- 28 Mart 2023 - Türkiye’nin Gurur Markası #TOGG
- 17 Ocak 2023 - AB’nin yeni ticaret ortağı, Türkiye
- 20 Kasım 2022 - Türkiye Yüzyılı
- 17 Ağustos 2022 - Rusya – Ukrayna Savaşının Dünya Ekonomisine Etkisi
- 31 Temmuz 2022 - Euro Bölgesinde Neler Oluyor ?
- 04 Ağustos 2021 - TradeMap Analizi Nedir, İhracat ve İthalat için Önemi
- 28 Haziran 2021 - DEİK Platformunun İş Dünyası için Önemi ve İhracata Etkisi
- 08 Haziran 2021 - Yerinde Pazar Analizi - Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri
- 25 Mayıs 2021 - Aşı pasaportu nedir, nasıl kullanılacak ?
- 06 Mayıs 2021 - İhracata Dair Herşey
- 20 Nisan 2021 - Linkedin Platformunun Önemi ve İhracata Etkisi
Mahmut Sami Saka
Otomotiv Sektöründe Yaşanan Çip Krizi
Konu:İthalatta Yaşanan Problemler ; Otomotiv sektöründe yaşanan Çip Krizi
Öncelikle Ne Oldu? onu belirterek başlayalım yazımıza ..
Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açmasına neden oluyor.
Daha önceleri krizler; su , gıda vs gibi ürünleri tedariği üzerine olurken , günümüzde Çip tedariği ile boyut atlamış oldu
Çip krizi Dünya’da ve Türkiye'de büyüyor. Ünlü otomotiv devleri üretimlerini durdurduklarını açıklamaya başladı.
Çip Neden Önemli ?
Sağlık için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüştü, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisiyle otomotiv sektöründen başlayarak yeni bir sorun haline geldi ..
60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşenine dönüştü. "Yarı iletkenler" olarak da bilinen çiplerin yıllar geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarımları, üretimini zorlaştırdı ve yaşanan küresel arz sıkıntısının temelini oluşturdu.
Yeni fabrikaların kurulmasının uzun zaman almasından ve milyarlarca dolara mal olmasından dolayı çip sektörü günümüzün en önemli iş kollarından biri.
Bunun ana sebebi Covid-19 sürecinin firmaları Uzaktan çalışma sistemleri geliştirmeye ve bulut altyapısı kurmaya ya da mevcut altyapıları iyileştirmeye zorlamasıdır. Teknolojik ürünlerin artan kullanımıyla çiplere olan talep artış gösterirken, bu ürünlerin arzı beklenmedik talebi karşılamakta yetersiz kaldı.
Bu Sorun Nelere Yol Açabilir?
Çip sektöründe küresel çapta yaşanan arz sıkıntısı, ilk olarak otomotiv sektöründe hissedildi. Deloitte raporuna göre, LCD ekranlardan araç içi sistemlere kadar her şeyi içeren otomotiv elektroniğinin, 2030'e kadar bir otomobilin üretim maliyetinin yüzde 45'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu elektroniklerde kullanılan yarı iletken tabanlı bileşenlerin maliyetinin 2020'de 475 dolara, 2030'da 600 dolara kadar çıkacağı öngörülüyor.
Şuanda ;
Küresel çip sıkıntısı; Ford, General Motors, Toyota, Volkswagen, Honda, Stellantis ve elektrikli araba üreticisi Nio gibi otomobil üreticilerinin çipler ile mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaları satın almak için mücadele etmelerine, üretimi azaltmalarına veya tesislerini kapatmak zorunda kalmalarına neden oldu.
Ülkemizde de üretim yapan otomotiv şirketlerinin üretiminin de aksamasına neden oldu.
Oyak Renault, çip sorunu nedeniyle 15-22 Mart'ta üretimine ara verirken, Tofaş, 18 Mart'ta Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, çiple ilgili yaşanan tedarik sorunu nedeniyle 19 Mart-5 Nisan'da üretimin duracağını duyurdu. Tofaş, söz konusu kararın etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla üretime ara verilen süre içerisinde üretim tesislerinin bazı periyodik bakım çalışmalarının gerçekleştirileceğini aktararak, üretim dışında kalan operasyonların faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.
Kısa , Orta ve Uzun Vadeli Çözümler;
Dünyanın en büyük mikroçip üreticisi firmalarından Intel'in 20 milyar dolarlık yatırımla ABD'nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığı açıklandı.
Güney Kore'nin dünyaca ünlü elektronik şirketi Samsung'un, 2030 yılında en büyük çip üreticisi olma hedefiyle 116 milyar dolar bütçe ayırması dikkati çekiyor. Söz konusu hedef kapsamında, Samsung'un Güney Kore'nin kuzeybatı bölgesinde yapımı devam eden dev fabrikasının bu yıl üretime başlaması öngörülüyor. Fabrikada, yeni cep telefonlarının standartlarına uygun çip üretimi yapılması da planlanıyor.
Dünyanın en büyük fason üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing de (TSMC) Intel gibi Arizona'da 12 milyar dolar değerinde bir fabrika kuruyor. Fabrikanın 2024'te üretime başlaması hedefleniyor.
Ülkemizde Ne gibi Çalışmalar Var?
Türkiye'de de yerli çip üretimine yönelik çalışmalar bulunuyor. TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde (BİLGEM) yürütülen "Çakıl Milli İşlemci Projesi" ile silah sistemlerinde kullanılan yabancı menşeli mikro işlemcilerin yerini alabilecek milli bir işlemci geliştiriliyor.
Hızlı, düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları Türkiye'ye ait olacak olan Çakıl'ın prototip üretimi tamamlanırken, Çakıl'ın ilk olarak ASELSAN'ın ürünlerinde kullanılmaya başlanması hedefleniyor.
Ayrıca, çip üretimi konusunda Türkiye ve Malezya arasında geçen yıllarda iş birliği anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında, Türkiye'deki bazı şirketler, Malezya'daki şirketlerle iş birliği yaparak yerli çip üretimi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Konuyla ilgili yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] mail adresimize paylaşımda bulunabilirsiniz..
Referans: ForeksMilliyet
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim
Mahmut Sami SAKA
15.06.2021
Henüz Yorum yok