Yerli Aşı İHA ve SİHA Kadar Önemli

Var olan aşıların  güvenilirliğinin kanıtlanmış olduğunu söyleyen Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, yaşlı insanların aşıya güvenip aşı olmalarının önemine dikkat çekerek pandeminin  üstesinden aşıyla gelinebileceğinin altını çizdi.
 
Sağlık Bakanlığımız tarafından uygulanan aşıların FAZ çalışmalarını tamamlandığını ve güvenilirliğinin kanıtlanmış olduğunu belirten Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, “Hangi aşıyı vurulmalıyım dediğimiz zaman hepsinin birbirine göre artı ve eksileri var ama en önemli husus şu; bulduğunuz aşıyı olun. Pandemiyi aşıyla aşabiliriz, yoksa uzun bir süre pandemiyle yaşamaya devam ederiz. Kritik olan nokta; biz aşı olduk, kendimizi kurtardığımızı zannediyoruz, böyle düşünmemeliyiz. Büyüklerimizi aşı olmaya yönlendirmek gerekiyor. Sadece kendimizin aşı olması ile sorumluluğumuzu üstümüzden atmış olmayacağız.  Kayseri’deki 65 yaş üzerindeki aşılama oranı yüzde 82. Bu güzel bir olay ama 55-65 yaş arasında henüz bu oranlara çok uzağız. Şimdi yapılan aşı 40-42 gün sonra korumaya alacak. Bizim bölgemizin bir özelliği var özellikte gurbetçi vatandaşlarımız gelecekler, onlar geldiği zaman ciddi bir hareketlilik oluşuyor. Bu hareketlilikte de virüsün yayılımı artmış oluyor. O zaman dalgalanma yaşamamamız için şu an aşımızı olmamız gerekiyor. Biz yerli aşı konusunda Erciyes Üniversitesinin Türkiye'de en önde giden aşı olduğunu vurgulayalım. FAZ 2 çalışmasını bitirdiler, FAZ 3 çalışmasına başlayacaklar” diyerek yerli aşının İHA, SİHA kadar önemli olduğunu söyledi.
 
Kayseri’deki vaka ve hastanedeki hasta yoğunluğunun sistemin taşıyabileceği şekilde düştüğüne değinen Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, aşılama ve toplumsal bağışıklığın yeterli düzeyde olması halinde kısıtlamaların ikinci planda olacağı söyledi. 
 
Vaka ve hastane yoğunluğunun sistemin taşıyabileceği şekilde düştüğüne değinen Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli sözlerine şöyle devam etti: “Tam kapanma Kayseri’deki vaka sayılarını yaklaşık %70 oranında düşürürken, hastanedeyse bu oran %50.” Tam kapanma süresinde hastanedeki hasta ve vaka sayılarındaki düşüşlerin 10 gün içerisinde tabloya yansıdığını söyleyen Benli, önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığının açıkladığı vaka oranlarında da gözlemleneceğine değindi.
 
Yeniden kapanmanın gidişata bağlı olduğuna dikkat çeken Benli sözlerini şöyle sürdürdü: “Virüsün yapısından kaynaklı mutasyona uğrayıp uğramaması önemli. Ayrıca yaptığımız aşılamanın toplumsal bağışıklığı oluşturma yüzdesine göre de değişebilir.” Aşılama miktarı ve toplumsal bağışıklığın önemini vurgulayan Benli, gerekli aşılama ile toplumsal bağışıklığın sağlanmasıyla kısıtlamaların ikinci planda olacağını söyledi. “Önlem almaya gerek kalmayacak. Sistemin tartabileceği ve insanların bu hastalıktan muzdarip olmayacağı bir aşılama gerçekleştirdiğimiz zaman önümüzdeki süreçte durumu çok daha net görebileceğimizi düşünüyorum.” diyerek konuşmasına son verdi.
Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli yaptığı konuşmada vakalarda düşüş olmasına rağmen aşılamanın daha fazla yapılması gerektiğine belirterek pandemiyi sadece aşıyla aşabileceğimizi ifade etti.
 
Kayseri'de aşılamanın Türkiye ortalamasında bulunmasına rağmen aşılamanın arttırılması gerektiğine değinen İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, "Kayseri'de yapılan aşılama istenilen düzeyde değil. Daha çok aşı yapabilmeliyiz. Aşılamada bir noktaya geldik. Hedef nüfusumuzun %65'i aşılandı. Ramazan ayından çıktıktan sonra son iki günde sahada çok ciddi bir aşılamanın olduğunu gözlemliyoruz. Kayseri'de dün yaklaşık 10 bine yakın aşılama yapıldı. Ramazan’da günlük maksimum 1500-2000 arasında aşılama yapılıyordu. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için günlük belirli bir sayıda aşılama yapılması gerekiyor. Şu an itibari ile tüm sağlık merkezlerinde aşı yapılıyor” diyerek aşı stokunda herhangi bir sorun olmadığını ifade etti.
 
“AŞI HASTANEYE YATIŞTA %90’A YAKIN YATIŞI ENGELLİYOR.”
 
Koronavirüsü hayatımızda olduğu sürede bir şekilde virüsle bir şekilde karşılaşacağımızı belirten Benli, “Ya virüsle aşılı bir şekilde karşılaşacağız ya da canlı bir şekilde. Çok düşük bir kesim virüsle karşılaşmayabilir. Bazı bilim insanlarına göre yüzde 60-67'lik toplum bu virüsle karşılaşacak. Aşı önemli bir koruyucu faktör ancak yüzde yüz koruyucu değil. Bizim görmüş olduğumuz çalışmalarda %60 oranında Sinovac aşısı PCR pozitiflikten koruyor. Aşı hastaneye yatışta %90'a yakın yatışı engelliyor. Geçenlerde bir amacımız vardı 90'lı yaşlarda diyalize girdi pozitif oldu ayakta geçirdi. Hastaneye yatış oranında aşı çok ciddi bir düşüş gerçekleştiriyor. Virüsle bir şekilde karışılacağız, aşı olduğumuz zaman hastaneye yatışımız düşmüş olacak. Aşının temeldeki en önemli noktası bu, çünkü aşı olduğumuzda vücudumuzdaki savunma hücreleri virüsün yabancı olduğunu anlayacak ve öğrenecek. Öğrenmiş olan hücrelerimiz hemen onu tanıyacak ve onu yakalayıp yiyecek, aşının temeldeki mantığı bu. Yüzde 70 oranında virüsle karşılaşacağız, ya aşı olup karışılacağız ya da canlı bir şekilde karşılaşacağız. İşin bana göre en kritik süreci aşı olmadığımız zaman pandemi uzayacak. Eğer aşıyı yapmazsak tekrar bir dalga gelecek, tekrar kısıtlamalar olacak tekrar açılacağız tekrar bir dalga bu şekilde toplumun belirli bir kesimi geçirene kadar bu devam edecek. Bizde aşılamada iyi bir noktadayız, yeterli mi elbette değil” diyerek hızlı bir aşılama yapılırsa pandemiden çıkışın sağlanabileceğini ifade etti.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler