Mahmut Sami Saka

Yerinde Pazar Analizi - Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri

Yerinde Pazar Analizi  - Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri

 

Öncelikle ülkemizde 01 Haziran 2021 tarihi itibari ile başlatılan yeni sürecin başta tüm iş insanına ve vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini dilerim.

 Covid 19 dönemi ve sonrasında ortaya çıkan süreç uluslararası arena da yeni bir “challenge” ortaya çıkardı. Ülkeler yurtiçi ve uluslararası piyasada yer almak , mevcut durumlarını koruyabilmek adına , birçok adımlar atmak durumunda kaldılar .

 Daha önceki yazımızda “Aşı Pasaportu” (http://kayserianahaber.com/mahmut-sami-saka-nin-kaleminden_h11000.html)  konusuna değinmiştik ve konu hakkında ülkelerin yaklaşımlarına değinmiştik. Bunun devamında ne gibi yeni gelişmeler olduğunu elimizden geldiğince gözlemlemeye ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

 Bir ihracatçı olarak , her durumda seyahatlerimize devam etmeye ve müşterilerimizle biraraya gelmeye, piyasaların nabzını tutmaya devam ediyoruz .

 Bu haftaki yazım da ; 28 Mayıs - 03 Haziran 2021 tarihleri arasında Dubai / BAE seyahatimde aldığım notları sizlerle paylaşmak , pandemi geçiş sürecinde gözlemlediğim detayları ve Dubai pazarı hakkında bazı konulara değinmek istiyorum.

Genel Bilgilerle BAE ;

 

  Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu'da Arap Yarımadası üzerinde bulunan  yaklaşık 10 milyon nüfusu , 7 emirlikten oluşan küçük ama bir o kadar da önemli bir ülke durumundadır. Ülke nüfusunun %81’inin yabancı, %19’unun ise BAE vatandaşı olduğu tahmin edilmektedir

  Özellikle Dış ticaretten önemli miktarda gelir sağlanmaktadır. Dubai Emirliği'nin merkezi olan Dubai şehri aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Bu şehirde Cebel Ali  en aktif kullanılan limandır .

 Ülke genelinde 45 serbest bölge bulunmaktadır. Serbest bölgedeki sanayi yatırımlarının büyük kısmı, hafif sanayi ve son aşama montaja yöneliktir. Ayrıca birçok yabancı şirket bu serbest bölgeyi (çevre ülkelere yönelik re-export/transit sevkiyat için) ana dağıtım merkezi olarak kullanmaktadır.

 

Pandemi Sürecinde Ülkenin Stratejisi ;

  Pandemi sürecinde , Dünya’nın her bölgesi olduğu gibi BAE ‘de ciddi bir etkilenmeden nasibini almış , geçen yıl turizm ve ticari anlamda olağanüstü bir durağan dönem geçmiş , fakat 2021 yılı itibari ile aşı , test ve vb adımlarla bu süreci daha az zararla atlatacak sürece ülkeyi taşıyabildiklerini gözlemledim.

  Özellikle son 6 ayda  ülkeye kabul edilen turist sayısında , Dünya’da en yüksek turist oranına sahip ülke olarak , turizmi ve elbette ticari çalışmaları ayakta tutmaya çalışmakta olduklarını görüyoruz. Özellikle Dubai ve Abu Dabi bölgeleri turizm anlamında hiç olmadığı kadar Haziran ayında hareketli olduğu bilgisini yetkililer bizlerle paylaştı .

Restoranlar , Avm’ ler , toplu alanların açık olduğu ülkede , kısıtlamalar oldukça seyrek durumda.

Expo 2020 dönemi için hazırlıklarını tamamlamış olan BAE devleti  , yeni dönemde daha fazla turisti ağırlamaya hazırlanıyor.

 

İhracat Kapsamında Dubai / BAE

Serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğu BAE’nin ekonomik zenginliği büyük ölçüde petrol ve doğal gaz üretimine ve ihracatına dayanır.

 Dubai / BAE İhracat alanında dünyanın sayılı pazarlarından ve “stopover” diyebileceğimiz üslerden bir konuma sahip durumdadır. Özellikle re-export/transit sevkiyat için kullanılan bölge , başta Gulf ülkeleri (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) ve  Afrika pazarları için çok önemlidir.

 Sağlık , Turizm , İnşaat , Enerji sektörü , Bankacılık vb alanlarda çok önemli bir konumda olan BAE , ihracat – ithalat işlemlerinde tüm iş insanlarının bağlantılarının olması gereken bir durumdadır.

 700 milyar doların üzerinde Dış ticaret hacmine sahip ülke , İthalatda %5 oranında gümrük vergisine tabidir. Gümrük vergisi, ürünün CIF bedeli üzerinden tahsil edilmektedir.

İthali yasak ve kontrol altındaki ürünler listesine www.dubaicustoms.gov.ae adresinden de erişim sağlanabilmektedir.

 

TÜRKİYE – BAE İlişkisi

Türkiye-BAE dış ticaret hacmi 2015-2017 döneminde yükseliş trendine girmiştir. 2017 yılında 14,7 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştır. İkili ticaret, 2014 yılı haricinde, geçmiş yıllarda Türkiye lehine fazla vermiştir. İki ülke arasındaki ticaret, Türkiye lehine fazla vermektedir. Bu durumda, BAE’den petrol ithal edilmemesi önemli etkendir.

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne İhracatında Başlıca Ürünler (1000 Dolar)

  

Türkiye'nin 2023 yılı ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihtiyaca uygun olarak ihracatın gelişmesine olanak sağlamak amacıyla hayata geçirilecek olan Türkiye Ticaret Merkezleri projesi ülkemiz adına hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşma noktasında önemli bir misyon edinecektir. (http://ttcenter.com.tr)

Turizm Açısından Dubai / BAE

Ülke , turizm açısından oldukça zengin durumda olup , deniz – çölde safari , avm , restoranlar , ziyaret edilecek alanlar kapsamında ciddi bir hacme sahiptir.

Dubai’de yoğunlaşan perakendecilik hizmetleri, her yıl düzenlenmekte olan “Dubai Alışveriş Festivali” ve “Dubai Yaz Sürprizleri” adı altında düzenlenen etkinlikler 40°C’nin üzerinde seyreden sıcaklıklara rağmen diğer Körfez ülkelerinden ve Avrupa’dan gelen turistler sayesinde otel, restoran, havayolu ve mağaza işletmecilerini memnun etmektedir. Turizm konaklama sektörüne yönelik önemli altyapı yatırımları başlatan Abu Dhabi Emirliği’nde de turizm gelirlerinin bu paralelde artması beklenmektedir.

Ayrıca, Dubai “Expo-2020”ye evsahipliği yapacaktır. (https://www.expo2020dubai.com)

 

 01.06.2021 – Sharjah Çölü

 

 Son olarak önemli bilgileri sizlerle paylaşarak yazımızı tamamlıyoruz

Diplomatik Temsilcilikler & Ticaret Müşavirlikleri

T.C. Abu Dhabi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Tel: +971 2 443 32 61
Faks: +971 2 443 00 71
E-posta: [email protected]

T.C. Dubai Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği Tel: +971 4 332 79 33
Faks: +971 4 332 53 43
E-posta: [email protected]

BAE Ankara Büyükelçiliği
Tel: 0 312 491 21 51 - 490 14 14 - 490 14 68 Faks: 0 312 491 23 33
Eposta: [email protected]
Web: http://www.uae-embassy.ae/Embassies/tr

BAE Meslek Kuruluşları:

Abu Dhabi Ticaret Odası: http://www.abudhabichamber.ae Dubai Ticaret Odası: www.dubaichamber.com
Sharjah Ticaret Odası: http://www.sharjah.gov.ae/
BAE Müteahhitler Birliği: http://www.uaecontractors.org/

Firma Rehberleri:

Jebel Ali S.B. (jafza) Firma Rehberi: http://www.jd.ae/
Firma Rehberi-Lunad: http://www.yellowpages-uae.com/
Firma Rehberi-Yellow Page-: www.yellowpages.ae
Firma Rehberi-Kompass: http://ae.kompass.com/en
ITC Firma Rehberi: http://www.trademap.org/Index.aspx -(companies)

 

 

Kaynaklar: Ticaret Bakanlığı

 

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim

 

Mahmut Sami SAKA

04.06.2021

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri