsa da değerler ile anlam kazandığı vurgulanmalıdır. Cinsellik ve cinsel kimliğin sınırlarının varlığı ve bu sınırların işlevsellik zamanları bakımından değerler çerçevesinde şekillenmesi gerektiği yaşına uygun verilmelidir. Kız ve erkek ilişkilerindeki sınırlar değerlerle ve inanç dünyasıyla şekillendiği öğretilmelidir. Cinsellik ve mahremiyet birlikte ele alınarak cinsel kimlik kazandırmaya çalışılmalıdır. Aksi yönde cinsellik korkulan, yanlış, uzak durulması gereken bir kimlik olarak çocuğa aktarılırsa, evlilik hayatını dahi olumsuz etkileyebilir. Her şeyi fıtrat ölçüsünde vermek gerekir.   

Her çocuk farklıdır. Ancak biyolojik, toplumsal ve inanç değerleri çerçevesinde şekillenen kimlik, çocuğa doğru şekilde kazandırılmalıdır. Cinsel kimlik kazandırma konusunda anne baba rol modeldir. Eğitim kurumları ise destek konumundadır. Cinsel kimlik üzerinde sosyal medyada ciddi tahribatın olduğu bu zamanda, çocuklara değerlerimiz odaklı cinsel kimlik kazandırmaya gayret etmek gerekir. Bu konuda aileler ve eğitimciler kendini iyi yetiştirmelidir. Böylece neslimizde bilinçli şahsiyet olarak kimlik ve kişilik inşa etmelidir.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri