Orhangazi Serbest

Torpilin Adı Referans Olmuş!...

'' TORPİLİN ADI REFERANS OLMUŞ ''

    Aşık Mahzuni Şerif toplumsal meselelere sıklıkla değinen, 18 yıl önce hayatını kaybeden Kahramanmaraşlı bir ozanımız. Genellikle ‘’Garip Gureba, Fakir fukara ‘’ söylemlerine başvurulduğunda onun muhteşem sözlerini duyarız.

   ‘’Mamudo Kurban’’ türküsü de yıllar önce dinlemiş olduğum ve çok beğendim türküler arasında bu yazımda ben de onu paylaşayım :

  ‘’Kurban gelir payın yoktur,

    Haftan yoktur ayın yoktur,

    Ankara’da dayın yoktur,

    Mamudo Kurban niye Doğdun? ‘’

    Bu Dayı yeğen Muhabbetini sıklıkla duyduğunuza emin olduğum gibi hangi cümle aralarında kullanıldığını bildiğinize de eminim.

O halde nereden türediğine bakmakta da fayda var.

    ”Rönesans döneminde bazı papaların yeğenleri için üst düzey işler bulma eğilimleri ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bu dönemdeki uygulamalar kilisenin etkinliğini ve diğer kişilerin morallerini olumsuz olarak etkilemiştir.’’

    Latincede “Yeğen” anlamına gelen “Nepos” sözcüğünden türetilen ‘’ Nepotizm ‘’ kavramı ile bilinen ve bugün ‘’Referans‘’ olarak kullanılan sözcük.

     En önemli problemlerinden biri olan kayırma (Nepotizm) günümüzde dayı yeğen ilişkisi olarak tanımlanabilir.

    İş yapıların bilgi seviyelerine göre değil. Yönetim ilişkilerinde daha yakınlığı ile olan kişilerin seçilmesi ile yapılan uygulama değil ‘’Torpil ‘’.

    Sıklıkla İş bulma, tayin olma gibi konularda referans (Torpil) kelimeleri geçse de bugün Tabandan tavana her türlü işleyişin içerisinde bu arayışların oluşu üzücü olduğu gibi kabullenecek cinste bir olay değil.

    Emek verenlerin içten içe hak arayışları ve ‘’ Hakkımızda Hayırlısı Olsun ‘’ cümlelerini kurduğu, bunun ötesinde ise olayın hiçbir yerinde olmayan insanların haksız yere dahil olma çabaları.

    Dayıların, amcaların, abilerin, müdürlerin, kalemlerin hak etmenin ötesinde talimat ile aldığı ve verdiği kararlar.

    Referans sözcüğünü işleyişlerinde kullananlar ‘’ne alakası var ‘’ cümlelerini şiddetle kurabilirler ancak ister kabul edin ister etmeyin referans Kelimesi bugün ‘’Başarılı çalıştığı, başarılı olduğunu biliyorum güveniyorum ‘’ anlamından çıkmış ve ‘’ benim yakınım, benim adamım, bizim topluluktan ‘’ cümlesiyle karşılık bulmuştur.

    Demem o ki ‘’ Torpilin Adı Referans Olmuş! ‘’

   Karşınızdaki aynaya baktığınızda yüz güzelliğinizden ziyade kalbinizin ve ruhunuzun temiz ve rahat olduğunu görebiliyor ve vicdanınız rahat olarak yastığa baş koyup uyuyabiliyorsanız ne mutlu size.

   Günümüzde ‘’Allah Rızasını gözetenlerin’’ ve “Emaneti ehline verenlerin” her zaman daim olmasını temenni ediyorum.

 

Orhangazi Serbest

 

 

 

1 Yorum

Emre Demir

Emre Demir

26 Nisan 2020
Taktire değer takipteyiz. Başarılar..

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri