İzzet-i Kalem

Ekmek Zehir mi? Nimet mi ?

Ekmek Zehir mi? Nimet mi ?

Ekmek Rabbimizin bize nimet olarak sunduğu en kıymetli gıdalarımızdan birisidir. Her sofrada ekmek olur.  Son yıllarda da ekmek tüketmenin zararlı olduğu, diyabet hastalığına neden olduğu bilgileri Canan Karatay, Ümit Aktaş, Ender saraç  gibi obezite ve beslenme üzerine çalışmalar yapan uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Yapılan açıklamalarda buğdayın genetik yapısının 1950 - 1955 lerde değiştirildiği, başak sayısı daha fazla olan cüce buğday diye tanımlanan buğdayın üretildiği ve bütün dünyada yaygın hale getirildiği anlatılmaktadır. Cüce buğdaydan elde edilen unun glisemik indeksinin şekerden bile fazla olduğu ve bu nedenle ekmek tüketmenin insanları zamanla diyabet hastası haline getirdiği söylenmektedir.

  Kilo vermek için gittiğimiz diyetisyenler bize sık sık beslenme diyetleri vererek beslenme piramidinin en başında da iki dilim üç dilim kepekli ekmek önermektedirler. Yine ekmeğe karşı çıkan uzmanların belirttiğine göre ekmeğin vücuda girmesinden sonra vücut ekmeğin direk kana karışması için insülin miktarını artırarak hücrelere girişini sağlamakta ve bu esnada da kişiden aşırı bir uyku hali meydana gelmektedir.

  Bu karşı çıkışlarla beraber insanın aklına şu soru gelmekte, Rabbimizin insanlığa bir nimet olarak verdiği buğdaydan, ekmekten vaz mı geçeceğiz? Neden nimet olarak gördüğümüz ekmekten uzak duracağız?  Ülkemizde Kastamonu'da yetiştirilen siyez buğdayı, Develi'de yetiştirilen gacer buğdayının genetiğinin değiştirilmediği ve bu buğdaylarla yapılan ekmeklerin vücudumuza günümüzde üretilen ekmekler kadar zarar vermediği hatta sindirim için faydalı olduğu bilgileri gelmektedir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ekmek fabrikasında gacer unundan ekmek yapması güzel bir çalışmadır. Bizde genetiği değiştirilmemiş buğdaydan yapılan ekmeği tüketerek kendi kendimizi zehirlemeden beslendiğimizi düşünerek biraz olsun rahatlayacağız. Ülkemizdeki insanların her geçen gün obez oranları arttığı bir ortamda böyle güzel uygulamalar sağlığımız açısından faydalı olur inşallah.

Neyi, nasıl, ne kadar tüketmemiz gerektiğini artık çok iyi biliyoruz. Doğal ürünler cenneti gibi bir ülkede yaşıyoruz bunun kıymetini bilerek beslenme şeklinizi değiştirmeliyiz kanaatindeyim.

 Sağlıklı beslenelim, sağlıklı yaşayalım.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri