Ziyaretçilerini Ağırlamaya Devam Ediyor

Abdulhamid Han döneminde 1893 yılında inşa edilen Kayseri Lisesi, bugüne kadar çok önemli olaylara ev sahipliği yaptı

KAYSERİ,(BGC-ÖZEL HABER)-Kayseri Sultaniyesi, bilinen adıyla Kayseri Lisesi ya da Taş Mektep… Şu anki ismiyle de Kayseri Millî Mücadele Müzesi… Abdulhamid Han döneminde 1893 yılında inşa edilen tarihi yapı, bugüne kadar çok önemli olaylara ev sahipliği yaptı. Eğitim kurumuyken yüzlerce meslekten binlerce mezun verdi. 1921 senesinde ise vatana olan borçlarını ödemek isteyen öğrenciler Sakarya Meydan Muharebesine giderek şehit oldu. O sene okul hiç mezun vermedi. Kayseri Millî Mücadele Müzesi’ne dönüştürülen yapı, günümüzde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Kayseri Lisesi olarak uzun yıllar hizmet eden ve şu anda Milli Mücadele Müzesi olarak düzenlenen tarihi yapı, neredeyse her yerinde bir anı barındırıyor. 1893 yılında yapılan bina döneminin önemli eğitim kurumları arasında yer aldı.  2014 yılında müzenin bulunduğu bina Millî Eğitim Bakanlığından alınarak müzeye çevrildi. O dönemden beri bina müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.  
Eğitime başladıktan sonra ilginin arttığını ve binaların zamanla büyütüldüğünü anlatan Müze Rehberi Melek Seda Yalçın, “Kayseri Sultaniyesi 1893 yılında Sultan Abdülhamit Han döneminde Anadolu’daki siyasetçi ve bilim adamlarını yetiştirmek üzere inşa edildi.  O dönemde eğitim hayatı kısıtlıydı.  Bu yüzden bu kurumlar bölgeye hitap eden kurumlardı.  İlk başta 1 konakta eğitime başlanıyor.  Sonrasında 1903 yılında bu binanın ilk katının inşaatı tamamlanınca eğitime burada devam ediliyor.  Fakat çok fazla talep olduğu için 2’inci kat da ilave ediliyor.  İlerleyen dönemlerde yine yetersiz kaldığı için arka tarafta bulunan binalar satın alınıp eğitime devam ediliyor.  Kayseri Sultaniyesi, yapılan bu çalışmalarla birlikte eğitim hayatına kesintisiz devam etti.” ifadelerini kullandı.
“2014 YILINDA MÜZEYE ÇEVRİLDİ”
 
Binanın 2014 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol neticesinde koruma altına alındığını belirten Müze Rehberi Melek Seda Yalçın, “2014 yılında müzemizin bulunduğu tarihi bina, koruma altına alınmak ve müzeye çevirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığından alındı. Son 5 yıldır müze olarak hizmet vermekte. İçerisinde 2 bölüm var. Bunlardan birisi eğitim ve mili mücadele tarihi. Millî Mücadele tarihi dediğimiz dönem 19 Mayıs 1919 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayıp 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilanı ile sona eren bir süreç.  Biz bu süreci biraz daha Kayseri ağırlıklı ele alıyoruz.  Mili Mücadelede büyük kahramanlıklar içerin bir hikâyemiz var. 1921’de Kayserili öğrenciler Sakarya Meydan Muharebesine gitme kararı alıyorlar.  Diyorlar ki, ‘Biz burada devletimizin milletimizin bize sunduğu imkânlarla halkın verdiği vergiler sayesinde ücretsiz bir şekilde eğitim alıyoruz. Vatanımız ve milletimiz için hayırlı bireyler olmaya çalışıyoruz.  İşte biz borcumuzu ödemeliyiz’ diyorlar ve 60 kadar öğrenci Sakarya Meydan Muhaberesine katılarak şehit oluyor.  O dönem Kayseri Sultaniyesi hiç mezun veremiyor.  O günden bugüne kadar Taş Mektep olarak anılıyor.  Bundan birkaç yıl evveline baktığımız zaman Çanakkale Savaşında da aynı durumla karşılaşılmış. O dönemde de Kayseri Sultaniyesi son sınıf öğrencilerini şehit verdiği için o dönemde de hiç mezun verilememiş” diye konuştu.
 
Sözlerine 1923’te Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da oluşturulmasından sonra düşman kuvvetlerin yürüyüşlerinden bahseden Yalçın, “1923’te Büyük Millet Meclisi Ankara’da kurulduktan sonra düşman kuvvetleri Ankara’ya doğru hızla ilerleyişini sürdükleri zaman daha güvenli bir yer arama arayışına giriyorlar.  Bu güvenli yer olarak da Kayseri kararlaştırılıyor.  Kayseri Sultaniyesine gerekli eşyalar gönderiliyor ve okulun üst katına bir meclis kürsüsü kuruluyor.  Her şey hazırken bu karardan 2 sebepten dolayı vazgeçiliyor. Mebusan itirazları oluyor, deniyor ki ’Biz buradan gitmemeliyiz. Biz buradan gidersek kendi elimizle meclisimizi ve Ankara’yı teslim etmiş oluruz.’ 2’inci sebep olarak da bölgede gerçekleşen Meydan Muharebesinde başarıya ulaştığımız için meclisin Kayseri’ye taşınmasına gerek kalmıyor” ifadelerini kullandı.
 
“ÖNEMLİ MEZUNLARIN HEYKELLERİ MÜZEDE SERGİLENİYOR”
 
Okuldan binlerce kişinin mezun olduğuna değinen Yalçın, “Eğitim tarihi bölümünde de kuruluşundan bugüne kadar hangi eğitim araç gereçleri kullanılmış, öğrencilerin fotoğrafları, öğrencilerimizin anıları ve mezunlarımızla ilgili fotoğraflar mevcut.  Yüzyılı aşkın süredir devam eden okuldan eğitim tarihi boyunca yüzlerce meslekten binlerce isim mezun oldu. Mezun öğrencilerden ülkemiz için önemli olan birkaç isimin de müzemizde heykeli mevcut.  Müzede o dönemdeki halkı temsil eden kişilere ait heykeller de var” diye konuştu.
 
“MÜZEYE İLGİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”
 
Binanın müzeye çevrildikten sonra tarih severlerin ilgi odağı olduğunu belirten Yalçın, “Müzeye ilgi çok fazla. Gün geçtikçe de bu ilgi artıyor. Özellikle yaz aylarında yurt dışından gelen aileler müzeye gerçekten ciddi bir merakla geliyorlar.  Tesadüfen karşılarına çıkmış olup gelelim ve bakalım diyenler de oluyor.  Müzeye gelen kişiler duygu yüklü bir şekilde ayırılıyorlar.  Haricinde okul dönemlerinde eğitim gören öğrenci kardeşlerimiz de sıklıkla gelip ziyaret ediyorlar.  Kayseri’ye kış turizmi için gelen yerli ve yabancı turistler de zaman ayırıp müzemizi geziyor. Gelen ziyaretçiler daha sonra başkalarını alarak gelip müzeyi bir daha geziyorlar” diye konuştu.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler