Yeni Anayasaya yeni kavramlar teklifi!

Türkiye 100. yılında yeni anayasa çalışmalarını hızlandırırken, hukukçular yeni anayasada güncel gelişmelere göre yeni kavramların olması gerektiğini belirtti. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hasan Fehmi Fendoğlu, Mavi Vatan vurgusunda bulundu.

   Haber7-ÖZEL

Türkiye Yüzyılı’nın yeni anayasa ile taçlandırılması için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda 1982 darbe anayasasının baştan sona tamamen düzenlenerek yepyeni bir anayasa hazırlanması planlanıyor. Türkiye’nin son iki anayasasının darbeciler tarafından hazırlandığını hatırlatan Başkan Erdoğan’ın “sivil anayasa” çağrısı en çok hukuk camiasında yankılanıyor. Haber7’nin görüşüne başvurduğu anayasa hukukçuları, ülkenin yapısal sorunlarının ancak yeni anayasa ile çözülebileceği görüşünde. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hasan Fehmi Fendoğlu, modern bir anayasada hangi maddelerin yer alması gerektiğine ilişkin görüşlerini Haber7 okurları için paylaştı.

Mevcut anayasanın adeta “yamalı bohça” olduğunu ifade eden Prof. Fendoğlu; Mavi Vatan gibi yeni kavramlar ile Kabine, Merkez Bankası gibi kurumların isimlerin yeni anayasada geçmesi gerektiğinin altını çizerek bazı kavramların ise daha az geçmesi gerektiğinin önemine değindi. Prof. Hasan Fehmi Fendoğlu, muhalefet partilerinin de anayasa değişikliğine destek vereceği öngörüsünde bulundu.  

MEVCUT ANAYASA "YAMALI BOHÇA"

Türkiye'nin mevcut anayasasının 177 madde göründüğünü ama birçok maddesinin karşısının boş olduğunu söyleyen Fendoğlu,"İlga edilmiş yürürlükten kaldırılmış bazı maddeler var. Aslında yüz yetmiş yedi madde bile kalmamış. 180'in üzerinde kez değişmiş. Hemen hemen değişmeyen madde sayısı çok az kalmış. İnsicamı bozulmuş, tenessüp bozulmuş, aradaki irtibat, üslup yok. Bu kadar değişen başka bir anayasa yok. Yamalı bohça demek mümkün." ifadelerini kullandı.

Anayasanın çok kez değişmesi nedeniyle kendi arasında birçok maddenin çeliştiğine vurgu yapan Anayasa hukukçusu, izah edilmesi gereken şeyler olduğunu belirterek "Mesela Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Cumhurbaşkanlığı Kararı. Bunlar arasındaki irtibat ne olmalı? Böyle bir soru sorulduğunda tartışmalı oluyor. Biz üniversite hocaları ile Anayasa Mahkemesi arasında ihtilaf oluyor." dedi. 

YENİ KAVRAMLAR ANAYASAYA GİRMELİ

Türkiye'nin yeni anayasasında bazı yeni kavramların olması gerektiğini ve bazı gereksiz kavramların ise az olması gerektiğini savunan Fendoğlu şu sözleri sarf etti;

Kabine kavramı olmalı önemine binaen. Bir Merkez Bankası kavramı Anayasa'da geçmeli. Hiç geçmemesi gereken veya çok az geçmesi gereken şeyler ise çok ayrıntılı. Mesela RTÜK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ayrıntılı. Kamu Denetçiliği Kurumu o kadar o kadar ayrıntılı ki 74. maddede. Sayıştay mahkeme mi, değil mi? Aramızda büyük tartışmalar var. Bunlar daha açık bir dille Türk diliyle, Türkçe olarak güzel ifade edilebilir. Bunun yanında yeni çağdaş gelişmeler mesela bir mavi vatan kavramı olması gereken bir kelime. Bir elektronik demokrasi gibi yeni kavramların olmasına büyük fayda var. Sosyal devlet kavramı biraz daha öne çıkarılmalı. Yani yoksullara yardım, teşvikler, yani halka devletin gülen yüzü biraz öne çıkarılmalı.

ANAYASANIN GİRİŞİNDE İSTİKLAL SAVAŞI VURGUSU OLMALI

Yeni kabul edilecek anayasanın giriş cümlelerinde mutlaka İstiklal mücadelesine yer verilmesi gerektiğini bu konunun çok önemli olduğunu ifade eden Fendoğlu, yeni anayasa çalışmalarının başlama tarihine yönelik ise 1 Ekim'i işaret etti. Fendoğlu "1 Ekim'de Meclis otomatik olarak açılacak. Cumhurbaşkanı açılış konuşmasını yapacak meclisin. Onunla beraber öncelikle anayasanın 24. ve 41. maddeleri değişikliği anayasa değişikliği gündeme gelecek. İki madde değişikliği orada biraz bir işaret fişeği olacak." şeklinde konuştu.

MUHALEFETTEN DESTEK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Fendoğlu, muhalefet partilerindeki birçok vekilin eski AK Partili isimler olduğunu ve destek vereceğini düşündüğünü belirterek "Bakalım kim gelecek kim gelmeyecek? Kimler destek verecek? Çünkü 360 milletvekili destek vermeli. Yanılmıyorsam AK Parti'nin 23 tane eksiği var. Muhalefet partilerinden vekillerin destek vereceğini düşünüyorum. Çünkü 40'a yakın eski AK Parti milletvekilleri var. Onlardan bazıları gelse yetiyor zaten." dedi

BAŞÖRTÜSÜ HEMEN GÜNDEME GELECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği başörtüsünü anayasal güvence altına alma konusunun 1 Ekim'den sonra ilk iş olarak gündeme geleceğini söyleyen Fendoğlu, anayasa çalışmasının seçimden önce Meclis Başkanlığına verildiğini ekledi. 

KAYNAK: HABER7

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler