Divit Ucu

Türkçe Ezan

CHP’NİN BİLİNÇALTINDAKİ ‘TÜRKÇE EZAN’

Haberleri ve siyasi açıklamaları özellikle seçim dönemlerinde sıkı takip edenler bilir, siyasiler sürekli dinin siyasete alet edilmemesi konusunda söylemlerde bulunur.
Hatta bu söylemler, seçimler bittikten sonra bile dillendiriliyor. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden İslam’a zarar verebilmek için sürekli ortaya atılıyor.
Dinin siyasete alet edilmemesini sürekli ortaya sürenlerin, dini siyasi arenaya çekme gayreti büyük dikkat çekiyor. Açıklamaları da bana kalırsa pek de samimi görünmüyor.
  Son günlerde de dinin siyasete alet edilmemesini sürekli dillendiren partilerin başında gelen CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi, düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde Kur’an-ı Kerim’in ve ezanın Türkçe okunması ile ilgili gündeme geldi.
   Bu konu gündeme gelince hafızalarda hemen CHP’nin tek partili dönemde uygulamaya koyduğu 1932 yılı akla geldi. Ayasofya’nın camiye çevrilmesine karşı çıkan zihniyet, kararın alınmasının ardından 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde Ayasofya’da Türkçe Kur’an-ı Kerim, tekbir ve kamet okuttu.
18 yıl süren ezanın Türkçe okunması uygulamasını 16 Haziran 1950’de Adnan Menderes hükümeti kaldırdı.
   CHP’nin bilinçaltındaki Kur’an’ın Türkçe okunması, ezanın Türkçe okunması düşüncesi 70 yıl sonra yeniden ortaya çıktı.
   CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da tartışmayla ilgili olarak,  “Bir dönem Türkçe ezan okunmuş ama sonra CHP’nin de oylarıyla bugün bildiğimiz şekliyle okunması kararı alınmış. Bugün okunan şekliyle evrensel hale dönüşmüş. Türkçe, Arapça tartışmasını doğru bulmam” açıklaması da yine ‘kaçak dövüşmüş’ dedirtti.
   Ezanın Türkçe okunması kararının CHP’nin tek partili iktidar döneminde alındığını atlamış, 18 yıl sonra Adnan Menderes hükümeti zamanında uygulamanın kaldırılması kararının CHP’nin de oyları ile alındığını söylemiş. Burada Kılıçdaroğlu, “Ezanın Arapça okunmasını da biz sağladık” tarzında bir açıklama yapmış.
   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu her ne kadar ‘konuyla ilgili tartışmalar başladığı zaman bilgim oldu” dese de, bu tür programlarda, program akışı belediye başkanlarına iletilir, programa katılanlar hakkında bilgiler verilir.
   İmamoğlu, tartışmalar sonrasında düzenlediği basın toplantısında “Türkçe ezan istismarı yapılıyor ve bu çok acı” demiş. Kendi bilinçaltındakileri küçük bir fırsatta faaliyete geçirmeye çalışanlar değil de tartışanlar suçluymuş gibi bir açıklama yapmış.
   Sürekli İslam’ı eleştiren, Müslümanları eleştiren hatta yanlış olmasın son seçimlerde çarşaflı CHP üyesi kadının seçim otobüsünden atan bir zihniyetin dini siyasete alet edip kendilerini eleştirenleri suçlaması yine Ekrem İmamoğlu’nun kendi tabiri ile ‘BİZİ ÇOK ÜZDÜ’

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri