Abdülaziz Öztürk

Bu Sene Hac Var mı?

Korona virüsü tüm dünya da etkisini sürdürürken ülkemizde de yavaş yavaş normalleşme süreci başlıyor. Tedbirler devam ederken virüsle mücadele devam ediyor. Virüs tüm sektörleri etkilediği ve durdurduğu gibi Turizm sektörünü de durdurdu. Önümüzde ki ay başlayacak olan Hac ibadeti ile ilgili belirsizlik hala devam ediyor. 

Tarihte defalarca Mekke ibadete kapatıldı. Bu kapatılmalar ya savaşlardan dolayı oldu ya da Salgın hastalıklardan dolayı. Yani Kabe’nin ibadete kapatılması anormal bir durum değil ve bunun üzerinden yapılacak olan yorumlar tamamıyla art niyetli olduğunu söyleyebiliriz. Virüs tehlikesi kontrol altına alınmadan insanları tehlikeye atmak cinayet olacaktır.

Örneğin Hicaz bölgesinde 1814'te veba salgınının yayılması yaklaşık 8 bin kişinin ölümüne neden oldu ve o yıl hac yapılamadı. Daha sonra 1837'de hac mevsiminde başlayan salgın, 1892'ye kadar devam etti ve bu süre zarfında her gün 1000'den fazla hacı vefat etti. Tarih tekerrürden ibarettir. Geçmişte yaşanan olaylar geleceğe ışık tutacaktır. Rabbimizden duamız bir an önce bu salgının tamamıyla bitmesi.

Peki bu sene Hacca gidilecek mi?

Bu konu ile ilgili resmi açıklamalar gerek Diyanet İşleri Başkalığı tarafından ve gerekse Suudi Arabistan Hac Bakanlığı tarafından net bir şekilde yapılmadı. Diyanet işleri Başkanımızın yaptığı açıklamada "hac vazifesini yerine getirmek için bekleyenlere; Biz bu konuda her an teyakkuz içindeyiz. Hazırlıklarımız tamamdır”. 

Suudi Arabistan makamları ise Mekke dışında tüm Arabistan’da normalleşme süreciyle ilgili adımlar atarak Mekke’nin Haziran sonlarında ibadete açılabileceğini açıklasalar da belirsizlik devam ediyor. Şu ana kadar 100bine yakın vaka yaşanırken vefat edenlerin sayısı 600e yaklaştı. Suudi makamları ise gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını ifade etseler bile net bir cevap yok. Şu anda Hac ibadetine açılır mı açılmaz mı bir muğlaklık var. Örneğin Endonezya ve Malezya Hac Bakanlıkları bu sene Hac ibadeti için iptal kararı aldı ve birçok İslam ülkesinin de gündeminde.

Peki açılırsa kriterler ne olacak?

Bu sene Hac ibadeti açılırsa sağlık, yaş ve kota olacağı aşikardır. Gidecek olan hacı adaylarından tam teşekküllü sağlık raporu ve yolculuğa uygunluk şartı olacaktır. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşlılara yasak gelmesi gündemde. 50 yaş üstü sınırlaması ve her ülkenin hacı adaylarının %40 oranında bir çalışma yapıldığı ve konaklama olarak da iki kişililk oda şartı geleceği tartışılıyor. Bu tartışmaların gölgesinde bekleyeceğiz. Önümüzdeki iki hafta içerisinde netleşecektir. 

Rabbimizden her şeyin hayırlısını istediğimiz gibi bu sürecin de en hayırlı şekilde bitmesini, Hac  ve umre ibadetine gidecek olan tüm kardeşlerimize de en kısa zaman yolların açılmasını ve bir daha böyle salgın hastalıklardan bizleri korumasını niyaz ederiz. 

Dua ve selam ile

Abdülaziz ÖZTÜRK

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri