Mahmut Sami Saka

TradeMap Analizi Nedir, İhracat ve İthalat için Önemi

TradeMap Analizi Nedir ,İhracat ve İthalat için Önemi

 

Genel Bilgiler :

Trade Map  ; ihracat ve ithalat analizleri için kullanılan Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (International Trade Center) en önemli projelerinden biridir. Trade Map hangi ürünün hangi ülkeden yılda ne kadar ihracat yada ithalat edildiğini, pazar paylarını ve potansiyel pazarları saptamakta çok önemli bir bilgi kaynağıdır. Trade Map Uluslararası Ticaret Merkezinin önemli bir projesidir. Dünya’nın her yerinden gelen gümrük bilgilerine dayandırılarak oluşturulan bu platform Armonize sistemde bulunan 5300 ürünü kapsamaktadır.

Trade Map’te hangi bilgilere ulaşabiliriz? 

Yıl bazlı olarak Gtip koduna göre , ülkelere göre İhracat rakamları, ithalat rakamları, pazar payları, ülkeler arası ticaretin büyüme oranları, geçmiş yıllara göre ticaretin büyüme ve küçülme oranları, ürünlerin ihracat yada ithalat rakamları içinde aldıkları paylar, ülkeler ve ticaret grupları arasında yapılan ticaret rakamları, ürünler bazında uygulanan gümrük vergileri oranları, dünya ticareti içerisindeki payları gibi birçok bilgiye ulaşabileceğimiz bir platformdur .

Nasıl Kullanabiliriz ?

Öncelikli olarak Gtip kodunu tanımlamamız gerekir.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir. Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır.

 

 Örneğin son günlerde oldukça yaygın olan Karavan ürününü analizimizde ele alalım. 

 

 

Gtip Kodu aramalarınızda Tarife Arama Motoru olan https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara/TarifeBasitArama/DetayliBilgiler#websitesi üzerinden işleme başlayabilirsiniz.

Öncelikle analiz yapacağımız buton kısmına Karavan ibaresini yazalım .

 

  

İlgili boşlukları doldurduktan sonra karşımıza şu şekilde bir sayfa açılacak .

 

  

Görebileceğimiz üzere Karavan ürünü için 871610920000 gtip kodlu Karavan tipi kamp/ikamet için römork, yarı römorklar ürünün tespit etmiş bulunmaktayız.

Gtip kodunu elde ettikten sonra https://www.trademap.org websitesine giriş yaparak sırasıyla şu yolu izleyelim.

  1. Ürün kısmında boşluğa 6 hane olacak şekilde Gtip kodunu yazalım ( 6 haneden daha fazla yazılacak detaylar ücrete tabi olacağı için ücretsiz 6 haneli arama ile de istediğimiz veriye aslında ulaşmış olacağız )

 

  

  1. Gtip kodunu yazdıktan sonra Trade Indicators ibaresini tıkladığımızda en güncel veri olan ( pandemiden dolayı henüz 2020 yılı verileri sisteme işlenmedi) 2019 verilerine ulaşacağız.

 

  

 

Tablo’da 2019 Yılı Dünya Geneli İthalatçılar Listesini görmekteyiz

Ayrıca Türkiye’den yapılan ihracatları da burada analiz edebileceğiz . Alan kısmında other criteria’yı “Exports” ve Country kısmını “Turkey” seçelim.

 

  

Bu seçim sonrası Türkiye’den diğer ülkelere yapılan ihracatların listesini görebileceğiz.

 

 

Referans: TradeMap

Value exported kısmında yazılan tutarların 1000 ile çarpılması gerektiğini unutmayınız.

 

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim

Mahmut Sami SAKA

 

29.07.2021

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri