Afife Betül

Erciyes'in Rabbi

ERCİYES’İN RABBİ

Bir dönem Din Kültürü Öğretmeni olarak Kayseri’ye atanmış bir arkadaşla aynı yerde birlikte kalmış, gurbet yoldaşı olmuştuk. Gün geçmiyor ki hem tarihi hem gündemi yoğun bu büyük şehirde yeni şeyler öğrenmeyelim. Bir gün arkadaşım okul dönüşü sofrada ev ahalisine şöyle dedi : “Bugün öğrencilere kıblemiz neresidir, diye sordum hep bir ağızdan ERCİYEEESS! diye bağırdılar” . Hepimiz şaşırmıştık. Şehrin maneviyatı hakkında ön bilgilerle donatılmış ben, safiyane şöyle soruvermiştim : “Nasıl yani! kimse kıblemizin KABE olduğunu bilmiyor mu?”. Arkadaşım tüm gün meseleyi düşünüp çözmüş bir edayla “ Erciyes Kıble yönünde olduğu için aileler çocuklarına pratik bir pusula / yön tayini sunmuşlar ama yine de ilginç” dedi.

Aradan epey günler sonra sabah namazımı kılmış, pencere yönüne doğru serdiğim seccademi toplayıp tefsir okumaya karar vermiştim. Perdeyi çektim..  Başı dumanlı karlı Erciyes heybetiyle beni karşıladı. Bir müddet öylece izledim yeryüzünün direklerinden birini. Tefsirini okuyacağım sure Kurayş idi : “ Kurayşi alıştırdığı için, onlara kış ve yaz yolculuğunu kolaylaştırdığı için, onları açken doyuran korkulardan emin kılan bu beytin (Kabenin ) Rabbine kulluk etsinler!”

Tefsirini okumazsak dönemin ortamını fiziki soysal ekonomik yapısını bilmezsek anlayamayacağımız bir sure idi… Sayfaları çevirdikçe kapalı noktalar açılıyor, vuzuha çıkıyor, mana/lar doğuyordu. Kabileler halinde yaşanan bir dönemde Kurayş, Mekkenin yerli halkı idi. Kâbe, Hz İbrahim’den beri kutsal bir mekân özelliği taşıyor, civar ülke ve şehirlerden hac için gelindikçe Mekke’de ticaret daima canlılığını koruyordu. Tarıma elverişli olmayan çorak bir yapısıyla Mekke, içinde yaşayanlara ticaretten başka iş imkânı da sağlayamıyordu. Peygamberimizin doğacağı sene Yemen valisi Ebrehenin Kâbe’yi yıkma teşebbüsü ve ebabil kuşlarıyla bu saldırıdan korunması, hem Kâbe’ye hem Mekke ahalisine prestij kazandırmış, Arap yarımadasında Mekke halkının dokunulmazlığı, Allah tarafından korunduğu fikri yayılmıştı. Bu sebeple civardaki her şehirden ticarete çıkanlar sadece yaz ya da kış yolculuğu yapabilir ve çölde harami tehlikesinden beri olamazken, Kurayş bu imtiyazla hem yaz hem kış yolcuğu yapabiliyor senenin her döneminde kazanıyor, hem de yolculuklarını büyük bir güvenle tamamlayabiliyorlardı. Haramiler bir ticaret kervanına saldırsa, kervandan biri “ben Kurayşdenim” dedi mi el-aman dilenerek kervanın yolu açılıyordu. Resulullah, Peygamberliğini ilan edip halkından sadece Allaha kul olmalarını istediğinde, Allah’ın onlara bu büyük ikramını/lütfunu hatırlatıyordu. Bari bu büyük lütuflar ve imtiyaz için Kabe’nin Rabbine kulluk etsinlerdi.

Erciyes; karıyla suyuyla tertemiz buz gibi havasıyla, heybetiyle Kayserilinin gönlünde taht kurmuş bir dağ. Kış sporları, turizmi, eteklerinde yetişen ürünlerin kalitesi ile Kayseriliye nimet olmuş bir dağ. Çok kişi tanıdım; “canımız sıkıldı Erciyes’e gittik, battaniyemize sarılıp Erciyes’e baka baka çay içip geldik de rahatladık” diyen… bidon bidon su doldurmaya gidenler.. oranın halka tatlısının bile başka tatlıcılardakinden farklı olduğunu söyleyenler.. Orada üretilen baldan almak için sezonundan önce sipariş verenler. Kış bitiminde üzerinde erimeyip kalan karlardan ortaya çıkan ALLAH yazısını gösterip dağın imanını ispat etmeye çalışanlar..  ilââhir.. Erciyes sadece bir dağ değil.. böyle anladım.. Kayseri dendi mi Erciyes anlaşılması bu yüzden.

Tefsiri okudum, bitti yazılanlar. Başımı kaldırıp bakınca Erciyes bana göz kırptı. Önce tabi ki kendi özelimde bu şehre gelişimle birlikte bana sunulan nimetleri, genel olarak da Kayseriliye sunulan nimetleri anımsattı. Sanki üzerinde ALLAH yazan şu güzel dağ bana şöyle dedi: Seni buraya alıştırıp kaynaştırdığı için, geliş gidişlerini kolaylaştırdığı için, rızkını burada temin edebildiğin için, yanında ailenden seni koruyacak kimse olmamasına rağmen seni bir başına korunaksız emniyetsiz bırakmadığı için, şu Erciyesin Rabbine kulluk et!.. Şimdiye kadar kulluk ediyor muydun şimdi iki kat et!

Bilmem; bana bunları söyledi bizim Erciyes. Peki, Size neler söyler?

Rabbim Kuranı bize açsın. Hayatımıza inzalini nasip eylesin. Kurân pınarından kana kana içenlerden, ellerimizle insanlığa içirenlerden eylesin. Selametle…

15/06/2020 Kayseri

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri